nedjelja, 31. kolovoza 2014.

Bezglutenski popečci od tikvica/ Gluten-free zucchini fritters

Dobar dan svima, nadam se da vam je vikend lijep (i bez kiše).
Nisam već dugo pisala o hrani, zato danas slijedi jedan recept koji je jednostavan, koristila sam bezglutenska brašna pa svi koji imaju problem s glutenom mogu također probati.
Trenutno je obilje tikvica oko mene, i odlučila sam napraviti popečke od tikvica. Radila sam ih i prije, ali s "običnim" brašnima, pa nisam znala kako će ispasti.
Ispalo je super :)

Za popečke treba zaista malo vremena, najviše vremena potrošila sam na blendanje tikvica u blenderu.
Ja ih ne gulim, nego isjeckam u male komade i zblendam.
Dodala sam 2 jaja, ulje, sol, papar i crvenu papriku. Koristila sam kukuruzno i heljdino brašno. Za ovaj recept nema mjera, jer ovisi o tome koliko su vam tikvice vodenaste. Bitno je da prvo usitnite tikvice, dodate jaja i malo ulja, te zatim brašna onoliko, koliko je potrebno da smjesa bude tekuća a ne vodena, jer smjesu treba žlicom stavljati na tavu.
Kako sam pekla na keramičkoj tavi, nisam dodavala više ulja osim onog u smjesi, peče se na svakoj strani po minutu- dvije.
Ovi popečci su gusti i zasitni. Sporo se jedu jer svaki zalogaj traži malo više žvakanja, za razliku od prosječnog pekarskog proizvoda. Znam da izgledaju mali (tako ih je lakše peći i okretati), ali vjerujte mi da ih je samo par dovoljno da budete siti kroz jutro, do ručka.
Može se jesti samo, može vam glumiti kruh uz glavno jelo, a meni se sviđa i ideja da na popeček/popečak stavim neku ribu (losos ili tunu).

Dobar tek!


Good day, I hope your weekend is lovely (and without the rain).
It's been a while since I last posted a recipe, so for today I've decided to  show you how easy it is to prepare zucchini fritters.
I've used buckwheat and corn flour, so it is gluten-free, for all you out there with gluten issues, you can try it.
There are no exact measures, it really depends on how much water a zucchini has.
So, after you blend a zucchini, add an egg (or two, if you're preparing more), flours, olive oil, and salt, pepper and paprika.
It is important to keep the mixture fluid, but thick.
Preheat the pan ( I use a ceramic one, so there was no extra oil added), and put two spoons for one fritter on the pan.
I know it seems small, but believe, you need just a few of these to keep you full for hours.
And you can experiment, and add some other spices, if you want to.

These fritters go well with salmon or tuna.
Bon apetit!

Broj komentara: 6 :

  1. Njam njam, ja volim tak praviti sa špinatom, isto budu odlični!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. vidiš, nikad mi nije palo na pamet da probam i špinat. sad znam što ću raditi ovu jesen! hvala:)

      Izbriši
  2. This looks delicious!!! Thanks for sharing!
    I invite you to visit my blog and let me know if you would like to follow each other to stay in touch.
    XOXO

    Milu
    www.hellolupi.blogspot.com

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Thank you for your kind comment :)

      Izbriši
  3. Odgovori
    1. da znaš da je i bilo odlično! ;)

      Izbriši

}, 10);