ponedjeljak, 8. prosinca 2014.

Moj prvi sushi/ My first sushi

Ima hrane koju nikad nisam jela, nešto jer mi se ne sviđa, nešto nisam jer imam otpor, a do nekih namirnica još nisam stigla.
Sushi nisam nikad probala jer mi se nije sviđala ideja jedenja svježeg mesa, i nekako bih se uvijek odlučila uzeti nešto drugo, termički obrađeno.
No kako to biva, dođe maca na vratanca, i tako je ovaj put ova blogerska maca došla na sushi.

Binimoto Sushi pozvao je nas nekoliko blogera na prezentaciju nove usluge: Binimoto Party Set, opcije da dan unaprijed naručite dostavu  sushija za domjenak, goste doma ili poslovne partnere, i sve dobijete u određeno vrijeme, već pripremljeno.

Kuhar Alen Košćak je pokazao kako se uopće sprema sushi, a vlasnik restorana Davor Bienenfeld je objasnio najbitnije o sushiju, što znači, kakve vrste postoje i kako se spremaju.
Ja sam se sjela vrlo blizu kuharu, i pod dojmom sam kako dobre noževe ima, klize kroz ribu.
Svašta sam saznala (i postavljala gomilu pitanja). U ponudi su tri vrste sushija: hosomaki, uragami i nigiri.
Kako se nisam dosad koristila štapićima, bilo je zanimljivo probati uzeti sushimi s tacne i prenijeti do moje tacne i utočati u umak. Ali uspjela sam, i svidjela mi se hrana :)

Interijer Binimoto Sushi restorana, gdje se prezentacija održala.

Ova hrana završila je ravno ispred mene, pa sam krenula isprobavati. I da, fino je. Na kraju me službeni fotograf slikao dok lovim štapićima. Izgledam kao da svaki dan jedem sushi, jelda? ;)
Inače, zanimljivo mi je kako se uz sushi tradicionalno uvijek servira sojin umak, wasabi i malo đumbira. Osim toga, poveo se razgovor o štapićima, koliko su potrebni i mora li se njima koristiti (u Japanu nožu nema mjesta za stolom). U biti, štapići nisu obavezni, pogotovo što je sushi fingerfood, i trebalo bi biti za jedan zalogaj (nije, po meni je ipak preveliko za jedan griz). Isto tako, ako se netko nikad nije koristio štapićima (i ne govorim sad o sebi), čemu forsiranje bešteka koji je nepoznat? Tako da, ako se nađete u prilici da jedete nešto što traži štapiće, a ne znate ih koristiti, ne dajte se smesti, tražite vilicu i nož, ako vam ne ide štapićima.
Meni je bilo fora jer sam naučila nešto novo.
I za kraj, nove stvari koje se nalaze u ponudi, topla azijska jela: pileća juha i pad thai su neka od njih, ukusna jela s rezancima, piletinom i povrćem. Ovo sam dobila za probati doma, i sviđa mi se.
Postoji i ramen (tjestenina u temeljcu od piletine i svinjetine, ali kako ne jedem svinju, ovo ću prekočiti).
Sviđa mi se što Zagreb ima sve više "stranih" kuhinja, što ponuda nije više pizza i ćevapi i sendviči i lazanje. Sviđa mi se što je sve više ovakvih ponuda, gdje možeš otići pojest nešto drugačije, ili si naručiti doma, i uživati u malo drugačijoj hrani .





There are food I never ate before, some I never had a chance, some I don't feel like it, and some I simple didn't get an opportunity.
This was the situation with me and sushi. I have had an issue with eating fresh fish.
But, as it usually happens, I was invited last week to a sushi related presentation, and there was I, sitting in front of sushi, having my sticks and looking at the chef showing us how sushi is being done.
And so, I have tried it. And I like it. A lot.

Binimoto Sushi has presented us a new offer in the restaurant: Binimoto Party Set, a delivery sushi set for gatherings, business gathering or simple good time with friends and family.
And while we were there, the chef showed us how sushi is made, while the owner explained us all we wanted to now about sushi, sushi knives, pasta and using of the sticks.

Broj komentara: 10 :

  1. Sushi nikad nisam jela, a bas mi je zelja da probam.. Ako nista, bar znam stapice koristiti, posto sam jedno vreme bas dosta jela kinesku hranu.. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sushi je baš fin, mogu ga sad i preporučiti :)
      a vidi, ti znaš jest štapićima, blago ti se. ja polako učim...

      Izbriši
  2. Moj prvi susret sa sushijem je bio korak do katastrofe. :) Ali smo se brzo sporazumeli, najviše zahvaljujući onim rolnicama, mislim da se zovu makisushi, tako nekako. :D Jedem štapićima dok imam strpljenja, nisam baš najveštija, a onda se počnem koristiti prstima, u jednom beogradskom restoranu rekoše da je to sasvim legitiman izbor. :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. meni je diranje hrane prstima bitno. volim osjetiti hranu pod prstima, dok ju spremam i dok ju jedem. društvene konvenicje ne daju baš da sve tako jedem, a neke stvari su i prevruće i pretekuće :) ali u principu mi je hranjenje rukama ugodno i smisleno, tak da te razumijem.

      Izbriši
  3. Nisam jos probala, ali sam radoznala i cim budem u prilici hocu. Inace volim morske plodove i ribu pa ocekujem da ce mi se dopasti. :-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. mislim da ti ta ljubav samo pomože pomoći ;)

      Izbriši
  4. mmmmm sushiii obozavam! doduse, pre nekih mesec dana su mi oci toliko bile gladne da sam sa drugaricom pojela po 30 komada (da da, i to je moguce), i toliko nam se smucio da mi se cini da cemo napraviti dugackuuuu pauzu. tako da- ne daj se zavarati malim izgledom i kolicinom osecaja gladi, moze lako da se pretera :D

    OdgovoriIzbriši

}, 10);