srijeda, 18. ožujka 2015.

Popečci od slanutka/ Chickpeas fritters


Našla sam recept u časopisu Mila, i malo ga prilagodila :)
Ovo je bezglutenski, vegetarijanski obrok, za pripremu je potrebno oko 10 minuta, dobijete finu hranu, kao prilog glavnom jelu ili nešto za grickat, onako, usput.

Ja koristim slanutak u rinfuzi, ali može se i onaj u konzervi. Ako je iz rinfuze, natopite ga večer prije. Skuhajte i nakon što omekša, zblendajte u blenderu. Za ovaj recept uzela sam oko 50 dkg slanutka. Na to se doda u blender jedna glavica luka, malo peršina i 2 mrkve.
Na usitnjenu smjesu idu 2 jaja, začini i malo ulja, da sve to drži skupa.

Rukama oblikujte kugle, koje onda pritisnete i pretvorite u pljeskavice. Recept u Mili kaže da se može peći i u vrelom ulju i na papiru za pečenje.Ovako izgleda na papiru. Pećnicu zagrijte na 200C i pecite oko 25 minuta. Najbolje je vilicom piknuti i probati jel pečeno kako treba.
Ja sam ih jela uz salatu, zasitni su, ali idu i uz meso kao prilog. Idući put ću malo drugačije kombinirati začine jer se da svašta od ovog napraviti, ali sam jako zadovoljna s prvim pokušajem.
I to je to! bon apetit!




I've found this recipe in a Croatian magazine Mila, and with a little change, I have adjusted it to my diet. Chickpeas fritters are a great meal, but can also be served as a side dish.

It takes about 15 minutes to prepare ingredients, a ca. 30 minutes to bake them.
You will need 50 dkg chickpeas (soak it in the water for a few hours), and after it is cooked, blend it in the blender together with one onion and 2 carrots. You can play with the spices, but you will need salt and pepper. Also, add 2 eggs and some oil.

Take a small amount in your hand, for a ball and then press it into the baking paper. You can also bake this in hot oil, but I prefer oil free option. Bake for ca 25 minutes and 200 C degrees.

And that's it. Bon apetit!

Broj komentara: 17 :

  1. ovo ću probati sigurno, već neko vrijeme razmišljam da napravim popečke od slanutka, al nekako uvijek završi kao humus... sramota :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. kako radiš humus? jel teško napravljiv?

      Izbriši
    2. nipošto. kad skuhaš slanutak zblendaš ga s malo maslinova ulja, limuna, češnjaka i prepečenog sezama ili tahini paste (ja ovo često i preskočim). papra i soli po potrebi. ako vidiš da ti nije dovoljno kremasto, možeš podliti s vodom u kojoj si kuhala slanutak (ja obično bacim prvu vodu, često i drugu, pa zadnju posolim).

      Izbriši
    3. btw, nije tradicija, ali ja sam otkrila da mi jako paše kopar u namaz od slanutka, pa ga često stavim.

      Izbriši
  2. Jednostavan recept, a deluje veoma ukusno, probacu sigurno. :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Ne izgleda to tako lose, dapace. Ja ne jedem puno chickpeas. Nekako imam osjecaj da mi se lijepe za nepce... Ne znam... Ali ok mi je humus with lemon i coriander. I ne, nisam tako divna da sam ga sama radila; varala sam i kupila gotov.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ahaha, varalice! :)
      slanutak je zdrav i može ga se primijeniti u masi recepata. ja ga kao mala nisam jela, tako da danas nadoknađujem :))

      Izbriši
  4. ja slanutak volim, ali već neko vrijeme izbjegavam povrće s koricom zbog Krona...ipak mislim da bi ga ovako pripremljenog i mogla jesti, samo izbacim ulje i pečem ga u keramičkog posudi ili papiru za pečenje.

    Hvala na receptu....baš si mi dala dobru ideju.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne mogu reći da je 100% točno, ali prijateljica mi ima Crohna i pričala je da sve grahorice zgnječi/zblenda, jer lakše probavlja. Probaj proguglati, možda nađeš nešto što može pomoći . Drago mi je da ti se sviđa recept :)

      Izbriši
  5. Dodas malo protisnutog cesnjaka i zapravo si dobila falafel :-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ozbiljno? nisam nikad spremala falafel! znači samo dodam češnjak i isto ovako stavim peći? hvala! :))

      Izbriši
    2. Preprzi glavicu luka i jedan 2-3 reznja cesnjaka na malo maslinovog ulja pa dodaj u slanutak.ja sve to zgnjecim sa gnjecilom za krumpir da bude malo krupnije,dodas zlicu mljevenog kumina i jedno jaje da sve poveze i dobro izmjesas rukama.oblikujes male kuglice cca. 5 cm i prepeces na malo ulja da se fino zapeku. Et voila :)

      Izbriši
  6. ovo moram poslat frendici koja je u fazonu popečaka, a nešto joj baš i ne ide s prženjem :D
    falafel ja radim po ovom receptu: http://www.lakakuharica.com/2009/12/falafelasticni-sendvici.html i prekokrasan mi je. ne bi ništa mijenjala!

    OdgovoriIzbriši
  7. radila sam nešto slično prije cca 2 godine i meni je bilo ludilo, a mom mužu nije bilo lipo, pa ih zato nisam više pravila. :/ isto sam ih pekla u pećnici i bili su mi super s majonezom i jogurtom (umak). :D

    OdgovoriIzbriši

}, 10);