srijeda, 16. ožujka 2011.

Pompeji u Zagrebu/ Pompei exhibition

Sinoć me je kolegica Bišćan Klarić vodila na otvorenje izložbe Pompeji u Klovićeve dvore. Nakon što smo pričekale da svi paparazzi snime sve političare, zvijezde i one koji se tako osjećaju, u grupama su nas puštali da vidimo ostatke grada zatrpanog i sačuvanog u pepelu zadnja dva tisućljeća. Moram reći da je bila gužva ali ljudi su bili veseli i bilo je ugodno. Mada zbog te gužve nisam uspjela vidjeti neke priloge koji su emitirani, ovaj dio koji sam vidjela je fantastičan. Ovo je kalup tijela koji je nađen nakon otkopavanja Pompeja. Ja do sinoć nisam znala da su tijela strunula, da je ostao u biti kameni odljev nekadašnjih tijela. Ovo  je gipsani odljev
Zidovi Klovićevih dvora obloženi su ajmoreći tapetama koji pokazuju pompejske zidne freske .
Ovo je ukras s uzdignutim ukrašenim falusom. Inače, Pompejci su često ukrašavali stvari iz svakodnevnog života ovakvim dodacima. Desno je uobičajen prikaz djevojke koja izlazi iz kade i malo se, ovlaš, ogrnula, pa je uhvaćena u prostoru i vremenu.

Zidne freske koje su najpoznatije, ostalo ih je osam, su na izložbi pretvorene u peep show, pa morate zaviriti kroz rupicu da bi se vidio prizor. Ove freske su zanimljive jer ih se tumači na nekoliko načina, uglavnom se smatra da pokazuju što se točno nudi u toj javnoj kući. Znači, nešto kao reklama. Mene su podsjetili na one sličice po novinama gdje vesele medicinske sestre, stroge policajke, zločeste školarke i lude mehaničarke, prekrivene samo nacrtanim zvjezdicama preko bradavica, mame građane na lud provod ako samo nazovu njihov broj koji se ispod nudi. Nema razlike, samo su Pompejci pokazivali manje srama, to jest imali su ležerniju i manje licemjernu politiku naspram oglašavanja. I nisu samo žene pokazivale što nude. I nudili su sve kombinacije.
Nakit starih Pompejaca. Divan. ništa se ne mijenja. Tisućljeća prolaze, želje su iste. Mislim da netko tko proizvodi nakit ne mora razbijat glavu svake sezone s čim novim se pojaviti na tržištu. Ovo sve i danas prolazi.
                                 
Preporučam pogledati!

English
My friend Biscan Klaric took me yesterday to an opening of the exibition "Pompei in Zagreb". After we waited for the paparazzi to take pictures of all famous and important people, and of those who feel so, we were allowed to step into the museum in small groups, and see the remains of a town hidden under the ash for two tousand years. I have to say it was crowdy but people were in a good mood so it was very pleasant.
Although I couldn't see everything because so many people were around me, the part I did see was fabolous. Pictures in the post show how the bodies were found when they were found, actually these are not the bodies, but stone.
I had opportunity to see how the old wall- paintings looked like in Pompei, how prostitutes showed what they offer( they had commercials!). There were numbers of statues and jewelery (whisch I liked a lot, it is something I would wear today!)
I really recommend it!

2 komentara :

}, 10);