ponedjeljak, 22. veljače 2016.

Bezglutenske slane palačinke/ Gluten free salty pancakes

Palačinke sam radila po ovom receptu sa Coolinarike, ali sam ga modificirala, pa je kod mene to išlo ovako:
1 jaje
2 jušne žlice bezglutenskog brašna Farina + 2 jušne žlice brašna sa suncokretovim sjemenkama
mrva soli
voda
sezamovo ulje

I ništa drugo. Ja nisam dodavala (rižino ili bademovo) mlijeko.
Samo ovi sastojci, pomiješajte ih, jako ih izmiješajte da ne bude grudica.




I've made these pancakes using this recipe, but I have modified it and adjusted to a non diary version:
1 egg
2 spoons of Farina gluten free flour + 2 spoons of gluten free flour with sunflower seeds
salt
water
sesame oil

And nothing else. I didn't add milk( rice nor almond).
Just these ingredients, mix them mix them well, so there are no flour lumps in the mixture.


Pekla sam manje jer mi se sviđa manji format palačinki, nekad ih samo preklopim, za potrebe ovog posta sam si dala truda i rolala ih."Rolala":)
Nije baš da je bilo metraže za ne znam kakvo rolanje, ali izgledaju ko klasične srolane palačinke, zar ne?

Sezamovo ulje ima karakterističan okus koji zna dominirati ujelu, pa ga treba dodavati pažljivo. No, kako je ovo slana verzija, baš mi se htjelo tako neko intenzivnije ulje. Sezamovo ulje je dobro jer podnosi visoke temeprature pri obradi hrane, dakle, može se na njemu i peći.

Za namaz sam uzela paštetu s jadranskim kozicama, koja mi je super zamjena za sve mesne namaze i paštete.

Ispalo je jako fino. Tijesto palačinki je ukusno, zasitno (uvijek imam dojam da sam sitija od manje bezglutenske hrane nego od bijelog kruha i slične hrane).

Za par dana probat ću ovu verziju u slađoj varijanti s voćem, a onda ćemo imati i darivanje na blogu.
Ako isprobate recept, javite kako vam se čini.
Dobar tek!


I've made smaller version of pancakes because I like the format, sometimes I just fold them, but for this post I made an effort and rolled them. "Rolled" is maybe too strong a word, but were rolled enough to be filled with fish pate.

Sesame oil is great for preparing food at high temperatures, but you should know it has a strong taste (and smell) and in my opinion, it is better for salty food. Also, it might get dominant in taste.

I eat fish pate, a great alternative to all meat pates, salami and other goof meat food available to non vegetarians or people with no diet rules.

Pancakes turned out great. I like how non gluten dough make me feel full, more then the usual non gluten free ones.

In next couple of days I will try the "sweet" version of this  recipe with some berries, and then we'll have here a giveaway.

In case you decide to give this recipe a try, let me know how it turned out.
Bon apetit!

Broj komentara: 8 :

  1. joj kako sam ogladnila kada sam ovo vidjela:) a pošto je praktički ponoć čekati ću ipak do sutra. Baš fino i ukusno izgledaju ove palačinke. Mislim da nisam probala sezamovo ulje još, ali sjećam se da mi je netko rekao da ima malo slaniji okus.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala! :)
      sezamovo ima miris i okus, nije od onih bezokusnih ulja. Probaj ako budeš imala prilike, meni je fino ulje.

      Izbriši
  2. Super izgledaju palačinke :) Sezamovo ulje više koristim u njezi tijela nego u kuhanju, trebala bih to promijeniti.

    Kakva ti je ova pašteta? Čitala sam oprečna mišljenja, a bakalar iz iste serije mi je očajan pa ne znam trebam li riskirati.

    Nebeska

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nisam nikad ovo ulje koristila za tijelo, ovo je baš za pečenje :)
      Meni je ta pašteta ok. Bakalar iz te linije postoja u dva oblika, meni je ok onaj s maslinovim uljem, ali u malim količinama, inače mi ne sjedna baš dobro.

      Izbriši
  3. Odličan recept! Koja još ulja koristiš pri kuhanju s obzirom na dijagnozu i način prehrane?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala! maslinovo, suncokretovo, bučino.
      kokosovo, mada je trenutno popularno, ne koristim jer ima previše zasićenih masnih kiselina, a to nije dobro za mene.

      Izbriši
    2. I mi pokušavamo izbjegavati zasićene masnoće zbog iste dijagnoze, ne znam zašto sam bila uvjerena da je i suncokretovo ulje potrebno izbjegavati... na kojem ulju preporučaš npr. dinstanje povrća, mesa? sada jedino koristim maslinovo a znam i da to nije baš ispravno....

      Izbriši
    3. i ja koristim maslinovo. možeš koristiti sncokretovo,maslinovo,repičino.. čitala sam da postoje razne teorije o termalnoj obradi na maslinovom ali iskreno, ja za te neke teorije jednostavno povučem crtu i ne čitam sve. ne mogu.
      Toliko puno stvari uzimam u obzir kod svakog obroka, od količine masti koje unesem kroz dana (vjerujem da znaš o čem pišem) da zaista ne mislim da je ta jedna žlica maslinovog problem.

      Izbriši

}, 10);