nedjelja, 4. prosinca 2011.

Zimska hrana: Čvarci/ Winter food: Greaves

Svake godine, negdje u studenom, a ponekad i u prosincu, velik broj ljudi u Hrvatskoj ima kolinje.
Ako ste vegetarijanac, vegan te/ ili jednostavno smatrate da ljudi ne bi smjeli ubijati životinje za hranu, molim vas preskočite ovaj post.
Dakle, svake godine, tu negdje oko bivšeg Dana republike, kolju se svinje. Ovisno o regiji, to zovemo kolinje ili svinokolja. Divne stvari nastaju na kolinju. A najbolje je kad su brzo gotovi prvi proizvodi: čvarci. Oni prvi nastaju, kobaje i slanina i dimljena rebra i kremenadli, pršut, šunka i kulen i sve ostalo treba sušiti ili pacati. Čvarci su na stolu puno brže.
Za one koji nisu u dodiru s kulturom u kojoj ja živim: čvarci su komadi svinjske masti, koja se isjecka na komade i stavi na peć, te se miješanjem otopi, da bi se nakon toga iscijedila sva tekuća mast, i ostali iscijeđeni slani komadi koji se jedu.
Najbolje ih je jesti s kruhom i lukom. Meni su najfiniji oni dobro iscijeđeni i slani.
Ne jedem ih puno, možda dvaput u cijeloj zimi, ali zato mi je gušt ubaciti ih par u usta.
Inače, kobaje i šunka i špek su mi mili. Otkad sam postala svjesna svega što se stavlja u hranu u prehrambenoj industriji, još više cijenim home made suhomesnate proizvode, kojima znam datum proizvodnje i što je sve u njih išlo.
Kakvi ste vi sa suhomesnatim proizvodima? Što od njih volite?
Every year, in November, or maybe December, a great number of people in Croatia makes makes home made sausages, bacon, ham and greaves.
If you are a vegeterian,a vegan,who/ or simple don't think people should kill animal just for the food, please be so kind and skip this post.
Depending on the region, this process has different names, nbut the results are the same: delicious food, home made.
Among other stuff that comes from a pig, greaves are the first that you can eat, while other things are going to be smoked. Greaves are actually pig fat pieces, melted on the heat and then squeezed so the most part of the fat stayes out, and the skin and just a little bit of fat stayes in this pieces of fat.
I like greaves, although I eat them twice in year. They're the best with just a bread and onion.
In my opinion, the best greaves are totaly squeezed, witha little bit of salt.
And since I became aware of all the stuff the food industry uses in making food, I appreciate even more home made food, for which I know the date whne the food was made.
How about you? What's your opinion on home made sausages and similiar  food?

2 komentara :

  1. Čvarci su super! Ali je teško do njih doći, i bome skupo. Čak trostruko ili četvarostruko su skuplji od mesa.... ah....

    OdgovoriIzbriši
  2. ma da, skupi su čvarci..ja sam uvijek nekako mislila da je to najjeftiniji dio, šokirala se prošlu zimu na Trešnjevačkom placu, po 80 kn/kg..

    OdgovoriIzbriši

}, 10);