petak, 27. rujna 2013.

Kolač od kruške, rogača i kakaa/ Pear, cocoa and carob cake



 Jedan fini kolač za vikend, od kruške, i s rogačem i kakaom. Novost u mojoj kuhinji je silikonski kalup za kolače i kruhove, rođendanski dar (fala B!). Silikonski kalupi su najbolji izum ikad. Vjerujte mi. Nema  ljepljenja, nema zagaranja, i nema isušivanja.
Dobila sam fine domaće kruške, koje se ponašaju ko domaće voćke, i ne traju mjesecima u hladnjaku, pa sam skužila da će mi kruške strunuti ako ih sve ne pojedem, a više mi se svidjela ideja kolača. 
Za kolač veličine ovog kalupa potrebno je 2 jaja, 100 g kukuruznog brašna, 50 heljdinog i 50 slanutkovog, 2 dl rižina mlijeka, 1 vode, 0,5 dl ulja, 1 prašak za pecivo, kakaaa i rogača koliko hoćete, i ja sam stavila mrvu agavina sirupa.
Kad sam sve to pomiješala, dodala sam usitnjene mekane kruške, i stavila u silikonski kalup, na 200 C, oko sat vremena.
Ispekla sam jako sočan kolač, gustog tijesta. Kruške mu daju sočnost, a rogač slatkoću. Od kakaa i rogača je ovako taman, pa ako izbacite njih, dobit ćete svijetlu verziju.
Koristite li silikon u kihinji? Ja tek od ove godine i oduševljena sam :)
Želim vam ugodan vikend!


Here's one fine cake made of pear, cocoa and carob.
A new thing in my kitchen is this silicone mold, a birthday gift from a friend. It is great! In my opinion, silicone molds are something every who spends some time in the kitchen should have. It doesn't stick, and cakes look fantastic.
I was given some pears, and I thought how should I use them, and decided to try a cake with them. I have added some cocoa, and that's why it looks so dark, and carob instead of sugar. If you don't what it to be dark, just skip this part, and it should be whiter.
It is thick, juicy and delicious.
Ingredients:
2 eggs, 100 corn flour, 50 g buckwheat flour and 50 g chickpeas flour.
2 dl rice milk, 0,5 dl oil, baking powder,  cocoa and carob as much as you like, some water, and add pear.
Bake in the oven for one hour, at 200 C.
Have you ever tried silicone molds? What is you opinion about it?

Broj komentara: 8 :

  1. Ovo tako dobro izgleda da bih probala, a ja kao ne jedem kolače :D

    Moram priznati da se više ne sjećam okusa i mirisa rogača :)

    OdgovoriIzbriši
  2. pa ovo ti nema šećera, ni glutena, ni konzervanasa..a da probaš?

    OdgovoriIzbriši
  3. bez obzira što mi rogač nikad nije sjeo, kolač dobro izgleda i mogla bih sad probati jedan komad jer sam lagano gladna :D

    OdgovoriIzbriši
  4. Baš i volim ovakve kolače, kao suhe i bez file!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. daaa, i ja :) a znaš kako su zasitni!

      Izbriši
  5. Ajme divno iugleda! Volim te " seljacke" kolace! A silikonske kalupe nisam nikada koristila, ali sudeci po tvojoj preporuci, krajnje je vrijeme da nabavim koji! ;)

    OdgovoriIzbriši
  6. Uh voljela bih probati taj kolač :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Nema na čemu!:-)
    Znači silikon se pokazao kao dobar izbor. E baš fino:-)
    Mihaela

    OdgovoriIzbriši

}, 10);