petak, 21. kolovoza 2015.

Sušene rajčice u ulju/ Dried tomatoes in olive oil

Dobar dan,

petak je, još par sati pa vikend!

Išijas je prošao, ja sam bolje, i danas donosim recept. Nisam već dugo objavljivala gastro postove, zaista je vrijeme za nešto novo.
Vrt je ove godine rodio u milijun rajčica, svih sorti, čak i onih koje su kupljene iz zezancije na e bayu.



Good day! It is Friday, and it'll be weekend in a few hours!
I'm done with my sciatica, feeling much better, so for today I have prepared a culinary post.

My garden this year had a few hundred tomatoes, all shapes and sizes and sorts, including seeds bought on e bay, just for fun.


Naravno, sve rađa u isto vrijeme, toliko da dijelimo okolo, i koliko god da se sprema i za zimu u škrinju, ipak ostaje puno.
Već sam prošle godine planirala probati sušiti rajčice, ali prošle godine poplave su uništile svaku šansu da uopće bude rajčica. Srećom, ove godine je bolje bilo, i ja sam prvi put sušila rajčice, te ih potopila u ulje.

Mnogi kažu kako je najbolje rajčice sušiti par dana na suncu. Ja taj luksuz nemam. Nemam balkon u Zagrebu a ovaj tjedan je bilo više kiše nego sunca. Alternativa je staviti razrezane rajčice u pećnicu.



Of course, all tomatoes ripe in the moment, so many tomatoes are given away.
Last I there was a plan to try dried tomatoes, but last summer floods ruined the garden, so I had to wait with my idea till this year. So this summer, I have, for the first time, tried drying tomatoes.
Usually, the best way is to dry them in the sun, but I don't have enough sunlight at the moment, so I used alternative and dried them in the oven.
Tomatoes should be washed, and cut into halves or more parts, if they are bigger.
Rajčice treba oprati, ukloniti peteljke i moguće trule dijelove, posoliti i staviti u protvan, da se ne dodiruju, te posoliti i peći barem 5 sati na temperaturi od 100 C. Cilj je da plod izgubi tekućinu.
Nakon toga, kad se rajčice ohlade (a fine su sasušene, probala sam dok sam ih slagala u teglu), poslože se u teglu, dodaju se začini ako želite (nisam češnjak zbog mogućeg botulizma), te se prelije, u mom slučaju, maslinovim uljem.

After removing petiole, and parts that have rotten, slice them into two parts, or more, if they're bigger, and salt them.
Be careful not to let the tomatoes be close one another.
Put it in the oven and let it dry 4-5 hours, at 100 C.

Zanimljivo je vidjeti koliko rajčica stane u relativno malu teglicu nakon sušenja. Od začina možete dodati papar, čili, bosiljak, ružmarin i slične. Ove sušene rajčice su super za dodatke uz jela, uz kanapee ili sendviče. Ja teglu planiram držati u hladnjaku, barem ovu godinu, dok sama ne vidim funkcionira li sve kako treba. Ovo je prva tegla, kroz idućih par tjedana bit će ih još. sad znam što i kako raditi, pa ću se igrati začinima, a dio sušenih ću staviti u vrećicu i spremiti u duboko, te koristiti u pripremi variva. volim spremati zimnicu, baš me veseli taj proces.

Kako vam se čini? Kako vi sušite i spremate rajčice, ako se time bavite? Ako postoji kakav savjet, otvorena sam za sugestije.
Želim vam ugodan vikend!


It is interesting how much dried tomatoes can fit into one jar.
I will make more, with different spices. It is advised to be careful with adding garlic, since there is a possibility  of botulism. But you can add pepper, chili or anything similar.
Also, you don't need to put them into a glass jar and pour oil. The laternative is to pack them into a plastic bag and put it in the freezer.

Broj komentara: 9 :

  1. I nama je ove godine rodio paradajz raznoraznih vrsta, tako da mi se ova tvoja ideja bas čini zanimljivom. Predložiću mami da napravimo tako nešto. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. drago mi je da ti se sviđa:)
      javi kako je prošlo sušenje!

      Izbriši
  2. Ja ih obozavam! Kad nema friskih ukusnih pomidora preko zime, 'mlatim' po ovim susenim, redovito ih koristim i u kuhanju i kako god. Rastopila si me ovim postom. Bas mi je drago da su ti uspjele narasti tako lijepo i osusiti se.
    I opet sam nesto novo naucila cesnjak i botulism! Hvala ti! :-*

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. nije moja struka, pa znam s neta. uglavnom, češnjak može pri rastu pokupiti bakteriju, i ok je dok se konzumira sam, ali ako ga se stavi u okruženje bez kisika na sobnim temperaturama, može bakterija živnuti. vidi: http://www.livestrong.com/article/485148-eating-raw-garlic-botulism/
      drago mi je da se još nekom sviđaju :))

      Izbriši
  3. Nisam ovo nikad probala, ali vjerujem da je ukusno, sviđa mi se kombinacija s maslinovim uljem i zacinima... jedino sto se dugo pece, 5 sati, uh! :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Franka, ako uloviš par dana sunca, to se može na suncu sušiti ;)

      Izbriši
  4. Mmm pa ovo deluje izvrsno!! Ja ih obozavam ali nikad nisam pomislila da bih mogla sama da pravim- svaka cast!!!!!!

    OdgovoriIzbriši
  5. Ajme! :O Sad si me bas uplasila s ovim botulizmom! Jucer sam bas susila pome, stavila ih u dvi teglice i u svaku dodala po jedan veci rezanj cesnjaka cisto da zamirise. Inace ih kupim susene (na Dolcu ima jecan banak di se prodaju) i neke drzim samo u kesici i stavljam u juhe, a neke stavim kao i jucer u maslinovo ulje s cesnjakom.
    Auf! Valjda nece ovaj put bit nista, al za drugi put definitivno ne stavljam cesnjak!

    OdgovoriIzbriši

}, 10);