petak, 24. travnja 2015.

Azijska kuhinja u centru Zagreba



Ovaj tjedan bila sam na predstavljanju azijskog fusion restoranskog dijela Time Restaurant& Bara u Petrinjskoj.
Chef restorana Vid Nikolić pripremio je niz od 7 slijedova, kojima su predstavljena razna tradicionalna azijska jela.
Počeli smo miso juhom, koja je dio japanske kuhinje. Fina je i krepka, i bila je taman za pripremiti se za sve što dolazi.

Nakon toga, slijedio je sushi. Ja sam bila s Brankom (bok Branka! :) )
Branka ne jede sushi, pa sam ja guštala u svom i njezinom. Sushi mi je relativno nova hrana, dosta dugo sam imala otpor prema ideji jedenja sirove ribe, i onda sam probala suhi prošle godine i to je bilo to.
Meni je sushi super. Ono što dosad nisam jela su californian spring rolls, i to je nešto najfinije što sam dosad probala u sushi vodama.

Branka ne jede svježu ribu, ali jede svinjetinu, a ja ne jedem svinjetinu (vidite kako smo se lijepo našle), pa je ona uživala u gyozi.

Zatim je slijedilo jelo u kojem smo zajednički guštale, riža kuhana u kokosovom mlijeku, i zeleni curry s piletinom. Curry je zaista jak, onako jak da ga osjetite u korijenu jezika jak, a rekli su mi da to nije najjače što mogu spremiti, pa ako budete naručivali, recite im koliko jak curry želite :) I super se slaže s rižom na kokosovom mlijeku, odlična kombinacija okusa slatkaste blage riže i začinjene piletine.

Slijedio je pork bun, kineski snack, zalogajčići carskog mesa u mliječnom pecivu, s kimchijem, salatom, bbq umakom, čilijem i mladim lukom. (ovo se, inače, jede prstima). Svi ovi slijedovi izgledaju kao da se malo nešto gricne, ali u biti se čovjek najede do kraja, ja sam do pačjih prsa bila već puna. Tako da, nemojte se dat prevariti, zalogaj po zalogaj i bit ćete siti.

Pečena pačja prsa (sous vide) uz hoisin umak, nešto prefino. Hrskavo izvana, crveno i bijelo iznutra. Pačja prsa prije nisam jela ovako spremljena, jako jako je ukusno. Inače, sous vide (ako ne znate, ja nisam znala), je metoda kuhanja, u kojoj se namirnica vakumira u plastičnoj vrećici te se kuha 6 sati na temperaturama nižim od uobičajenih (govorim sad o pačjim prsima), a cilj je da meso izvana bude hrskavo, a iznutra meko i dobro pripremljeno.


I za kraj, sladoled pripremljen pred nama uz pomoć tekućeg dušika. Može se birati okus sladoleda, po želji.


Zagreb je u zadnje vrijeme obogatio gastronomsku ponudu, sviđa mi se što ima sve više restorana, nisu samo pizzerie i spaghetterie u gradu. S obzirom da je u gradu sve više turista, drago mi je da se novi restorani otvaraju.
U Timeu mi se sviđa što se na jednom mjestu može probati hrana iz raznih dijelova Azije, sve dobro iskombinirano, a poslije hrane se može jednostavno  preseliti iz restoranskog u barski dio, bez potrebe da se traži neko drugo mjesto za cugu.

Broj komentara: 14 :

  1. Čitam i gledam fotke i sve vreme sam kao Homer Simpson, vičem mmmm i (malko) balavim. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ima li takvih restorana kod vas?(vjerujem da ima)
      hrana je baš fina, dođi probati! :))

      Izbriši
  2. Hhahahahah Zuba i Branka, nove BFFs :D
    Mmmmmmmmmmmmmmmm! Sushi je njam njam! Da barem nije skup :D

    OdgovoriIzbriši
  3. odmah sam im išla čekirati sajt, ali vraća grešku, šmrc... možda poprave...

    OdgovoriIzbriši
  4. Slinim, osobito na curry i sushi kojega se bojim, ali svejedno bih ga željela probati.

    Lijepo je vidjeti kako zbilja uživaš u životu <3

    Nebeska

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. pa kad tako kažeš- je, uživanje je:)
      bojiš se sushija? znaš da nisu samo svježe ribe u njemu? imaš opcije i s patkom, na primjer, koja nije friško meso

      Izbriši
    2. Znam, ali ja bih baš išla na sirovo (patku npr. ne volim), nikako da se ohrabrim :D

      Nebeska

      Izbriši
    3. ajde, kad dođeš u zg jednom, javi se pa idemo skupa ;)

      Izbriši
  5. I meni je drago da imamo sve veći izbor jer su mi i pizze i ćevapi na vrh glave. Mislim da ćevape (i slične grill stvari) nisam jela već 5 godina.. Jel ovaj slijed neki meni ili to sve moraš sama pojedinačno naručivati?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. mislim da je po izboru, možeš slijed, možeš nešto od toga samo..nitko te ne može baš natjerati da jedeš sve od juhe do deserta :)

      Izbriši
  6. Po slikama izgleda dooobro i ukusno.
    Ja sam ove godine konačno probala sushi i općenito kombinacije sa sushijem u jednom restoranu i bilo mi je jami jami, ali ne bih mogla često i ne bih mogla velike porcije. Mislim da bi mi bilo zlo. Imamo i mi ovdje u Sarajevu neki azijski restoran, ali moram priznati nisam bila i nisam vidjela šta ima. Možda bih i probala da nije što mi se čini da niko ne jede tamo i da nemaju neki promet i onda sam odmah sumnjičava.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. da, ovo si dobro primijetila. ne bih ni ja jela bilo što, pogotovo svježu hranu, na mjestu koja nema neki promet.

      Izbriši

}, 10);