subota, 22. siječnja 2011.

Hrvatice, žene, majke...i država

Čitam danas na  http://www.vecernji.hr/zivot/od-raka-maternice-danas-ne-bi-smjela-umrijeti-ni-jedna-zena-clanak-242549   kako danas nijedna žena u Hrvatskoj ne bi smjela umrijeti od raka maternice. Nekako mi je to zazvučalo tako ozbiljno, kao da žene krše zakon kad i ako obole. Kao, špot špot, mi se odlučili da nijedna ne umire, a vi se evo razbolili, kazna za vas. Drago je meni što društvo razvija svijest o bolestima, što razbija tabue, ali zbunjuju me kontradikcije koje vidim oko sebe. Na primjer, uzmimo taj rak maternice za primjer. Kako kaže članak, načešći uzrok raka maternice je hpv, virus koji možemo naći u tijelu. PAPA testom ne otkriva se postojanje hpv-a, otkriva se samo promjena na tkivu. Što znači, virus može godinama bitii u nekome, a da papa to ne pokaže. Postoji način da se virus otkrije, to su brisevi. Brisevi su zanimljiva stvar. Brisevi otkrivaju ima li neka žena hpv, klamidiju, anaerobne ili aerobne bakterije u sebi, i to čak u vrijeme kad nema nekih vidljivih simptoma. S obzirom na to da Hrvatskoj fali djece, da javnost i država i Crkva i neke stranke u predizborno vrijeme naglašavaju bitnost djece, jer oni su naša budućnost, pomislili biste možda da ova država budno pazi da žene budu zdrave, da što više trudnoća prođe dobro..
Ne.
Ja nigdje još nisam pročitala, a dosta me zanima ova tema, da postoji nacionalni program testiranja žena (ali i muškaraca, svi smo u tom), odlaskom na briseve. Dapače, koliko čujem od ljudi koji me okružuju, na briseve se uglavnom šalje kad je netko već trudan, pa se u trudnoći liječe od, primjerice, klamidije.  Klamidija je, inače, poznata po tome što vodi u neplodnost, i zanima me kako nikom ne padne na pamet liječiti ljude prije nego postane prekasno. Imam dojam da se većina ginekologa ponaša kao da im izbijam njihov osbnbi novac iz džepa, toliko brane vađenje briseva, kao da imaju samo nekoliko mogućnosti godišnje za dati, pa ne žele rasipati. Da sam zločesta, pomislila bih da je neka urota u pitanju, jer će se više para nekom sliti kupnjom skupih lijekova kasnije nego pravovremenim testiranjem.
Djeca su  super stvar. Koliko nam ih fali da kao nacija opstanemo, svi bi odmah trebali početi raditi na njima, ali ne znam bi li i tada bilo manje opasnosti od nestajanja Hrvata. Toliko čujem sa svih strana koliko svi potiču natalitet, svake Nove godine netko od političara upada umornim rodiljama u bolnicu i naslikava se pritom, čestita ženama i drži govore..a onda saznam kako država dijeli jednak iznos neovisno koliko djece čekate. Znači, vi možda čekate blizance, dakle dva mala Hrvata( ili Srbina, ili Mađara, ili Vulkanca, nebitno sad) dolaze na svijet, bravo vi, ali porodiljna naknada je jedna.A sad zamislite neku sretnu obitelj koja dobije trojke. Ili četvorke. Zamislite tu sreću. Trenutak kad odu neki deem ili kamoveć, a treba kupiti dvaput više pelena, triput više hrane. Znam da se djecu ne rađa zbog države, ali nevjerovatno gdje pusti govori zapnu. Na jednoj porodiljnoj naknadi. Na  premalom broju jaslica. Nedavno sam čula kako se i za jaslice traži veza. Ah, divni dani kad se tražila veza za posao:) Nedovoljan broj pedijatara i tako dalje.
Ispada da se na ovim područjima djeca rađaju ne zbog okolnosti, nego usprkos svim okolnostima koje nas okružuju.
Da se vratim na početak: svima oboljelima, neovisno o spolu, želim zdrav život, svim trudnicama mirnih 40 tjedana i nakon toga mir i živce i što manje sukoba s Državom. A za kraj nešto lijepo.

Ovo je jedna moja trudnica, Kinder Surprise- ona je 2u1 :) Dvoje koji u isto vrijeme lupaju. Što će tek biti kad se rode :)

4 komentara :

 1. This is my fігst time pay a quicκ visit at here and i am really haрpy to read еvеrthing аt single
  placе.

  My blog pοѕt: Silkn Sensepil Review

  OdgovoriIzbriši
 2. Regаrdlesѕ of whethеr you have а dark skin tone оr a extremely light 1, this ѕolution iѕ gоing
  to be іn a position tο еnable yοu reach your аim
  and look good in what will look like no time at all.

  Heгe is my wеbsіte: trilastin review

  OdgovoriIzbriši
 3. Gгeetingѕ! Veгу uѕeful advicе in
  this ρartіcular рost! It is the little сhаnges that
  will make the mоst important сhanges. Тhanks
  а lоt fοr sharing!

  Mу ωeb page :: please click the next document

  OdgovoriIzbriši
 4. With havin so much content do you ever run into any іsѕues оf
  plаgoгіsm oг cоpyгight іnfringement?
  My ωebѕite has a lot of unique сontent I've either authored myself or outsourced but it seems a lot of it is popping it up all over the internet without my permission. Do you know any ways to help reduce content from being ripped off? I'd ԁеfinitely
  appreciatе it.

  Feel free tо ѕurf to my homepage click through The up coming webpage

  OdgovoriIzbriši

}, 10);