nedjelja, 8. siječnja 2012.

Zimski kafić/ A winter coffee shop

Nije mi jednako ići na kavu u neki uređeni birc ili sjesti bilo gdje. Pogotovo zimi, kad otvorene terase nisu opcija. Zimski kafić znači da je mjesto uređeno toplo, s puno drveta, u drvenim, toplim tonovima, da mi je ugodno, da sjednem, uzmem kavu ili kuhano vino i uživam u društvu i novinama. Da muzika nije preglasna i da se ne gušim od dima. Zimski kafić vas zove da se ugrijete, glazba se ne odbija od pustih ogledala na zidovima i mramora. Nije sve u staklu i aluminiju, i neonke ne blješte sa stropa kao da ste u operacijskoj sali. Ne znam o čemu razmišljaju vlasnici mnogih kafića kad uređuju svoje prostore. Ili, razmišljaju li uopće. Jer, u nekima imam osjećaj da vlasnik nikad sam nije sjeo i popio kavu u miru, pogledao oko sebe da vidi na što mu birtija liči. Možda nije ni čuo vlastite misli, koliko glasno muzika zna treštiti. Jer, ja kavu želim popiti na mjestu gdje ću oglušiti za novce. To mi je cilj: da ne čujem sugovornike. Pitam se imaju li uopće ti vlasnici neku ideju ili jednostavno kopiraju birtije oko sebe, bez vlastitih ideja, a s novcima.
Ovo je jedan zimski birc koji mi paše. Još uvijek nisu uklonili božićne ukrase, pa sam uživala u kuhanom vinu, za stolom u prozoru, okićenom ukrasima, gledala prolaznike s druge strane stakla, muzika nije bila glasna..divota. Ponekad je to dovoljno da čovjek počne presti.

I find it important where I go for a coffee. Especially in winet, when a terasse is not an option. I need a coffe shop in winter to be warm, woodden place, semi- quiet, whre I'll fell comfortable, where I can sit and relax with my cup of coffee or mulled wine. I don't understand why most of the coffe shops are all in glass, mirrors and murmour. Sometimes I feel I'm in an operation hall. Do the owner ever think hoe their guests feel when they enter? Have they ever sit and drunk a cup of something there? Some of these places look like their owner really didn't think about the interior. Most of the time, they are a copy of the next coffee shop in a row.
Well, this one isn't. This is a winter coffee shop I really like. They haven't moved all the Xmass details, so I enjoyed my mulled wine in the window, looking at the people passing by. Sometimes, this is all it takes for a person to start to prrrrrr.

2 komentara :

  1. Gdje je to? Sviđa mi se i po opisu i po slikama.

    OdgovoriIzbriši
  2. to ti je u Karlovcu.ako se poklopi da i ja i ti budemo u tom gradu u isto vrijeme, vodim te da vidiš:)

    OdgovoriIzbriši

}, 10);