četvrtak, 4. kolovoza 2011.

Putovanja: Gacka i Rastoke

Kako stalno nešto pišem kako je Hrvatska lijepa zemlja, današnji post će biti o dvije destinacije, koje nisu najpoznatije, ali zaista ih vrijedi posjetit.
Prva je Gacka. Gacka je dugačka 61 km iako je prije izgradnje hidroelektrane bila dugačka čak 100 kilometara. Gacka još uvijek čuva neke posebnosti koje su već pomalo pale u zaborav, jer malo je poznato da se ovdje melje žito u mlinicama smještenim na samom Vrilu rijeke i da se još u stupama valja sukno. Takoder je malo poznato da na ovom području postoji nekoliko hramova boga Mitre i da je ovo područje naseljeno još u kasno brončano doba.
Vrlo je hladna i u njoj živi fina pastrva. Prošle godine, na putu do mora, skrenuli smo do Gacke .
Zaista, ako idete na more, preporučam skrenuti s autoputa i malo odmoriti oči na zelenilu, čistoj vodi i očuvanoj prirodi. Isplati se!
Drugo mjesto koje ću danas opisati su Rastoke, malo mjesto na rijeci Slunjčici koja utiče u Koranu.

Rastoke su milina za pogledati, nalaze se pored mosta koji vodi do Slunja. Specifične su po tome što su nastale na određenom području i ne smiju se širiti, kuće su izravno na rijeci, pa slapovi protiču ispod podova.
Imaju finu štrudlu i pastrvu, usluga je na nivou, puno je turista i dobar odabir za porevsti dio dana kad idete na more ili u planine. Možete se prošetati uz rijeku, gacati po vodi, uživati u hranu prije odlaska, na primjer, na Plitvice.
Na kraju, turizam nije samo ljeto i hrvatska obala:)


English
As I always write something about how Croatia is a beautiful country, today's post will be about 2 destinations, that are not the most known, but are really worth mentioning.
First one is river Gacka, in region Lika. Gacka is 61 km long, although it was 100 km long before the hidroelectric powerplant was built.

The second destination is Rastoke, I have written about Rastoke a while ago, it is a beautiful place on the road to Plitvice lakes and to the coast. Rastoke is a village situated on the river Slunjčica. Houses are built on top of the water, so you can watch the river flowing under the houses where people still live.
If you are planning to visit something else in this part of the country, you can stop there and just have a coffee and a strudel.
Also, both Gacka and Rastoke have excellent trout- you should try it.
Tourism doesn't just mean summer on the coast- there are many many other places to be seen here.

 

Broj komentara: 7 :

 1. Kad kažeš "fina" pastrva miliš učtiva, odgojena pastrva, ili...?

  OdgovoriIzbriši
 2. je, bečka škola. sama dođe na tanjur i posipa se bademima.
  uz hvala, molim, i oprostite :)

  OdgovoriIzbriši
 3. ajd, drago mi je da se ljudima sviđa:))

  OdgovoriIzbriši
 4. na Rastokama se moš udat. Ja probala, nije loše :))

  OdgovoriIzbriši
 5. Lijep post. Vaša informacija je stvarno dobar. Hvala za dijeljenje .

  Daleka Putovanja

  OdgovoriIzbriši

}, 10);