četvrtak, 30. srpnja 2015.

Presjek tjedna/ Over the week.

Super je ova jesen, jelda?

Nakon toplinskog vala, evo nama pokrivanja noću i nošenja dugih rukava, barem za svaku slučaj, i nošenja kišobrana jer eto, pada danima.
I nije da kukam da mi sad fali sunce a kiša nije dobra, volim ja svo vrijeme, malo me, recimo, iznenadila brzina promjene.
Trenutno sam u fazi da bih spavala deset sati, jer je vani mračno, i razmišljam o kuhanom vinu, a nije mu vrijeme.


Dok su trajale one vrućine, jedan dan, nakon posla, uletila je Mrežnica. Koje je to osvježenje :)
I dok sam se kupala u vodi, iz šaša je izašla obitelj labuda, ćaća, mater i pubertetsko ružno pače- ozbiljno, poveliko sivo nezgrapno pače- roditelji su klizili dalje i tražili mirnije područje, pače je zgranuto gledalo u moju glavu koja je virila iznad vode.
Mrežnica nije tako daleko od Zagreba, i preporučam kao mali bijeg ako niste u mogućnosti ići na more, ili jednostavno više preferirate slatke vode.
What a wonderful autumn, amirite?
After a few weeks of too hot summer days, we have a rainy, cold fall days at the moment. The change happened in one day, not my cup of the though.
I'm in a mood of sleeping 10 hours in a row and thinking about mold wine. I know it is still July, does July know it is July?

On one too hot day we went to Mreznica river after the work. Mreznica is not too far away from Zagreb, so it is great way to cool down in a river after a sweaty and warm day.
And while I was in the water, a swan family swam by, elegant mother and father and an adolescent ugly duckling, pretty upset seeing me in the water.


Za vikend sam bila u roditeljskoj kući, i dok sam prekopavala po nekim stvarima, naišla sam na zapakirane, neotvorene plahte proizvedene još u Pamučnoj industriji iz Duge Rese. Ne znam koliko znate o pamučnoj industriji, u razdoblju prije rata ta industrija je bila jaka u cijeloj državi, proizvodili smo odlične materijale, i u principu, tkanine koje su tad kupljene uglavnom traju i danas.
I onda, kad znaš kako dobre plahte i posteljina mogu biti, ne da ti se kupovati bilo šta.
Ove plahte sam ostavila neotvorene, nema potrebe, a bit će vremena .. Ispada, a nisam prije o tome razmišljala, da se vintage u mom slučaju prelijeva i na posteljinu :)Last weekend I went to my father's home, and while I was digging through some old stuff ( I like doing that) I came across these sheets, still unpacked, made and bought 20 years ago, back then when our textile industry was excellent. Most of my linen today is cotton, bought a long time ago, and I will probably first get bored and then they will tear apart. But cotton materials created a few decades ago still have their quality, and I prefer old linen even today.
I only realized last weekend: I am vintage even if the category is linen :)

A kad smo kod vintagea i novih stvari, na početku ljeta i ovih sniženja razmišljala sam kako zaista imam sve što mi treba i kako neću trošiti ni na šta, jer sve imam.
Kupila sam...dva para cipela. Jesensku jaknu. Šos. Ne jedan. Majice kratkih rukava.
Sve je jako funkcionalno i na konkretnim sniženjima. Ali zanimljivo je, kako takve stvaru ulete kad baš razmišljam da ne trošim. No, novci su ionako tu da cirkuliraju.

Bila sam na Riječnom kinu. Riječno kino zaživjelo je prije par godina, kao diplomski rad jedne Karlovčanke na Dramskoj akademiji, do danas se već raširilo na nekoliko gradova, traje nekoliko noći uz rijeke, i prikazuje svaku večer po jedan ili dva aktualna filma, besplatno. Lijepo sjedite u plastičnim stolcima, ili na luftićima, koji su tu zbog gledatelja, i uživate u filmu uz svježinu rijeke i noći. Pisala sam prije par godina o tome ovdje.

Ove godine gledala sam film Mali budo. Ne znam je li vam poznat, meni nije bio, ali film je sasvim dobar. Radi se o klincu Crnogorcu, koji ima oca, kirurga koji operira često pijan, i pri jednoj takvoj operaciji ubije sinovog prijatelja. Sinov mrtvi prijatelj ima jako utjecajnog oca, koji zaključi da bi i kirurgov sin mogao na vječna lovišta, pa maloga pošalju u veliki Beograd, na sigurno. Osim što "sigurno" nikako nije sigurno. Film nije loš, meni je pasao za subotu navečer za iskopčat mozak.

trailer

Speaking about vintage..beginning this summer I told myself I don't need anything on sale, wardrobe nor shoes. Somehow, the moment i said this out loud, the most beautiful things came into my path.
Things I will use, and surely are needed. Well, money must circulate, but it is interesting how situation changes the minute I think about saving.

I went to a river cinema, an event taking place every year near Korana river. I watched "Little Budo" movie, an interesting story about two boys and their fathers and blood revenge.

And for the end: just a few pictures taken before the early fall.

Za kraj, par sličica vrućeg Zagreba, dok je pržilo.
Mural na jednom zidu; lijepo uređene biciklističke staze i Uspinjača. Želim vam ugodan početak vikenda! (da, računam da je petak početak:) )


Broj komentara: 8 :

 1. Krasna nedelja! Nadam se da ta jesen putuje ka nama..obozavam leto ali 60C stvarno je previse :)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. jelda da je krasna? hvala :))
   ovdje opet postaje vruće..opet sve u krug. Nadam se da je u Makedniji barem malo bolje.

   Izbriši
 2. Nikad isprobala kupanje u rijeci, i to jos uz lokalni wildlife :-D
  Nisam znala za Dugu Resu i pamucnu posteljinu. Ni ja ne kupujem svakakve plahte, ogromna je razlika od pravih pamucnih i jos egipatskog pamuka i onih polycotton (50-50) pa se kao ne treba peglat i onda se probudis oznojen :-p bljak
  Tako je vruce u ZG da ovoj teti na muralu treba suncobran - jadna sva pocrvenila! ;-)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. u Zagrebu je opet vruće..taj mural je odličan, ima masu pojedinosti koje se vide tek kad stanešpred njega.

   Izbriši
 3. Iako sam s mora, ni slatke vode mi nisu mrske...nedavno sam plivala na Mostarskom jezeru i nije mi bilo loše...slatka je ta priča s labudovima, ja obično kad izronim iz mora, obavezno nekog gnjurca prestrašim pa jadna ptica odleti brzinom svjetlosti.

  Isplati se čuvati staru posteljinu, neka nje zapakirane pa je izvuci kad zatreba....skoro je nemoguće pronaći takvu kvalitetu jer materijali su skroz drugačiji danas. U neku ruku dobri su jer se odjeća svima dostupna, ali kvaliteta tekstila je znatno otpala.

  Divne fotografije i post!

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. hvala!
   da, posteljine od prije imaju kvalitetu..a kad se potrgaju, prešijem ih u nešto drugi :)

   e da, labudovi i slatke vode..poznato :)

   Izbriši
 4. Indeed, it looks like a beautiful autumn! The water looks absolutely glorious. And that's also such a nice treasure you found at your parents' house! I just love digging around and finding things like that. I was looking for a good price on a pressure cooker recently, but then discovered that my parents' had an old one in their basement. Having been made 30 years ago, it was of much better quality than anything made today. I felt quite lucky!

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Yes, it is a treasure really! I love when I dig around the house and find something like that.

   Congratulations on finding the vintage pressure cooker :)

   Izbriši

}, 10);