ponedjeljak, 2. veljače 2015.

Grah varivo/ Bean soup

Mislim da sam otkrila recept za najbolji grah dosad!

Ove godine dočepala sam se domaćeg graha i odlučila eksperimentirati da vidim što mi se s njim najviše sviđa i kako ga sve mogu iskoristiti. Volim grah, volim ga na salatu i u varivima, no kako je po našim dućanima grah uglavnom svjetski putnik, i dolazi iz zemalja u koje ja vjerojatno nikad neću ni otići, uvijek me to odbijalo. Neću jesti grah iz Kine i Azerbejdžana. Neću. Ne dam novce za to.
S druge strane, razum me kočio davat puno puno više para po bio dućanima za grah, jer, kamon, to je grah, ne mogu ga toliko platiti!!

No ovu jesen zvijezde su se poklopile, dobila sam baš što sam htjela, domaći grah se kočoperi u mojoj špajzi i ja se svako toliko bacim na kuhanje graha.

Kako ne jedem standardne suhomesnate proizvode, u ovaj grah nije moguće ubaciti rebra, kobaje ili komad dobrog mesa, pa se trudim naći kombinaciju povrća koja će imati dovoljno okusa da guštam u varivu. I nakon par puta, mislim da sam pronašla dobitnu kombinaciju!

Hvala svima koji su me savjetovali oko bacanja prve vode na Facebooku. Naime, nikad nisam bila sigurna što je s tom famoznom prvom vodom. Bolje je kad se grah skuha, dok voda zavrije, pa se prva voda baci i onda kreće pravo kuhanje.

Mudro je grah unaprijed natopiti. Ja sam ovaj put natopila s njime i slanutak i leću (tako da zaista ne mogu reći da je ovo samo grah varivo, nije), i ostavila preko noći. Grahorice vole vodu i popile su sve, što olakšava kuhanje i skraćuje vrijeme pripreme jela.



Nakon što zavrije, bacite tu prvu vodu. Ja sam na to na maslinovo ulje bacila usitnjeni luk i poriluk, te dodala svo zrnje. Na sve to dodala sam usitnjeni češnjak, papriku i rajčice (imam smrznute povrćkice  od ljeta u škrinji), peršin, lovorov list, kurkumu, sol, papar, crvenu papriku, suhi fereferon i malo čilija.
Dodala sam pred kraj i malo jabučnog octa, koji navodno pomaže u kuhanju graha, pa neće toliko nadimati. Ne znam što da vam kažem djeluje li ili ne. Meni paše mrvu kiselkasti okus, a iskreno nisam još probala grah koji nije napuhnuo.

Grah se kuhao oko tri sata, prvo na jačoj vatri, a onda lagano, onako kad ga pustite još malo, da krčka..Taman između par kuhanja graha kolegica blogerica s bloga Svart napisala je dobar post o grahu i od tamo sam preuzela dobru ideju da dio graha zblendam pri kraju kuhanja. Tako sam dobila gušće varivo. Mislim da će idući put i mrkva letiti unutra, samo se treba sjetiti na vrijeme ju kupiti :)

Kao što možete vidjeti, sjetila sam se slikati tek nakon drugog ulijevanja. Barem mi možete vjerovati da je ukusno :) Osim toga, drugi dan je čak i finije!

Jako volim jela "na žlicu", pogotovo u hladnom periodu godine, a grah je zasitan i ukusan (a takvi su i leća i slanutak) i ovakva variva su mi idelan način da malo promijenim standardnu rižu/palentu/ bezglutensku tjesteninu/ proso/krumpir i skuham nešto drugo, a da je zasitno.

Sad vi meni recite, kako vi kuhate grah? Postoji li neki dodatak koji bi moj grah još poboljšao, što mislite?








I think I've found the best recipe for the bean soup!
Last autumn I bought some local produced bean and finally I can try out all the recipes I have on my mind. Here in Croatia most bean has been bought in China, India and Azerbaijan and some similar, far away countries, which I will hardly ever visit. So, we have bean the world traveler on one side, and on the other side we have a bit overpriced beans which I simply can not give that much money.  It hurts my mind to pay that much. So, when the chance occurred, I bought the local produced bean and started happily cooking.

And since I don't put meat in it ( nor sausages or smoked ribs, a very popular way of eating beans in this region), I try to add some other food to make it tasty.
And I have found the perfect combination, if you ask me.
I have added some chickpeas and lentil, and left it over night drowned in water. It is good to let beans in water for at least a few hours, it will be cooked sooner and it will be easier to digest it.

Also, when cooking, I was given a good advice to pout the first water away. So, when the water starts to boil, throw it away and then add new one and all other ingredients.

This time I have preheated some olive oil, then added onion, leek, garlic, above mentioned beans, lentil and chickpeas, and later I have put frozen paprika and tomatoes with lots of spices. Let it cook for at least three hours.
One thing I have learnt from the Svartberg blog is that it is good to blend or smash the beans in the blender, to get a more creamy mass. I have smashed half of it and it really did get thicker.
Also, I have added some apple vinegar. I like the taste of it, and it should help with the digestion.

It gets better on the second day, tastes even more delicious.
So, how do you like your beans? And do you have some  recipe to share?

Broj komentara: 8 :

  1. butternut tikva! odlična je za zgusnuti varivo, možeš je naribati, ja je samo nakon što je ogulim nastavim istim alatom guliti u grah :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Volim grah koji se kocoperi!! Hahaha! Bad si smijesna :-D
    Si probala jacmeka s grahom? Ili kukuruzom? Prva opcija mi je jako ukusna

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. s kukuruzom jedem , to mi je super fino! ječam ne jedem, ali znam da je i to fino :)
      a kad sam bila mala, znali smo ispeć jaje na oko i staviti na grah!

      Izbriši
  3. I kako ja sad da ti doturim kilo- dva Tetovca? ::)
    Volim da dodam saku crvenog i saku crnog pasulja u sve ovo i umesto sirceta feferone pa onda na 15 minuta u vrelu pecnicu (varijacija gravce na tavce u veggie izvedbi)

    OdgovoriIzbriši
  4. Ja pravim klasični kako je moja baka pravila - grah, mrkva, može i koja kockica krumpira, začini, suhomesnato i rokaj :) Meni najdraži oblik graha :) Inače, imaš presladak lonac za kuhanje, doć ću jednom i ukrast ti ga :D A džezvu za kavu imamo istu xD

    OdgovoriIzbriši
  5. hvala, to je Metalac lonac za grah :)

    OdgovoriIzbriši

}, 10);