ponedjeljak, 11. travnja 2011.

Igrice

Čitam neku knjigu nevezanu baš za ovu temu, tiče se odnosa djece i roditelja, i sjetim se igara. Jeste li se igrali kao klinci? U vrijeme prije interneta i skoro prije kompjutera, jeste li provodili većinu  slobodnog vremena igrajući se? Koliko se sjećam, ja jesam. Ovako bi nekako izgledala lista igrica:
1. graničar
Igralo se di se moglo. Na cesti, očito se tada manje vozilo:) u mojoj ulici bilo je najprometnije kad bi lokalna tvornica završila sa smjenom, tada bi svirala sirena a miljoni auta hrlili bi s posla kući, dok bi nove horde išle u suprotnom smjeru napuniti tu istu tvornicu. Znači, u to vrijeme nismo igrali graničara:) ali kad bi radnici otišli, mi bi povukli kredom granice posred naše male uske dvosmjerne ceste, koja uopće ne odgovara parametrima dvosmjerne ceste, i igrali graničara kao da igramo za život. Uvijek je bilo napeto tko će koga odabrati za svoju skupinu, i tko će biti kapetan,a oni zadnji koji bi ostali u poljima mogli su, ako se dobro sjećam, uloviti loptu i to je bilo vau i ajme i super.
Igralo se i na parkingu, što je bila posebna radost svim vlasnicima auta. Sjećam se jednog susjeda koji je svoj sveti auto svaki dan nakon posla sparkirao i prekrio ceradom, da ga zrak ne ošteti. Nevjerovatno kako je lopta uvijek letila u smjeru tog auta. Susjed je pola popodnevne sieste provodio na balkonu, kureći cigarete, živčaneći zbog moguće opasnosti. Sjećam se da je nama djeci to bilo baš zabavno promatrati. Mislim da nas nije volio.
Graničara se moglo igrati dok god je bilo svjetla

2. igra skrivača
u nekim krajevima poznat kao lovice. Jedan bi morao brojit: pet, deset, petnajst, dvadeset, ovisno koliko je brzo pogodio kojim prstom je uboden u leđa. Za to vrijeme, čopor bi se razmilio poput preplašenih žohara svuda, svuda. I onda čučiš negdje,zmazan ko da si u smeću boravio cijeli dan, supersretan jer si tako mudro odabrao zaklon, pa se premjestiš, pa trčiš do pika da te ne vidi ..a ako netko oda tvoje supertajnoskrovište, dereš se nadureno :Polupanii lončičiiii..nemam pojma zašto smo to vikali, valjda je to bila internacionalna šifra za izdaju. Skrivača se moglo igrati cijeli dan, do večere, do zalaska sunca, do vremena za u krevet.

3. lastež
u nekim krajevima poznat i kao gumi gumi. Oba spola uživala su u njemu. Curice bi visoko skakale, dečki bi došli i presjekli lastiku, i onda bi neku ta lastika opalila po nogama, jako smiješno, haa...i onda bi se dečki jako smijali a curice bi se ljutile i ako bi bile jako ljute, klopile bi bedaka. To je bilo vrijeme kad smo bili tu negdje po snazi, pa smo se mogli međusobno mlatiti, i nitko nije spominjao političku korektnost i što sve ne.
Bilo je sto vrsta igranja lasteža, i ne sjećam se više svih, možda se netko drugi sjeća? Nekakva njemačka škola, pa univerzi jaa-da, pa Rade končar- to su bile one zvijezde; sjećam se da je svaki level značio podizanje lastike još više: prvo su bili zglobovi, pa koljena, pa podguze, pa struk. Zatim podruke, kamom, podruke, tko to još može osim uvijek jedne prisutne žirafe u društvu? ta bi onda veselo zablistala radeći zvijezdu, stoj i preskok u jednom, valjda.
Lastež se igrao negdje do puberteta, kad je postalo bezveze skakati po lastici usred grada, dok te dečki gledaju

4. školica
uzmeš jednu praznu cestu, manijakalno ju iscrtaš školicom, ako imaš krede u boji urediš joj kockice, obojaš, dodaš cvijeće, leptire, ribe i bube, po izboru, i skačeš sljedećih par sati . kako je nekad život bio jednostavan. ..Aj danas zabavi dijete s dva kvadratna metra betona i par kreda i jednom lastikom.
Tko se sjeća ovakovih i sličnih stvari?

Želim vam svima da još i danas imate volju za igranjem:)

Broj komentara: 6 :

 1. jooooj, imala sam takve traume od tog jebenog graničara...

  OdgovoriIzbriši
 2. zašto? koji dio je bio problematičan?

  OdgovoriIzbriši
 3. onaj gdje sam ja trebala biti agresivnija i ići NA loptu, a ne samo bježati od nje :)

  OdgovoriIzbriši
 4. Kod nas su lovice bile kad smo se lovili. Taknes osobu i kazes "imas" i onda taj lovi.
  Oduzimanje polja je meni bila najbolja igra.
  Skakavac isto...

  OdgovoriIzbriši
 5. mislim da se to kod nas zvalo igranje pika. mada, sad kad razmišljam, ima više smisla da je to lovice, nego skrivač:)
  I sjetila sam se kasnije crne kraljice jen dva tri..

  OdgovoriIzbriši
 6. a skakavac, jel to ono kad skačeš po tuđim nogama? :)

  OdgovoriIzbriši

}, 10);