nedjelja, 2. veljače 2014.

Zdrava hrana/ Good food



Dobar dan. Danas se ceste cakle ko more pod mjesečinom, led je posvuda i tjera te da se ne baviš vanjskim aktivnostima. To je onaj manje zabavan dio zime, kad je sumrak u stanu tamo negdje već oko 11 ujutro, pa palim lampe dok se rekreativno zabavljam paranjem i šivanjem nekog materijala.
Za današnji ručak spremila sam piletinu s butternut tikvom, domaćim rajčicama i krumpirom, te s brdom začina. To je najbliže gulašu što spremam, pa je ovo nazovigulaš.
Potrebno je: piletina na komadiće (u biti, možete bilo koje meso, ako vam pile nije milo), butternut tikva, rajčice (ako nemate, mogu pelati), 2 krumpira, češnjak.
Od začina sam koristila sol, papar, kurkumu, crvenu papriku, čili, te smrznuti peršin.
Na malo ulja stavi se meso, te se miješa dok ne dobije boju. Na meso se doda tikva na komadiće, malo se podlije vodom, te pusti krčkat 10 minuta dok tikva ne omekša. Na to se doda rajčica, ili šalša, ili pelati, što vam je već prisutno u kuhinji, i iskockani krumpiri. Dodaju se začini te podlije i ostavi kuhati.
Tikva i krumir će zgusnuti jelo, dajući mu onaj kremasti, saftasti okus.
Jako je fino, s količinom začina koje sam ja stavila dosta je šarf, pa ako ne volite začine, smanjite malo začinjavanje. Za hladnu zimsku nedjelju odličan izbor.


-------------------------------------
Well hello. Today the roads are under the ice here, everything looks like the sea under moonlight, shining, more dangerous than romantic. This is the less fun part of winter, when it is already dark in the flat around 11 a.m., and I light candles and lamps around the house.
For today's lunch I have prepared spicy chicken with butternut squash, home grown tomatoes and potatoes, and with a lots of spices. And since this is the closest I can get to goulash, I call it almostgoulash.
You will need: sliced chicken (or some other meet, in case you don't like chicken), butternut squash, tomatoes, 2 potatoes, garlic. I've used these spices: salt, pepper, turmeric, red sweet paprika, chilly and some frozen parsley.
Heat some oil, and add the meat. Let it bake for a few minutes, than add squash and some water.
10 minutes later add tomatoes, sliced potatoes and all the spices you like. Squash and potato will make the meal thicker and delicious.
In case you don't like spices as much as I do, just add them less. It is a great lunch for cold winter Sunday.


Broj komentara: 8 :

  1. Volim piletnu, povrce i punooo zacina. Izgleda ukusno. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Iiiii, ideja za sutrasnji rucak je rodjena!!!

    OdgovoriIzbriši
  3. Odličan prijedlog ,idem sve ovo zapisati pa sutra u nabavku namirnica :)

    OdgovoriIzbriši
  4. sad kad svi sutra krenu u spremanje! :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Taman mi je ostalo malo piletine i bundeve, a sve verzije gulasa prijaju i suprugu. Hvala na ideji za skorasnji rucak u mom domu :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Radim to obično s tikvicama ili batatom :) Nekad kombiniram i s heljdom :)))))) Čili obavezno, znam nekada staviti sušene rajčice, kopar ljeti. Mmmmmmmmmm

    Nebeska

    OdgovoriIzbriši
  7. Joj ja imam strašnu averziju prema pilećim perketima (ne znam otkud mi sad ova riječ :D al znam da smo ju nekad koristili za jela tog tipa s piletinom). Imam čak blage alergijske rekacije na njih, tako da ovo preskačem :D

    OdgovoriIzbriši

}, 10);