nedjelja, 3. lipnja 2012.

Strossmartre

Početkom ljeta Zagreb se oboji šarenim zastavicama i primi razne goste. Krajem svibnja počima Cest is d'Best, a u isto vrijeme počinje i Strossmartre. Cest id d'Best je festival uličnih zabavljača, koji okupiraju centar grada, objoje ga i ukrase, imaju koncerte na nekoliko lokacija, i uveseljavaju grad i ljude.
Jučer sam na Trgu bila na jednom takvom koncertu, nažalost ne znam kako se trio zove, ali bio je strani tri na gitarama i s usnom harmonikom, jako zabavni, jako muzikalni, jako puno ljudi.
Sviđa mi se ovaj festival jer unese veselje među ljude, koji se često previše igraju ozbiljnosti i zaposlenosti i žurnosti. Bilo je zanimljivo vidjeti tko sve zastaja da pogleda i posluša: i majke i očevi s djecom u kolicima, i turisti, i koke u dopičnjacima i platformama na putu za van ( bilo je oko 10 h navečer), i mali hahari koji su se pokušavali bacati jedan na drugog dok su skakali u krugu. I ja:)
Nakon koncerta, otišli smo na Gornji grad, na Strossmartre. Strossmartre je event, ajmo ga tako nazvati, koji traje do početka rujna, gdje razni umjetnici pokazuju svoja umijeća i talente, najviše glazbenici, mada ima i likovnjaka.


Every summer Zagreb changes its appearance for a period of the Street festival. It is the time when many international street musicians and entertainers come to Zagreb to have concerts and shows. Everything happens on the street, and it is really good.
Yesterday I went to a concert of a trio, unfortunately I don't know their name, but they played really good, had gitares, sang and entertained all the people who stopped by.
I like this festival because it makes the people smile. People here to often look to busy to smile or stop for a second and enjoy life.

After the concert, we went to the Upper town, where Strossmartre takes place. Strossmartre is another let's say event, it starts beginning June and lasts till the beginning September. During that time, almost every evening there are open air koncerts in a promenade among the trees.
 Ispričavam se na kvaliteti slika, ali na Štrossu svijetle male ulične svjetiljke i ovi veliki, prelijepi lusteri, od kojih dobijete ovakve slike. Jako je romantično, ali to ne možete pošteno zabilježiti za blog.
Jučer navečer bila je gužva, dok sam ja došla gore koncert je već bio završio, ali ljudi su ostali družiti se, šank je bio otvoren (nemaju leda za pelin), pa smo na kraju sjeli na nekakav beton, pijuckali peline i družili se. Bilo je miljon ljudi, dosta stranaca, i to me podsjetilo da dolazi ljeto, vruće noći i koncerti na otvorenom i ljetna kina.


I apologize for the quality of the pictures, but it was dark and the light came from these chandeliers and street lamps, yes, they look very romantic, but this is how pictures look without a proper light.
We came there when the concert was already finished, but there still were people, standing, sitting on the floor, drinking and talking, so we took ourselves some drinks, and sat on the floor and enjoyed the evening. This all reminded me of the summer, open air concerts and open air cinema.
Potpuno sam pod dojmom ovih velikih staklenih lustera, i slinim za njima svako ljeto.  Kombiniram kako da ih smjestim u moj budući vrt tako da ne blište susjedima previše kad ih upalim prek noći.

I know all I took photos of are these chandeliers, but I am very impressed by them, and planning to put one of them into my future garden. I only worry if it will brighten the night too much for my future neighbours:)

3 komentara :

  1. Jao, hvala za podsecanje. Ovde juce poceo Basker fest (pandan Cestu). Doduse, rastrkani su na milion lokacija, ali uvek vredi videti :))

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja uopće ne znam za pol ovih festivala, morat ću počet to obilaziti :)

    OdgovoriIzbriši

}, 10);