ponedjeljak, 7. prosinca 2015.

Varivo s keljem/ Stewed kale

Varivo s keljem zaista nije nešto za što je potreban poseban recept.
Zaista se tu ne krije neka mudrost, niti imam neku tajnu recepturu po kojoj ćete spremiti kelj tako dobro, da će vam cijelo selo past u nesvijest kad ga proba.



Ipak, vjerujem da se mnogi nađu u situaciji da više ne znaju što da rade za ručak i večeru (gledam po sebi), a ako ste zbog nekog ograničenja suženih prehrambenih mogućnosti (vi bezglutenci i multiplaši, vas sad gledam :) )  mislim da dobro dođe podsjetiti se što se sve može spremiti po zimi, kad je manje povrća u ponudi, a ipak treba jesti konkretan obrok koji sadrži i povrće i meso.

Ja sam mrzila kelj, mrzila iskreno i iz dna duše, jer sam ga morala jesti dok sam bila dijete. Grozno je što prisilno jedenje učini i osobi i kelju. Trebalo je proći jako puno godina (desetljeća) da kao odrasla uzmem jednu glavicu u ruke, i zaključim da bi nas dvoje mogli imat dobru suradnju.


Moja variva su bez zaprške, prilično su lakša jer ne spremam na masti s tonom crvene paprike (oprostite, moje djetinjstvo bilo je obojano zaprškom na masti s brašnom i crvenom paprikom, i prilično često ističem da danas ja to tako nikako ne radim!).

Na maslinovom ulju ispečem bijelo pileće meso. Zatim na to dodam izrezan krumpir u kori, izrezanu glavicu luka i isjeckan kelj. Stavim začine- imam domaći smrznuti peršin, domaći češnjak i domaće feferone (učinite si uslugu ako stavljate feferone i usitnite ih, ja to zaboravim i uvijek zagrizem cijeli pa plačem po kući). dodam sol, papar, crvenu papriku, kurkumu.
Prelijem vodom i pustim da krčka nekih sat vremena. Krumpir fino zgusne tekućinu, i dobijete fino krepko varivo za hladnje jesenje dane. Nema glutena, a krumpir je dovoljno zasitan.


Kako se još da spremiti moj bivši neprijatelj? Jedino što mi pada na pamet je usitnjen pa s mljevenim mesom. Imate li vi neku ideju?



*********************************************************************************

Stewed kale is really not something you need my recipe for. I have no secret instruction how to prepare it, so your whole village will loose its mind over your kale meal.

I simply think many of us have the same situation as I do, when you don't know what to prepare for lunch or dinner every single day. Especially now, when there is less season vegetables available.
And if you follow a gluten free diet, or MS diet (like I do), in my opinion, every recipe is a good reminder what to do in the kitchen with the food you have.

Most of my life I hated kale. Oh, I hated it with my whole hart, because I was forced to eat it in my childhood. And the kale back then was always prepared with pork fat and a load of flour and red paprika.
It took me some decades to finally take one kale into my arms and conclude that me and kale could start a new chapter, fat free.

Bake chicken breasts on a small amount of olive oil, then add sliced potatoes, 1 sliced onion and sliced kale.
I have home grown parsley, garlic and hot pepper, so I use them and add also salt, pepper, red pepper, and some turmeric. add water and leave cooking for an hour.
Potato will make the meal less water-y and you'll get a warm meal for cold fall days.

In case you have a recipe for kale, please be free to share it here.






Broj komentara: 11 :

  1. Danas sam spremala kelj...U plitku a široku šerpu (ili tiganj),na dve-tri kašike maslinovog ulja stavim krupno isečen kelj (glavicu srednje veličine isečem na osam delova), oljušten krompir isečen samo na četvrtine, šargarepu isto tako samo prepolovljenu...Dodam vode do pola posude i posolim, stavim lovor, kurkumu, malo belog luka...Kada provri, smanjim vatru i poklopljeno kuvam oko 45 minuta...Mnoooogo bude ukusniji kad se ovako fino izdinsta nego kad se kuva u puno vode...Prijatno!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. znači manje vode? može, hvala na savjetu! :)

      Izbriši
  2. Deluje kao dobar recept, bice isproban ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Radim polpete od kelja, lazanje od kelja, krem juhu od kelja, varivo kao i ti, nešto kao sarmice pa zapečene sa sirom (može i u paradajzu), ne znam smiješ li jesti nešto od toga?

    Ni ja nisam voljela kelj dok ga nisam prilagodila sebi :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ne jedem sir ni išta mliječno, ali polpete zvuče izvedivo, hvala na ideji.
      palo mi je na pamet noćac da probam zblendat kelj i napraviti palačinke s njim. ako bude ličilo na išta na pristojno, javit ću ovdje :)

      Izbriši
    2. Javi :D Ja polpete radim sa zobenima, a u krem juhu ne stavljam ništa mliječno :)

      Izbriši
  4. Obožavam kelj, ali pripremam ga totalno drugačije. Na ovaj način nisam ga nikada jela i sigurno ću ga isprobati. Kuham ga s krumpirima kao prilog bilo kakvoj šnicli. Znači glavica kelja, s time da bacim one tvrde dijelove listova u sredini i glavicu nakon što listovi postanu svijetlozelene boje + 4 veća krumpira narezana na manje dijelove. Kuhaš dok krumpiri omekšaju i onda ocijediš. Baciš u posudu, izgnječiš (kao npr. pire), dodaš sol, papar, vegetu i ulje.

    OdgovoriIzbriši
  5. Ja ne znam da li sam za svojih 30 godina ikad jela kelj. :O Al ima da isprobam ovaj tvoj recept, sad sam baš zaintrigirana. :)

    OdgovoriIzbriši
  6. meni je kelj na popisu zabranjenog, ali nisam bila neki ljubitelj...jela sam ga jedino na pizzi. Ove godine sam za muža kiselila par boca, za sada se ne žali. Zaprške sam uvijek izbjegavala u kuhanju, pogotovo jer krumpir sasvim dobro zgusne sve.

    OdgovoriIzbriši

}, 10);