ponedjeljak, 28. listopada 2013.

Zdrava hrana/ Good food

Dobra večer svima. Dani su topli i ljetni, i mada je listopad pri kraju, komarci mi pokušavaju piti krv, jagode su procvale u vrtu, alergije su u punom zamahu kao da je proljeće. Moja kosa je odlučila ispadati kao da joj je netko postavio izazov da sigurno ne može, a i koža se ponaša ko da joj je ovo prvi tjedan na meni. Rekla bih da se priroda, i ja s njom, ne snalazimo baš s ovim toplim vremenom. Neka, proći će.
Pisala sam u nekom od ranijih postova da tražim nove recepte, a tražim i nove namirnice. Zna biti malo zeznuto kad su mogućnosti ograničene popisom namirnica koje smijem upotrebljavati. Često se ulovim da mi većina jela ima sličan okus, jer u sve ubacujem skoro sve začine koje volim. Malo soli, pa puno papra, pa crvena paprika, čili, kurkuma. Zatim smrznuti sasjeckani peršin, pa domaći češnjak, pa ružmarin i bosiljak i vlasac koji mi rastu na prozoru..tak svejedno što se sprema- i pile i purica i riba će jako jako slično mirisati ako stavljam uvijek isto. Možda je ovo vama samopodrazumijevajuće, ja sam morala razmišljati i doći do te činjenice. Trudim se da ne trpam baš sve u sve, pa sam i napravila mali napredak.


Good evening everybody! The days are (too) warm, mosquitoes are trying to suck the blood out of me, I have strawberries in bloom in my garden, and it is end of October. Following, my hair is falling as if there's a deadline to fall completely, my skin is acting strange, and I can only say me, along with the nature, am trying to adjust to this crazy weather.
A few posts ago I wrote about looking for new recipes and new food. I did find some new stuff.
There is a problem, let's call it so- I usually add all the spices in every meal, so, no matter if there is a chicken, a turkey or a fish, I smells pretty much the same. I have decided to change that, and I can see some progress.
Ovo je kuhani krumpir, i dinstani lignjuni. Imam ribarnicu u blizini, što je blagoslov. Ovo mi je bio prvi put da kupujem svježe lignjune. Imala sam opaki plan da ih pečem punjene. Onda sam ih išla očistiti, i recimo da nijedan nije završio nesarezan u komade. Punit ću ih drugom prilikom.Imate li kakav prijedlog što još raditi s lignjunima? Osim brudeta, na žaru i ovog? Pohano i prženo je isključeno.

Ne znam kako vi, ja uglavnom idem u dvotjedne/tjedne velike šopinge. Kupim sve što mi treba, i to što imam u hladnjaku/špajzi, to trošim na spremanje hrane. Osim što tako kontroliram potrošnju para, ne dešava mi se da se hrana mora baciti jer joj je prošao rok/trula je/oživjela je. Mogla bih o tome napisati cijeli post :)
Imala sam domaće ličke mrkve, pa je tih dana mrkva bila čest gost na tanjuru. Ovdje sam skuhala integralnu rižu, i zdinstala piletinu s mrkvom na krupne šnite, porilukom i patlidžanom. To su mi fine i lako izvedive kombinacije. Ne zahtijeva neku pozornost, a ja ne ubijem život u povrću dugim dinstanjem, pa je onako fino hrskavo i vruće.



Opet mrkva :) Na malo luka stavila sam dinstati grah (iz konzerve), zatim sam dodala kukuruz, poriluk i mrkvu. Jako jako fino, i što je jednako bitno, zasitno.


Ovo je relativna novost u mojoj kuhinji. Prije nešto vremena počela sam s korištenjem vrećica za pečenje. Ljudi moji, što je to divno. Staviš sve što treba u vrećicu, ispikaš na par mjesta da para izlazi, i hrana se ispeče. A kuhinja čista :)
Ovdje sam pekla lički krumpir. Ja ne gulim krumpir jer kora ima puno vitamina i minerala. Samo narežem na šnite, posolim i stavim par kapi ulja.
Uglavnom, zadnjih tjedan dana krumpir u vrećici mi je hit. U jednu vrećicu stavim krumpir peći, u drugu meso i povrće. O tome ću u idućem postu.
Kakvi ste vi s vrećicama? Koristite li ih? Koristite li druga sredstva, poput alufolije, ili pečete i kuhate po starinski?

Broj komentara: 6 :

  1. Ne pikati vrecicu :) Mnogo je ukusnije kad se sve pece u sopstvenom soku
    Dodatak / salata / prilog koji se jede u ogromnim kolicinama poslednje nedelje - krupno ribana sargarepa, 1 prepecena ljuta papricica, 2 cena belog luka (smiksati u blenderu ili rucno rendati (za hrabre)). Zaciniti octom od divlje jabuke i maslinovim uljem, spremiti u tegle i ostaviti preko noci u frizideru. Prijatno!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ma pikam malo vrećicu, da para izađe. ;)

      Izbriši
  2. Mmmm, gladna saaaaam. Ja sam skoro pisala o nekom receptu sa lignjama, i jos po nesto. Pogledaj!

    OdgovoriIzbriši
  3. Ja manje više sve po starinski, al vidiš, ova vrećica me mami jer jako volim takav "jednostavni" krumpir, posebno mladi. Reci, to su neke posebne vrećice i gdje ih ima?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. to su baš vrećice za pečenje, ja ove kupujem u Mülleru. mislim da ne bi bilo mudro peć u običnim vrećicama :)

      Izbriši

}, 10);