nedjelja, 6. studenoga 2011.

Simboli luksuza/ Symbols of luxury

U ovu divnu i toplu nedjelju posjetila sam novu izložbu u Muzeju za umjetnost i obrt- Simoli luksuza. Nevelika izložba pokazuje skup odabranih primjeraka luksuza, većinom njemačkog profanog zlatarstva iz razdoblja od 15. do 18. stoljeća. Mene je privuklo jer me zanimalo koji su primjeri luksuza bili prije nekoliko stoljeća, jer svjesna sam što je danas sve oko mene, i da vidim kako su se bogataši hvalili imovnim stanjem u to vrijeme. Bilo je zanimljivo.

On this warm Sunday I visited the new exhibition- the Symbols of Luxury. Not a big exhibition shows a number of selected examples of luxury in period 15.- 18th century. I was attracted because I wanted to see how luxury looked like back then, because I am aware how it looks like today. It was quit interesting.

   Dvorište muzeja i vaša blogerica ispred jako starog ogledala
(stalni postav) prije odlaska na izložbu/
This is museum's backyard and me in front of an old mirror, before going to exhibition

Izložba Simboli luksuza nudi primjere profanog karaktera, koji su u vrijeme nastajanja predstavljali zlatarsko, staklarsko i umjetničko savršenstvo. Jedan od najčešćih primjera su pehar i pokal. Zlatan, pozlaćen, s dragim kamenjem.Treći u nisu je dvostruki pehar (2u1).

The exhibition Symbols of Luxury offers examples of everyday living, that were, at that time, the best  products of goldsmiths, glaziers and artists. Some of the examples are bowls and beakers, in gold or silver, with jewel.

Osim zlata, jako cijenjen bio je gorski kristal, koji su umjetnici dovodili do savršentsva, a rad na jednom primjerku trajao je do godine dana. Isti pristup imali su prema školjkama, koje ćete vidjeti niže u postu. Svi ovi primjerci imali su svakodnevnu namjenu, pitanje je jesu li se i koristili, ali kristalne posude su ili pokali ili posude za tekućine.

Exept gold, white quartz was very expensive. Artists worked on one piece about a year. They had the same approach to shells. Shells were, according to notes, God's example of the perfection in nature.
Među najvrednijim materijalima nalaze se školjke, primjer Božjeg savršenstva, kako se navodi, i kokosov orah. Oni su bili izniman pokazatelj luksuza u to vrijeme. Zamislite raditi na jednoj kokosovoj ljusci godinu dana.

The most luxurious were shells and a coconut shell. Imagine to work on a coconut shell for a year.
kokosov orah/ coconut
I još jedna stvar za kraj, vrhunac luksuza, početkom renesanse, bilo je stavljanje antičkih novčića koje bi našli na zlatan/srebrn pokal (u to vrijeme se javlja i interes za antiku).

One more thing: the most luxurious thing was to apply antique coins to bowls (arround that time of rennesaince people started to show interest in antique)
Kako vam se čini? Ja smatram da se neke stvari ne mijenjaju.

So, what do you think? I think some things never change.

1 komentar :

  1. Ηowdy! I just want tο give yоu a huge thumbs up foг the eхcellent
    info уou've got here on this post. I will be returning to your site for more soon.

    Feel free to visit my homepage: simply click the next document
    My web site :: http://fox.kodesigns.co.Uk/

    OdgovoriIzbriši

}, 10);