srijeda, 4. rujna 2013.

Zdrava hrana/ Good food

Več je srijeda. Uspjela sam u subotu navečer ugostiti neki zli virus prehlade, pa sad intenzivno osjećam glavu i grlo, i kašljem ko stari pušač. Jučer sam se jedva navikla na blješteće sunce vani, na posao sam otišla skoro u trenirci koliko nisam bila od volje za uređivanjem. Jogu sam preskočila jer teško je disati ujjai kad je nos začepljen, a nos curi cijelo vrijeme dok glava visi. Ali zato sam pregledala slike koje sam marljivo slikala, i shvatila sam: ima dosta jela koje vam još nisam pokazala ovdje!  Vidite, čaša je uvijek polupuna:)


Soo, it is Wednesday already. I've manged to get some evil cold virus, and since Sunday I have headaches, my throat hurts and I cough like an old smoker. I have skipped yoga class, it is hard to breathe ujjai when the nose is stuffed. But I had enoguh time to go through my pictures and realize there is plenty of them for a good food post.
 Juha od buče i kurkume. Ovo sam dobila od prijateljice, koja se isto zdravo hrani, i super joj je ispala juha. Ja sad planiram pokupovat buče kad budu po dućanima, i napraviti si zalihe za zimu. Svi recepti za sve buče su dobrodošli, hvala unaprijed. Ova juha je gusta i krepka i tako je fino sjela u vruće ljetne dane, kad nisam imala snage žvakati.

Gourd soup with a lot of turmeric. It was made by my friend, a delicious meal for hot summer days, when you have no desire to eat anything but the soup.


 Otkrila sam kukuruz. I onda, kad sam ga otkrila, stavila sam ga u sve, osim valjda u kavu. Ovo je piletina na naglo, s rajčicom, tikvicom, kukuruzom i prosom. U to sam stavila crvenu papriku, čili papriku, papar i kurkumu. Valjda ulazim u period jako začinjene hrane.

I have discovered corn, and since that moment, I have been putting it into every meal I prepare. This is chicken with tomato, zucchini, corn and millet. I've added paprika, chilly, pepper and turmeric. Seems I'm into a spicy food period.

 Kad sam bila u Lici, dobila sam vrganje. Njih sam zdinstala na malo luka, i uz to dodala domaće cherry rajčice. Ne može se od ovoga baš biti sit satima, ali za večeru je super.

When I went to Lika, my relatives gave me some boletus. I put some onion on preheated iol, and added boletus. Cherry tomatoes as a salad. You won't be full for hours with it, but is is a great dinner.


Ovo također nije moje otkriće. Kuhani krumpir se stavi u zdjelu s kukuruzom i pusti zapeć u pećnici. Prefino.

This is also not my invention. A friend made the lunch: cooked potatoes, put in the oven together with corn, to bake for a while. Delicious.

Moj otac ima doma roštilj koji se premalo koristi. Ovo sve nije bilo za mene. Za mene je bila piletina, zlatni šampinjoni, obični šampinjoni (nemam pojma koja je razlika, jedni su bijele, drugi smeđe boje, to je jedino što znam), tikvice i kukuruz. Shvaćate li koliko je kukuruz uključen u moj život?
Roštilj je super je povrće možete peć bez dodatne masti, ili pošpricate s jako malo.
Ono što je tužno, kad sam već kod kukuruza, je da ne nailazim na konzerve hrvatskog kukuruza po dućanima. Još tužnije je, ne nailazim ni na konzerve hrvatskog graha. Što se proizvodi od povrća u Hrvatskoj? Ima dojam da sve uvozimo.
Osim povrća koje uspije u mom vrtu u Karlovcu, neke uzimamo u Lici, neke kupim od poznanika i prijatelja koji se bave poljoprivredom, ali tu postoji cijela jedna rupa u prehrambenom lancu. Vjerujem da nisam jedina koja bi rado platila za domaće, nešpricane biljke i životinje, i opet, ne nalazim ih dovoljno često.
Imate li koje OPGove za preporučiti? Ako vam je bed ostaviti podatke u komentare, slobodno mi pošaljite mail.

Eto, to je prehrambeni post. Nadam se da ste dobili neku ideju što raditi za ručak ovih dana.


My father has a barbecue grill that is in use too rarely. I had the chicken, zucchini, corn and mushrooms. Great thing with the barbecue is you can control the amount of fat.
SO, a good food post is here. I hope I gave you some ideas for your own meals.

Broj komentara: 13 :

  1. Ja bucu / bundevu/ zutu tikvu najvise volim ovako (kad vec imas rostilj) : poprskam medom, posolim susamom, uvijem u foliju i bacim na rostilj (kod mene di to bila pec bubnjara ali mu dodje na isto).
    Koliko sam shvatila do sad, izbacila si mlecne proizvode totalno pa tu necu biti od velike pomoci posto u sve trpam pavlaku :)

    OdgovoriIzbriši
  2. ovo zvuči super! znači narežeš na ploške, med, sezam, umotaš u foliju, na roštilj? ovo moram probati! hvala! kakav je okus?

    OdgovoriIzbriši
  3. Ooodllican! Jos jedan ovakav - izdubis jabuku, napunis je orasima, uvaljas u smedji secer / med / agavu pa u foliju i na rostilj :))
    Moj omiljeni letnji slani obrok - modri patlidzan na pola preseces pa napravis uzduzne "recke" koje napunis zgnjecenim belim lukom i svezim persunom, posolis i nauljis pa u pecnicu. Kad se ohladi, prelijes sokom od limete / limuna i dodas kuvan krompir zacinjen gomasiom :))
    Seticu se ja jos neceg, ahaa:)))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. dala si mi odlične recepte, hvala puno!

      Izbriši
  4. Jao Zubaaa, sad sam gladna kao pas :))

    Predobar post i molim te pozovi me na rucak..donijet cu sve svoje kremice :D

    OdgovoriIzbriši
  5. Super izgleda juha od bundeve. Moji su ih posadili na tone: hokaido, muškatna,butternut, turkinja. Znam što ću jesti ove jeseni ;-) U nedjeljnoj Dobroj hrani je bio recept za rižoto s bundevom.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. i ne samo juha juha od bundeve, sviđa mi se i kukuruz u svemu!

      Izbriši
    2. sjetila sma te se danas u dućanu i prvi put u životu kupila hokaido!

      Izbriši
  6. Uhh.. klopa izgleda odlično! :)
    Juhu od buče i kurkume bih voljela isprobati. :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Moja mama je baš nedavno spremala buču tako da ju je narezala kao pomfrit i pekla na masnom papiru u pećnici. Bilo je fino, pogotovo kad malo posoliš, skoro da se i ne primjeti razlika. ;) Samo ja nisam ljubitelj slatkastog krumpira pa tako ni buče.
    Ali zato slane i slatke pite ili savijače, štrudle od buče su super! :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Bome, sad me glad ulovila! Ova klopa izgleda divno, dobro si me podsjetila na proso, to nisam koristila nekoliko mjeseci, sad ću opet...

    OdgovoriIzbriši
  9. delicious!

    http://alovelystyle.blogspot.com.es/

    OdgovoriIzbriši

}, 10);