ponedjeljak, 1. prosinca 2014.

Domaći limun i spremanje zimnice/ Home grown lemons


Dobro veče svima. Nadam se da nema puno prehlađenih i šmrcavih, samo je malo zahladilo (zasad), i nema još snijega, bit će vremena za cureći nos :)
Prije nešto vremena došli su do mene domaći agrumi koje sam naručila prije još više vremena, a dobra stvar kod njih je što su nešpricani i domaći (a ja volim kupovati hrvatsko, kad je moguće i smisleno).
I tako je do mene napokon stigao nešpricani limun, bez onog voska na kori. Izgleda ko limun, ponaša se ko limun, miriši ko 5 limuna, divne boje, milina. Jel osjetite kako miriše? Imam dojam da se osjeti preko slika, prepuni su soka.
S obzirom da mi nije plan istući 3 kile limuna u limunadu koju ću piti od sad do Nove godine, odlučila sam spremiti limune u zimnicu.

Dvije stvari sam napravila:
1. iscijedila sam limune, i sok sam ulila u kutije za led. Nakon što bi se limunski sok smrznuo, prebacila sam ledene štapiće u vrećicu, i koristit ću sok za čajeve/sokove/kolače kroz zimu.
2. Kako je nešprican, grehota je bila baciti kore, pa sam ih lijepo posložila jedne u druge i stavila u vrećicu, i koristit ću ih za kolače- samo ću ih direkt smrznute ribati u kolače.

Imam još jednu ideju, vidjet ću hoću li uspjeti, a to su ušećerene limunove korice.
Ako netko ima još koju ideju, bit ću zahvalna. Još nešto limuna mi se kotrlja veselo po kuhinji, i rado ću probati neki novi recept.
Što vi još radite s limunima i narančama? Imate neki super recept?


Good evening! It is already December, and finally some colder days are here.
A few days ago I got home grown lemons and oranges, that grew without pesticides, and have no wax on the fruit bark.
Lemons and oranges smell so good, lemons are full of juicy, and I'm so happy to be able to get home grown fruits. These ones are from the south of Croatia, Neretva river valley.
So, I was wondering what to do with all the lemons. I wasn't planning to drink lemonade till the New Year, so I decided to use these beautiful healthy lemons and store them for the winter.
I made two things:
I've pressed out the lemon juice, and poured it into ice cube box. And when the juice turned into ice, I've put all the icy lemon sticks into a plastic bag and then in the freezer. This way I'll have natural lemon juice for teas, juices and cakes throughout the winter.

And the second thing is the lemon bark. Since it has no pesticides and is clean, it would be a sin just to throw it into garbage. So all the barks went into the freezer to, and will be grated into cakes and meals.

There is a possibility to make sugared lemon barks, but I can't guarantee yet.
In case you have some recipe of your own, I'll be happy to hear!

24 komentara :

  1. Zavidimmmm!! Ja limun jedem kao jabuku..ogulim i navalim :)
    Ne znam kako bi limun "reagovao" ali volim korice narandze provucene kroz crnu, najcrnju cokoladu :))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. kako to radiš? otopiš crnu čokoladu pa močiš? ili?

      Izbriši
    2. Otopim crnu cokoladu na maslinovom ulju, potopim korice na keratko u mlaku vodu sa dodatkom sode..papir za pecenje, provljacis i redjas :)

      Izbriši
    3. sad se setih i ovog
      http://www.stvarukusa.rs/recept/zele-od-kore-limuna

      Izbriši
  2. Liker od limuna, ušećerena korica, pita od limuna <3

    I ja ti zavidim :)

    Nebeska

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala!
      imaš kakav recept za ovo, ili da guglam?

      Izbriši
    2. Evo:

      http://jedozovniduo.blogspot.com/2013/11/lemon-tart-pita-od-limuna.html

      http://jedozovniduo.blogspot.com/2010/11/pita-od-limuna.html

      http://www.mytaste.hr/click/index/5781281/?site=dajana-bakerscorner.blogspot.it

      I ovo obožavam:
      http://jedozovniduo.blogspot.com/2011/08/krema-od-limuna.html

      Nebeska

      Izbriši
    3. Zaboravih ovo, to koristim i za limune i naranče:

      http://neretvanskanostalgija.blogspot.com/2010/02/cicini-arancini.html

      Nebeska

      Izbriši
  3. Divno. :-) Ja sam ove godine uzgojila svoj prvi limun. Imam samo jedan. :-) Ali ima puno cvjetica, nadam se da ce ih dogodine biti vise. :-)
    Mozes da pravis i sok od limuna i narandze. I bas je super jer imas domaci neprskani, posto u sok ide i malo kore. Ja obozavam taj sok, ali ne mogu ga praviti kad nigdje ne mogu naci neprskane agrume ovdje kod sebe.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. pa kako si uspjela limun uzgojiti? :) na balkonu? zar je tako toplo kod tebe? divno:)

      Izbriši
  4. Uh ja volim limun... super mi je ovo sa štapićima od limunovog soka :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Krasne slikice!I ja sam limunoljubac i sva sreca sto imam dobre ljude ovdje oko sebe koji mi daruju upravo ovakve limune sa slike:-)To se ne moze mjeriti sa onima iz trgovine.Moj prijedlog je takoder liker i usecerene korice.Neznam recept za njih,posto mi ih radi susjeda,ali kaze da nije komplicirano.Mozda se i ja odvazim:-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. da se barem i susjeda sad javi s receptima:)

      Izbriši
  6. ''Ponaša se kao limun'' haha :)
    Ja imam limun, drvce, i tako je divaaaan <3
    Miriše celo dvorište po njemu.
    Predlozi: probaj sirup ili slatko (mm njam njam). Iskoristivost domaćeg, neprskanog limuna je višestruka jer koricu možeš staviti u sve :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. znaš možda neki provjereni recept za slatko?
      hvala svima na receptima, divne ste! <3

      Izbriši
    2. Naravno da znam (čuje, da li znam, pa ja i slatko smo kao nokat i prst :P )
      Piši :)
      1kg limuna
      1,5kg šećera
      Limun dobro oprati, te prokuvati nekih 30tak minuta na peći. Kad je kuvanje gotovo, limun preliti hladnom vodom da se ohladi, a potom ga iseći na tanke kriške (usput izvaditi koštice). Zatim se skuva gusti sirup od 4dl vode i šećera (uz konstantno mešanje dok masa ne postane ujednačena), a onda se u to ubaci limun i ostavi se da zakuva sve zajedno. Kad sirup provri, treba ga staviti na hladno da se postepeno ohladi (najbolje vani, sad je ionako zima). Kad se ohladi treba odliti taj sirup i prokuvati ga još jednom nekih 15tak minuta. Onda opet ostaiti da se ohladi, pa ponoviti to prokuvavanje još 2 puta, treći put prokuvati sve zajedno s limunovima :)
      Je zafrkancija dok se to sve procedi, odlije, prokuva, ali je slatko za prstiće polizati. Mi ga radimo redovno, bude kao medić od limuna :)
      Ako budeš pravila, javi da svratim ;) hehe

      Izbriši
    3. P.S. Sad vidim koliko sam slova progutala... džabe škola, džabe sve :(

      Izbriši
    4. ahahahahha! :D
      joj, poznato, koliko ja puta sve editiram..kužim te :)

      Izbriši
  7. moja stara tako zamrzava sok, a ovo za koricu ti je super ideja, to ću i ja napravit!

    OdgovoriIzbriši
  8. limun se moze i usoliti i kao takav koristiti za sjevernoafricku kuhinju.
    ima dosta recepata po netu :-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ma daj? hvala! budem baš zaguglala ;)

      Izbriši

}, 10);