subota, 22. listopada 2011.

Korito/ A river bed

S obzirom da su uskoro Svi sveti, otišla sam na jednodnevni izlet u Liku ( posjetiti mrtve i žive). O izletu ću u drugom postu, ovaj put htjela bih vam ukazati na nešto drugo. Već sam pisala o Lici, kako ju volim i kako mi se sviđa priroda, pogotovo rijeka Lika, predivna ponornica, svaki put se iznova zaljubim u nju.
Danas smo skrenuli s rute i otišli malo na obalu rijeke Like, da vidimo koliko je pala, jer u Lici mjesecima nije bilo kiše, i čitala sam kako je suša i pomor ribe.

Since All- Hallows is near, we've went for a visit to Lika ( to our dear deceased and living ones). I'll write about the journey in my next post, this time I would like to show you something else. I've already blogged about Lika region , how much I like this region, especially the Lika river, I always fell in love with it again and again.
So, today we changed the route to see how the river looks, as there was no rain for months, and I read about fishkill there.

Lika je toliko pala da sam prvi put u životu vidjela cijeli bent. Bent je ovaj kameni zid koji vidite, po kojem sam ja znala hodati ko klinka za vrijeme ljetnih praznika(ne po tom, po takvom), i pojma nisam imala da je ovako dobro sagrađen. Bent nigdje drugdje nisam čula da se govori, Wiki kaže: " "bent" se pise i u turskom jeziku, od kojeg je ova rijec i potekla, a znaci prema Klaicu branu, nasip, jaz, ustav", znači izraz je još od Turaka. Rekli su mi da je ovaj bent tu od prije dide, pa računam da broji više od sto godina, i malo ću to istražiti.

Lika river was so low that I saw for the first time in my life this benk. Benk is this stone wall in the pictures, as far as I know, it is more than 100 years old and I'm planning to search for more information about it.
E sad, ako ste mislili da ovako izgleda kad rijeka presuši ( ja sam mislila da je ovo ta niska razina), na ovo sam naišla uzvodnije. Meni je ovo strašno, na povratku za Zg stala sam s autom i išla slikati.

If you thought this is how the river looks like without the water ( I did), you were wrong.
Mislim da nikad do sad nisam uživo vidjela vidjela ovako nešto, nitko se ne sjeća ovakve suše.
A meni je cijelo vrijeme na pameti da je ovo samo krajnji rezultat ljudske gluposti.

I don't think I saw something like this ever before, no one remembers such barn.
At the same time the only thing I think is how this is a reaction to human stupidity.

Nema komentara :

Objavi komentar

}, 10);