petak, 10. lipnja 2011.

Savršeni vid/ A perfect sight

Prije nekoliko tjedana imali smo na poslu pregled vida. To mi je došlo ko naručeno jer se već neko vrijeme spremam otići na pregled jer sam primijetila da malo žmirkam kad gledam u tv i komp, na poslu ponekad znam doć nosom skoro do ekrana. Ali nekako uvijek postoje objašnjenja: pa mali je font, pa novi program, pa ne znam jel vidim što trebam, pa sam umorna, i tako dalje.
I onda je došao taj famozni pregled vida. Ja inače imam savršen vid. Tako barem stoji u mojoj vozačkoj, kad sam s 18 godina napravila svoj zadnji pregled vida. Tada, poluzainteresirana liječnica je mahala nečim i pokazivala slova na drugom zidu, a ja sam štreberski odgovarala B, D ,2, T..i dobila vozačku zauvijek.
Na ovom pregledu nije bilo slova na zidu, nego je bio neki zli stroj u koji sam morala pogledati. Nije bilo slova, a ne ne. Tamo su stajali krugovi, u stupcima, na rubu vidljivosti. Par puta, dok me žena pitala, digla sam glavu da ju značajno pogledam da jel ona mene zeza? Stvar je u tome što slova i brojeve prepoznajemo, i ne moramo ih nužno vidjeti( eto kako dva pregleda učiniše od mene stručnjakinju), a ja sam morala pogoditi gdje je kružić otvoren.
I gledam ja u kružić, gleda kružić u mene, i pita žena: "Gdje je kružić otvoren?"
Pola toga stvarno nisam vidjela. Pa sam pokušala sa "Nigdje?" Pa je ona izjavila da tako mlada osoba ne bi smjela imati tako loš vid. Što god da joj je to značilo. Ja sam dobila hitnu uputnicu za pregled kod oftalmologa.
Pregled kod oftalmologa.
Nakon što mi je oftalmologinja stavila okvire i posjela me pred špiglo, kaže ona meni :"Pogledajte sad." Pogledajte sad kamo? Ničeg nije bilo ispred mene. Kadli, u ogledalu ugledah natpis iznad svoje glave(meni je to bilo malo zbunjujuće), koji sam zatim pokušavala pročitati. Ona je mijenjala leće, i onda, jednog trena, stavila je jednu leću i ja sam vidjela dobro. Stvar s vidom je što nema neke referentne točke koja se ne mijenja kroz život, koja mi može pokazati moj dobar ili loš vid. Vid postupno propada, i ne mogu se sjetiti kako sam vidjela prije 10 godina.
Uglavnom, dijagnoza je astigmatizam i neka sitna dioptrija k tome, i to odmah +, što je, kao, staračka dioptrija(odlično). Trebam kupiti naočale.
Ja nikad u životu nisam nosila naočale, osim sunčanih. Nemam ništa protiv njih, samo mi nisu trebale.  Pojma nisam imala koliko je teško naći prave naočale. Krenula sam po optikama, s uvodom "dobar dan, trebam naočale, prve naočale, nemam pojma što mi treba, kakve imate okvire, bla...". Ponuda je ogromna. Ogromna. Pustili bi me do zida prekrivenog okvirima, ili bi izvlačili puste okvire na svjetlo dana. Ono što me iznenadilo je to što su mi uporno pokušavali prodati neke malecke, uske naočale. Meni se to ne sviđa.
Stave jedne pred mene, odbijem odmah ."Hvala, ne sviđa mi se takav oblik" . Stavi druge, jednake. Treće.
Zanimljivo je bilo u jednoj optici, dođem i izverglam o čemu se radi, i kažem kako su to naočale za rad na kompu i za čitanje, na što gospodin reče: ne, ne, vi te naočale morate nositi cijeli dan.
Ne, odgovorih ja, doktorica je rekla da su samo za čitanje i komp. Na to mi on reče:
- A vi ćete vjerovati meni ili svojoj doktorici?
hmm..da ček vidim..gdje ne budem kupila naočale...
Uglavnom, shvatila sam da imam oko za luksuz, jer bih bez greške odabrala za probat najskuplje okvire. Inače, naočale nisu jeftin sport. Osim što okviri koštaju ( po meni previše), tu su i stakla. Ne samo da stave stakla, tu je i antirefleksija, pa zaštita od sunca, pa onda nešto, nešto, filteri, nešto, pokušaj da mi uvale skupa francuska stakla umjesto domaćih jednako dobrih..Na kraju sam odustala od fensi velikih prozračnih osunčanih poznatih optika, i pronašla manju jednako dobru. Upola jeftiniji okviri i stakla. Jednako ljubazna prodavačica. Uspjela sam naći okvire koji mi se sviđaju, za koje mislim da mi pašu( mada se malo podsjećam na Supermana u novinarskoj fazi:) )
Ono što nisam znala cijelo ovo vrijeme je to da problemi s vidom uzrokuju  simptome koje ja godinama pridodajem tlaku( glavobolje, vrtoglavice, zamanta mi se u hodu i tako dalje). Čovjek baš zna biti bedast, očite stvari mu promaknu.
Ako sad na kraju ispadne da su naočale rješenje barem dijela mojih glavobolja, na konju sam.

English:
Few weeks ago we had an eye examination. This was a good thing for me because I have been planning to check my eyes for a quit a long time. I've noticed I blink when watching TV or in front of the computer, and at work some days I have to come so close to the computer- I can almost touch it with my nose.
But somehow I always had excuses: font is too small, there is a new software, I am tired, and so long..
And then, the examination came. By the way, I have a perfect eyesight. At least I had it when I was 18 and had to have an axamination for my driver's licence. Back then, uninterested doctor gave me something to read and decided to allow me to have a licence.
Now, I had to look into some machine, and everything was confusing. The task was to tell the doctor where the circle is open, and sometimes I coudn't even see the circle. Few times I asked the doctor if she was joking. she asked: " Tell me where is the circle open?" And I said: " On the left? " "Or, maybe, on the top?" So, I was sent to the ophthalmologist.
Diagnosis was  among other things astigmatism. For the first time in my life, I started going from one optical store to another, looking for the right glases. Glasses are expensive. The ones I liked cost so much. People working in the stored explained to me I should buy something good, with great glasses, they were acting so serious, while I was thing " How the * is this accorise so expensive?"
So I looked and looked and tried many different glasses.

A week later, I have found my perfect glases.
I was told sometimes headaches are the symptom of a problem with eyesight. If my headaches stop so simple, I will never take them off.

Broj komentara: 7 :

 1. jao sto ste simpaticni gdjice Starcevic :)

  OdgovoriIzbriši
 2. blagodarim:)
  malo me zbunjuje prostor oko mene. htjela sam spustiti šalicu s kavom pored kompa i pokupila sam monitor.ali teta doktorka je rekla da treba par dana da se oko navikne

  OdgovoriIzbriši
 3. ovaj tekst sjajno objašnjava npr. onaj raniji o prometu i biciklistima!

  OdgovoriIzbriši
 4. Mnogo ste se propametili :)

  OdgovoriIzbriši
 5. baš si slatka s ovim naočalama:)

  OdgovoriIzbriši

}, 10);