ponedjeljak, 14. svibnja 2012.

Obaveza ženskog depiliranja/ Hair removal as a must

Moram priznati da nisam prva blogerica kojoj je depilacija tema, ali u zadnje vrijeme naletila sam na preko nekoliko članaka o ženama koje preispituju potrebu i razloge za depilaciju.
Prvo sam naišla na  ovaj blog a danas i 24 sata ima članak o ženi koja se nije brijala, pazite sad, punih 18 mjeseci. Da, žena izgleda normalno. Da, ima dlake posvud, pazi iznenađenja. Ne, ne izgleda ko vukodlak, ne rastu dlake unedogled, narastu do svoje dužine i bok. Narastu koliko im piše da trebaju narast, i pokušavaju štititi kožu od svačega.
E sad, ja živim u svijetu u kojem je imperativ biti gladak. Nikad mi nije na pamet palo prestat se depilirati. Ne samo zato jer sam pod utjecajem društva (u redu, priznajem,malo  i jesam) nego zato jer sama sebi više pašem takva.
Od vremena moje srednje škole, pa do sad, stvari se ubrzano mijenjaju i na tom polju. Moja kozmetičarka mi priča kako joj dolaze curice od 14, 15 godina na depilaciju, i to ne samo nogu, nego kompletnu brazilsku, jer to od njih traže njihovi dečki. Svatko tko nagovara na brazilsku depilaciju trebao bi jednom proći kroz to iskustvo. (inače, što je to s kozmetičarkama? svaki put je borba, svaki put pokušavaju skinuti još više, i mole i nagovaraju.. kao da imaju fetiš).

Moguće ste katkad zamijetili u tramvaju ili busu žene od 40, 50 godina, kako nose suknje i tanke najlonke, i vide im se dlakave noge, i vjerovatno ste zakolutale očima i rekli nešto u sebi. Ali, u biti, većina tih žena je produkt svoga vremena. Prije 30 godina nije bio toliki imperativ biti apsolutno izbrijan od glave naniže.
Današnje društvo kreće s pritiscima valjda nakon prve menstruacije nadalje, i mislim da je depilacija jedan od većih tabua za današnje žene. Ne smije ga se prekršiti.
S druge strane, nisu samo žene u tom žrvnju. Sve više muškaraca ide na depilaciju, i skidaju sa svih mjesta na tijelu. Čak postoje i papirnate tange za muškarce kad idu na ajmoreć brazlilsku depilaciju.
Što se dogodilo? Depilirano tijelo postalo je uvjet.  Nedepilirana osoba smatra se neurednom i prljavom i smrdljivom. S druge strane, ipak postoji iznimka: bradat i dlakav muškarac komotno prolazi. Oni koji rade na mjestima gdje je brijanje obavezno, jedva čekaju vikende i godišnje, i onda puštaju bradu, i obično im ljudi govore kako im brade baš dobro stoje.

Postoji taj uzorak u našem društvu, ta potreba da se naglasi da nismo dovoljno dobri takvi kakvi jesmo, trebamo biti mršaviji, imati veće sise, izgledati više ko dječaci a manje kao odrasli ljudi, i biti bez dlaka.
Nije mi namjera dizati revoluciju i početi hodati dlakava, ali smatram da neće smak svijeta doći s obzora ako se nekome desi da bude nedepiliran neko vrijeme. Ok, u ovo ne ulazi zimski period kad je većina malo ležernija po tom pitanju (jer nema toga što najlonke od 100 dena ne mogu zadržati), ali depilacija/brijanje uvjetuje naše ponašanje, i ima cura i žena koje na primjer neće otići na plažu/bazen ako se nisu stigle urediti.
Kako vi gledate na kulturu uklanjanja svih dlaka?
                                                             izvor/ source


First I have to admit I'n not the first blogger writing about hair removal. But lately, in last week or so, and stumbled upon a few blogs and articles about this topic. I've read  this post and some articles later in croatian magazines, about a woman who didn't shave her body hair 18 months. There were pictures, and imagine, the women didn't look like a monster. She did have body hair, of course, but she didn't look like a Jeti.
I live in a society where a shaved women's body is an imperativ. It never crossed my mind to stop depilating.  Not just because I'm aware of the society pressure ( and yes, am am under this pressure, I admit) but also because I like myself more  body hair-free.

From time I went to high school till today, time has changed even on this subject. My beauty salon worker said once now girls at age 14, 15 come for waxing, not only legs, but even a brazilian bikini wax, because their boyfriends insist on that. In my opinion, everyone who insist on brazilian waxing for his girlfriend, should  first try one. ( and what with the girls working in salons, trying to remove all body hair, like they have a fetish..)
Maybe you've seen women in their '40 or '50 or older, in buses or trams, with their legs unshaven. You probably rolled your eyes, but actually, these women are only product of their own time.
30 years ago it wasn't such a tabu to have unshaven legs, or armpits, or the bikini. Today, the girls get under the depilation obligatory after their first period. Every hair below the head need to come off.
On the other hand, we are nor the only victims. More and more men remove their body hair.
It seems we are never good enough for our society.Never your enough, never fit enough, or thin, or without body hair.

What happened? A body with body hair became a tabu. It feels dirty, and smelly. Such a person is probably messy.The only group that can get away with it are men, who don't shave on weekend and holidays. They look good, and are aproved.
It is not my plan to start a revolution and start walking around with my unshaved legs. Ok, winter period doesn't count ( there's nothing 100 den leggings couldn't stop), but shaving/waxing determines our behavior. How many women wouldn't go to the beach or pool if they're not waxed?
What is your opinion on body hair?

Broj komentara: 12 :

 1. kako se zove muška brazilka? BROzilian :)

  OdgovoriIzbriši
 2. Ja mislim da će pod uticajem depiliranja čovjek evoulirati u bezdlako biće kao iz sci fi romana iz prošlog stoljeća :D.
  Nemam neki revolucionaran stav o tome. Brazilku nisam nikad probala, možda budem. Čula sam da ipak ima dečki koji to ne vole jer im je malo freaky kada žena ima spolovilo kao dijete. Od prijateljice momak voli kada ona ima malo dlačica po nozi pa ga to škakilja :).
  Svakom svoje

  OdgovoriIzbriši
 3. Moja mama rodila majmunce :) Ne mogu da se zamislim u kratkoj suknji i dlakavih nogu..no,no..
  Na samu pomisao da na onaj zbun ispod misica namazem stik ili rol on, zgadi mi se zivot :S
  Ko voli da hoda dlakav, neka hoda. Ja, vala, necu.

  OdgovoriIzbriši
 4. Ovako, ja kao tamnokosa žena guste kose prolazim kroz sve moguće vrste najokrutnijih, inkvizicijskih metoda depilacije od kad znam za sebe, a da sve to pustim na 18 mjeseci....ne mogu niti zamisliti. Izgledala bih kao Grof Monte Kristo u najmanju ruku. :) S druge strane, točno je što kažeš, dlakavost jest tabu i istovremeno imperativ današnjice, a kao i uvijek, dvostruka mjerila su i tu prisutna. I da, ja sam jedna od onih koja ne izlazi na plažu ako nisam depilirana..Brazilke se jednostavno bojim jer FUCKING boli!!

  OdgovoriIzbriši
 5. Jest da nas svi siluju s tim da se moramo depilirati ali baš što kaže MPL, misao na roll on na žbun ispod pazuha mi okreće želudac :D Recimo hvala bogu što je dućan pun svih mogućih preparata pa se možemo čupkati i brickati doma kad god i s čim god želimo :)

  OdgovoriIzbriši
 6. iskreno, ne mogu zamisliti da se ne depiliram. da postoji brza i jednostavana metoda uklanjanja svih dlaka na tijelu zauvijek, maknula bih sve od vrata na niže. ne podnosim dlake na sebi, volim biti glatka. doduše, sve obavljam sama jer imam neku fobiju od kozmetičkih salona, ne volim da me diraju nepoznati ljudi.

  kako bilo, moja baka ima prijateljicu kojoj je prije 50 godina neka žena iz bosne dala da nekakvom homemade kremom namaže dlake ispod pazuha, i iste joj nikad više nisu narasle. ako netko zna tko je ta žena, nek mi javi. nudim kraljevstvo za tu kremu!

  OdgovoriIzbriši
 7. There is certainly a lot to know about this subject. I like all of the points
  you made.
  My homepage my blog log

  OdgovoriIzbriši
 8. Goοd dау! I сould haνe swоrn ӏ've been to this website before but after checking through some of the post I realized it's new to me.
  Νоnethеless, I'm definitely happy I found it and I'll
  bе bookmarκing and cheсking baсk
  often!

  My blog post ... just click the following web site

  OdgovoriIzbriši
 9. Hello there, I found your webѕite via Goοgle at
  the ѕamе time as searсhing foг a similar subject, уоur
  ωebsite came up, it ѕеemѕ
  gоod. Ӏ've bookmarked it in my google bookmarks.
  Hi there, just was aware of your blog thru Google, and found that it is truly informative. I'm gonna watch οut
  for brusѕеls. Ι will be grateful should you continue this in future.
  Manу peoρle ωіll likely be benefited out of уоur
  writing. Cheers!

  Here іѕ mу web blog ... v2 cig review
  my web page > brasilcomz.com

  OdgovoriIzbriši
 10. For hottest news you have to visit world-wide-web and on internet I
  found this web page as a best website for hottest updates.


  Feel free to visit my web blog; stretch mark creams

  OdgovoriIzbriši

}, 10);