nedjelja, 13. ožujka 2016.

The Wolfpack


Jeste li gledali Wolfpack? Bio je na Zagreb Doxu,  a pobjednik je prošlogodišnjeg Sundance festivala.
Ne sjećam se kad sam zadnji put pogledala tako dojmljiv film. Radi se o američkom dokumentarcu koji prikazuje život šestorice braće, koja s ocem i majkom ( i sestrom, koja ne sudjeluje aktivno u fuimu) žive u stanu u New Yorku.

Otac. Otac je organizirao njihov život tako, da ne izlaze iz stana. Onak, nikada. Dečki navode da je bilo iznimaka, pa su jedne godine izašli par puta iz stana, no bilo je godina kad nisu u godini dana nijednom izašli.
U tom stanu žive, jedu, odrastaju, igraju se, doma ih mater školuje (ima žena i licencu za to). Otac je..dobro ga i sinovi poslije opisuju u filmu, a i on sam pokušava dati uvid u razloge svojeg ponašanja- otac je osoba koja nije razmišljala što će biti kad jednog dana ti dečki odrastu. Pokušao je stvoriti svoju malu sektu ( i djelomično uspio).

Majka. Danas, nakon dosta godina (koje se vide na njoj), svjesna je da nisu stvari ispale najbolje, svjesna je i ponašanja svog muža i vlastitih poteza. Zanimljivo je kako pravda i svoje i muževljeve postupke.

Djeca. Ti dečki su, unatoč svim sranjima koje im je život servirao, unatoč izoliranosti od ostatka cijelog svijeta ( a žive u New Yorku! koliko taj grad ima života, i tamo te zaključaju u stan!), stvorili vlastiti svijet, najviše složen od filmova koje su smjeli gledati. Imaju tako ugodne glasove. Divnu dikciju. Imaju, a nisam očekivala, dobar vokabular. Kuže što se događa. Rekla bih sad, toliko su divni, ali zapravo ne znam kakvi su. Ali došlo mi je da ih odem dragat i zagrlit i nekako ih spasit od tog čovjeka ( i te žene) i života koji im se složio.

Ono što je dobro u ovom filmu su ti dečki koji su, unatoč svemu što im se složilo, zapravo izrasli u ok ljude.  Nekako dobije čovjek dojam da je dobro univerzalna polaznica svake osobe, kakvo god da je okruženje u kojem netko raste.

Preporučam pogledati film, uzmite u obzir nelagodu koja će vas obuzeti (mene jest), ali svejedno pogledajte.
Vi koji ste već gledali, kakvi su dojmovi?


**************
Have you seen this movie? It was on Zagreb Dox this year, and won the Grand Jury Prize last year at the Sundance Festival.

The Wolfpack is a documentary about 6 boys who live(d) with their father and mother ( and a sister) in a flat in New York, and sometimes, never got out not once in the whole year. There were a few years, when their father allowed them to go out a few time a year, but these years were rare.
So, six sons lived their lives in a flat, a created their view on the world outside mostly upon movies they had watched.

Their mother home schooled them, and they spent their days inside, living, playing, watching movies, looking through the windows at the world outside. And all that in a town such as New York, a vibrant place full of life.

They boys have such calm voices and good diction, and they sound mature while explaining how their lives looked like.
Their father, as they say, tried to create a sect. Their mother kind of agreed, although both of them give their explanation (sort of) in this movie. Both mother and the father find the world around them wrong and evil and dangerous, and their kids' safety was a priority.

I find interesting the part where you can see she is aware of her husband's decisions, but still is defending him, and herself.

The boys. Somehow, they've managed to grow into mature, lets' say good people. I've had the urge to go there and just hug them and save them from this flat.
Of course I don't know how sane they are really, or good/evil they are, but I got the feeling that, despite all the bad things that was thrown into their ways in the childhood, they've grown the right way. And it is comforting, the idea that people can be/end good, no matter how the start or the life looks like.

I really recommend watching it. It may not be pleasant all the way, but it is worth it.

Broj komentara: 7 :

 1. nisam gledala, ali stvarno izgleda zanimljivo film, pogledati ću kad stignem. Stvarno je svojevrsna ironija kada se čovjek baš u New Yorku zatvori u stan, baš u tom gradu punom mogućnosti. Nadam se da će dečki biti dobro i da će unatoč svemu snaći se u životu. Možda im i ovaj dokumentarac otvori neka vrata, nadam se.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Da, činjenica da si u tako velikom, živom gradu, zatvoren godinama. Zapravo, zatvoren cijelo svoje djetinjstvo. Nije ugodna ideja. ali film nije mučan, nekako uspijeva pokazati toplu stranu tog života, i čini mi se kao će im ići nabolje (fingers crossed).

   Izbriši
  2. da i ja se nadam da će dobro sve završiti.

   Izbriši
 2. Meni to izgleda kao ono kada je u Teoriji velikog praska Sheldon naučio plivati na suhom u stanu-svladao čovijek vještinu bez da je vode (osim one iz pipe) vidio! Film nisam gledala i nemam ideje koje su prednosti takvoga života i mene osobno "zasvrbe" pete kada sam 2 dana doma bez da izađem van...ovo ne mogu razumjeti. prva misao o tom ocu je bila "monstrum"! :) ...ali ajd pogledat ću film jednom pa se možda predomislim. :)

  OdgovoriIzbriši

}, 10);