utorak, 26. veljače 2013.

Kakao od rogača/ Carob cocoa

Već sam pisala o svojoj sreći kad sam probala rogač nedavno.
E pa danas sam probala kakao od rogača. Ha, jeste znali da to postoji? Internet nudi informacije o rogačevoj okusnoj sličnosti s kakaom, i osjeti se kad se rogač žvače, ali kad se umiješa u (rižino) mlijeko..predobro.
Naravno, meni novootkrivena namirnica je korištena već 4 000 godina, i zaista nekad malo kasnim u otkrićima. Ali zadnjih dana svašta nešto novo kuham, pisat ću o tome, za večeras jedan sladak post o lažnom kakau.



I've already wrote about my happiness when I found carob.
And today I have tried carob cocoa. Did you even know there is such thing as a carob cocoa? Well, the Internet provides information about it, and I've learned people use carob last 4,000 years, so it is nothing new for our civilization, only for me. And since I've been cooking some new food lately ( will write about it, too), here comes a sweet post about the fake cocoa.

Potrebno je mlijeko. Kako ja ne konzumiram mliječne proizvode, uzela sam rižino mlijeko, ali možete i bademovo ili kokosovo, ako vam je draže. Mljeveni rogač sam kupila u lokalnom dućanu. Na šalicu od 2 dl stavila sam tri male žlice rogača i jako miješala. Kao što rekoh, mislim da bi na vatri ispalo isto fino kao vrući kakao.  Jako jako je sličan kakau, samo nema šećera i zdraviji je od "standardnog pravog " kakaka. Naravno,  Coolinarika kaže :"Kod pripreme čokolade koristi se kao zamjena umjesto kakao praha, u omjeru do
50 %, a ujedno služi kao zgušnjivač, ali i kako bi spriječio kristalizaciju šećera. Rogač u prahu ima niz prednosti u odnosu na kakao prah pa je poznat i pod nazivom zdrava čokolada."


Dakle, ništa novo ne otkrivam. Svijet ovo sve već zna jako dugo. Bez laktoze, bez šećera i kakao masti. Muy bien!


You'll need milk ( I don't consume diary products, so I use rice milk, but you can try almond or coconut milk, or the usual milk, if you are tolerant) and ground carob.I have added 3 little spoons to a 0,2 dl cup. I think it will be even better if the milk was warm, but with the cold milk it really was great.
When I googled it, it turned out carob is used as a substitute for cocoa, it doesn't have fats and there's no need for extra sugar. Carob is very healthy and can be added to many recipes.
So, this fake cocoa is lactose free, sugar free and no cocoa fats in it. And it tastes like cocoa!

Broj komentara: 8 :

  1. Mmmmm
    Volim ove tvoje postove, i sama se trudim hraniti zdravije i nekad ostanem bez ideje pa dođem kod tebe :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. aj fino. samo ti svrati. da si bliže, skuhala bih ti kakao večeras:)

      Izbriši
  2. Tek sam nedavno (prije kakvih godinu, dvije) prvi puta probala rogač i ostala sam oduševljena <3
    Moram ovo isprobati, zvuči prefino :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Ja prvi put čujem tako da evo, naprednija si od nekog :D Baš bih mogla ovo probati :)

    OdgovoriIzbriši
  4. I meni je rogac bio skorije otkrice, kada sam probala nutellu od rogaca! Mmmmm, delicious!

    OdgovoriIzbriši
  5. Mm mljac rogac! Volimo ga i ja i zecevi :). Kad im kupim cijeli treba se suzdrzavati jer je odlican kao zvakalica.
    Palo mi je na pamet da ga umijesim u kruh skupa s brasnom, ali nikako da to napravim. Sigurna sam da bi bilo fino :D.
    Nije mi palo na pamet piti ga s mlijekom. Morat cu probati. Niti ja ne podnosim mlijeko. Koliko se prica kako ga puno odraslih ne podnosi, toliko rijetko srecem takve ljude :D

    OdgovoriIzbriši
  6. E sad moram probati. U vrijeme svog zdrava prehrana kicka svašta sam nešto čitala i znala, ali sam malo toga iskušala... A ovo mi se čini prilično jednostavno za počet sa :)

    OdgovoriIzbriši
  7. jela sam samo kolac od rogaca, ali voljela bi probati i kaakao od toga =D
    bas kod tebe uvijek nesto novo i zanimljivo procitam =D

    OdgovoriIzbriši

}, 10);