petak, 5. listopada 2012.

Bezglutenski kruh/ Gluten free bread

Prošli tjedan, petak je bio veliki dan za mene, i jednako važan za čovječanstvo. Tada  sam ispekla svoj prvi kruh.
S obzirom da kuham od svoje 14-te, i znam spremit skoro sve ostalo u kuhinji, možda je čudno što prije i kruh nisam svladala, no činjenica je da nisam neki veliki kruhojelac, pa mi nije bilo napeto.

Postajala je jedna epizoda s pekačom kruha koji je moj otac donio iz Njemačke, i gdje sam tako podbacila da nikad nisam htjela ponoviti. Jednih zimskih blagdana proučila sam manual pekača za kruh, ubacila u njeg brašna, germe, soli, lanenih i suncokretovih sjemenki, i učinila što piše da treba, te čekala kruh.
Bome sam se načekala. Četiri sata kasnije, moj pekač je još uvijek mahnito miješao tijesto unutra, a ujutro me dočekalo toplo i vlažno, nepečeno tijesto sa sjemenkama. Moram priznati da frustrira činjenica da znam pročitati međunarodno upustvo na svim onim jezicima koji tamo pišu, ali svejedno nisam uspjela ispeć kruh. I onda mi je super kako ovi, koji su uspjeli, krenu uvjeravati da je njima baš super uspio kruh. Super, blago vama ;)

Uglavnom, multipla  dosta ograničava široko polje prehrambenih namirnica, ja sam uz ostalo izbacila i gluten. Gluten se nalazi u većini stvari koje jedete.
Sigurno se nalazi u većini pekarskih proizvoda. Mada sam rekla da se neću zakidati za komad kruha kad ničeg drugog nema u blizini, u principu se jako trudim ne jest ga i valjda sam od dijagnoze do sad, znači zadnja dva mjeseca, dva put pojela malo neki kruh.

Zato sam odlučila probati ispeći bezglutenski kruh. Malo sam ispitala prijatelje koji su također izbacili gluten iz prehrane (i preporodili se), malo su me uputili oko kruha, ali džabe svi savjeti, nekad treba skočiti i probati.



Last week it was a great moment for mankind, because I made my first bread.
I've been cooking since I was 14, so it may seem odd not to bake bread till now, but I was never a bread person.

There was this episode with the bread maker once, when my father brought it from Germany, and I made everything the manual said, and my dough stayed warm and not baked for 4 hours. It was frustrating being able to read the manual in all those languages, and not to be able to bake bread.
And when I mention this so someone who managed this task, they always assure it is easy. Thank you, you managed to make me feel an idiot.

And since multiple sclerosis doesn't allow the usual diet, I have chosen to have my gluten free diet from now on, I have finally decided to bake my own, gluten free bread. I used corn flouer and rice flour.
Gugl nije baš bio moj prijatelj, jer nisam našla recept koji bi mi odgovarao, da nema mlijeka, da nema puno ulja, da nema miljon dodataka kad zaguglate" običan domaći kruh". Nešto najbliže što sam našla bio je recept koji je rekao da idem pola- pola s brašnom, pa sam u tom omjeru miješala rižino i kukuruzno brašno.
Dodala sam malo soli, jako malo ulja, i rastopljenu germu. Ispala je žitka masa koju sam ulila u posude i stavila peći.


This time Google wasn't my friend, because I couldn't find the simplest recipe for bread, the most usual one. The best one I found said to use the sam eamount of flours, and so I did.

Iz pekane je izašao kruh otporan na metke. Nije se baš dao ni nožem rezati, ja sam ga na kraju žlicom komadala. Rekla bih da se prvi mačići nekamo bacaju, pa je tako i ovaj moj kruh ispao kako je ispao (ja sam ga pojela naravno).


Well, my first gluten free bread had a secret weapon- it was bullet proof. So hard I couldn't cut it with knife.
I would say I must change some parts of my recipe.



Imate li kakav dobar recept za kruh, a da ne sadrži mlijeko, mliječne proizvode, pšenično brašno, više od žlice- dvije ulja?

If you have a good advice on baking bread, please be so kind and help.

Broj komentara: 18 :

  1. Baš su ti slatke ove posudice u kojima pečeš. Moj svekar je lud za pekačem za kruh, stalno nam peče neke od sto vrsta brašna i sa svim mogućim sjemenkama, ali mislim da ti ne bi bili dobri za tebe jer ide svašta unutra. Probaj na coolinariki pogledat (iako vjerojatno već jesi) jer tamo sve tražim kad nešto trebam :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ma i gledala sam po Coolinariki, samo teško je naći najobičniji recept za najobičniji bezglutenski kruh :) uglavnom se nude sa sjemenkama, blagdanski,s jogurtom,s malo nečega,pa s malo još nečega, pa nikkao da netko stavi najobičniji kruh..valjda jer svi tamo to znaju ;)

      Izbriši
  2. http://www.elanaspantry.com/

    svakako pogledaj ovu stranicu - Elana kuha bez glutena...

    btw, jako mi se sviđa tvoj blog!

    OdgovoriIzbriši
  3. probaj napraviti i tortilje! ne možeš fulati. ja ih danas spremam čim dođem s posla...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. kako se spremaju tortilje?

      Izbriši
    2. za nas troje uzmem oko 300 g brašna (pola kukuruzno, pola pšenično, ali možeš probati i neko drugo), malo soli, malo ulja (može maslinovo) i tople vode dovoljno da se sve dobro umijesi. možeš pustiti da malo odstoji, ali nije nužno ako si jaaako gladna. tijesto podijeliš na kugle veličine ping-pong loptice, razvaljaš na veličinu palačinke i baciš na vruću tavu, najbolje na teflonsku bez ulja, par sekundi s jedne, par s druge strane, dovoljno da dobije par smeđih točkica, a da se ne osuši i ne puca kad savijaš. i to je to! unutra zamotaš dinstano povrće i/ili meso, grah, kukuruz, svježu salatu i rajčicu, neki umak, što god ti u tom trenutku odgovara... prije nego jedeš, obućeš staru majcu u slučaju da sastojci polete van.

      Izbriši
    3. hvala! ahaha, stara majica je inače čest partner u mojoj kuhinji:)

      Izbriši
  4. Meni je kruh nekako baš big deal, nikad ga nisam radila, baš mi neka fama u glavi oko njega..

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. onda kad napravim kruh kak se spada, doćeš na topli kruh i čaj k meni u zg ;)

      Izbriši
  5. Jao Zubo, pa zar u ove kasne sate da dodjem kod tebe na blog?!
    Sada bih tako smazala vruc lebac!
    Njam njam njam

    OdgovoriIzbriši
  6. http://www.centar-zdravlja.net/zdravi-recepti/jela-bez-glutena/22/

    eto u slucaju da nisi naisla na ovo...

    OdgovoriIzbriši
  7. Kuham vec dosta bezglutensku hranu.
    Imas Schar brašno deklarirano bez glutena. Može se nabaviti u ljekarnama. (mislim da ga ima i u DM-u, Sparu i sl.
    Recept....
    400 grama Schar brašna.
    u toploj vodi (cca 2dcl) razmutim kvasac, dodam žličicu šećera. Pricekam da se kvasac otopi.
    Do tada u brašno dodam žličicu soli, 50ml ulja.
    Dodam vodu sa rastopljenim kvascem.
    Miksam iskljucivo sa mikserom, sa spiralnim nastavcima.
    Mješanje rukom zaboravi, previše se lijepi.
    Trebaš dobiti konzistentu smjesu, rekao bih klasičnu kao i od obicnog kruha.
    Ostavim da se digne tada opet premjesim, maslacem namastim kalup i prebacim smjesu u kalup.
    Pečnicu zagrijem na cca 200 stupnjeva i pecem 50min.
    Kruh...odlican.
    Nadam se da ce pomoci.

    OdgovoriIzbriši
  8. Ja sam od 5. meseca nakon testa intolerancije morala izbaciti iz ishrane gluten, kvasac, šećer ali i razne druge namirnice, i pošto takav hleb nije postojao u prodaji, morala sam da eksperimentišem da bih se nahranila. Da kažem da su rezultati upornosti, odlični, 10 kg sam skinula i stomak, bez vežbanja. E sad najteže je bilo u početku sa tim hlebom. Najbolje mi je bilo da smesu razlijem u posudice za mafine, i tako sam pravila hleb , ali i tzv. slatki kolač bez šećera. U moj bezglutenski hleb sam stavljala kukuruzno brašno, ovseno, proseno i pirinčano, sojino ili ovseno mleko ili vodu, prašak za pecivo ili kiselu vodu, malo soli, stevia zaslađivač umesto šećera mrvicu toga, malo maslinovog ulja, bez kvasca. Pa sam posle dodavala naseckane masline, malo mesa, i to sve kad se lepo sjedini, izlijem u posude za mafine, i na vrh stavim susamo seme ili seckane golice. Kad se ispeče, navalim kao malo gladno dete :)Nadam se da sam bar malo bila od pomoći, pozdrav :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Ja dugo radim dukan kruh ali smanjila sam jaja s 4 na 2 i odlično ispada.

    OdgovoriIzbriši

}, 10);