ponedjeljak, 5. studenoga 2012.

Strina i puška

Prošli tjedan otišla sam u Liku posjetiti rodbinu i grobove umrlih članova šire obitelji. Nekako je to postala tradicija, pokupim oca i tetku ( brat i sestra), koji mi pilaju živce do Like i nazad, tamo podsjetimo par obitelji i pošteno se podružimo s onima koje baš jako volim, i vratimo se doma.
Htjela sam pisati o svojoj strini.
Moja strina većinu života provela je tamo negdje na kraju svijeta, na prelijepom mjestu s nula civilizacije. Ok, ima struje. Meni je divno svaki put kad odem tamo, ali jedno je doći na dan dva, a drugo živjeti na mjestu gdje lisica raznosi poštu, a vuk je prvi susjed.
E, baš tamo je živjela. Sama. Nakon što je stric umro a djeca se raselila, moja strina je dugo odolijevala pozivima svoje djece da se preseli k njima, te je živjela ko Grizli Adams ili netko sličan sama s domaćim životinjama.
I puškom.
Moj stric bio je lovac, dosta mojih muških članova familije je, i moja strina je uvijek imala pušku. I bome je znala pucati. I uvijek kad bi zvali da provjerimo kako je, neka nova priča bi došla.
Zimi bi vukovi prešli Liku i namirisali ovce u štali, i došli pod prozore. Što učiniti kad ti vukovi stoje pred kućom? Uzmeš pušku, izađeš i pucaš.
Nije mala stvar kad vukovi dođu pred kuću, ili kad medvjed uđe u šljivik pored kuće.
Ali ležernost kojom ta žena prepričava te zgode je nevjerojatna.
Zadnju sam čula prošli tjedan, nešto smo pričali o lisicama koje napadaju koke oko njih, a moja strina se sjetila situacije kad je bila sama u šumi s dvoje male unučadi, i naišla je na liju.
E sad, trenutak di sam ja zastala s kavom u zraku ispred usta nastupio je kad je strina rekla da je naišla na lisicu, pa ju je bilo strah da ne bi lisica možda napala djecu, pa je pohitala brzo doma po pušku. Djeca su ostala stajati za to vrijeme. Nisu otišla s njom doma, fućkaš liju, nije uzela nijedno od njih. Nije kuća bila daleko, nisu bili u nekoj stvarnoj opasnosti, ali meni je zanimljiva ta uloga puške koja se stalno provlači kroz nit njenih priča.
Nijedna divlja životinja dosad nije stradala od njene puške. Nijedno unuče nije stradalo zbog nedostatka i /ili prisutnosti iste.

Čekam samo dan kad će neki recept započeti sa "uzmeš pušku.."
U biti, to uopće ne zvuči nevjerojatno:)

Broj komentara: 9 :

  1. Hehe..strina mitomanka :))) A meni su bas zanimljive te lovacke price :)

    OdgovoriIzbriši
  2. kad vidi lisicu u dvorištu, klinka izleti van da je uhvati za kućnog ljubimca. a lija rep među noge i šprint! ne treba puška.

    OdgovoriIzbriši
  3. Zanimljive obiteljske priče i posebne osobe:) Svi ih imamo i na kraju skužimo da ne možemo bez njih pa čak i ako nam pilaju živce:))

    OdgovoriIzbriši

}, 10);