nedjelja, 24. travnja 2016.

Kroz pustinju i prašumu/ In desert and wilderness


Jučer sam naišla na članak kako u hrvatsku pustinju, u Đurđevačke pijeske, stižu deve, kao dio turističke atrakcije. Nikad nisam bila, nikad nisam ni jahala na devi, i ovo bih htjela probati.

I pričam sinoć o devama, i saznam da ne samo što Hrvatska ima pustinju, i dolaze deve u Hrvatsku, u susjednoj nam Srbiji postoji ni manje ni više prašuma, prava prašuma i zove se Vinatovača!
Jeste li vi svjesni da je kod nas moguće uzeti jedan produženi vikend i proći pustinju, jahati na devama, i onda otići u prašumu, i vratit se doma, a ne treba nam ni neko posebno cijepljenje nit viza ni let avionom...onak, dođeš vlastitim autom dok kud ide i onda prolaziš kroz pustinju i prašumu, i u ponedjeljak si opet na poslu ili faksu. I netko te pita kako si proveo/la vikend, i možeš reći: ma, onak, jahala sam na devama u pustinji pa smo se malo probijali kroz prašumu, i tak.. :)

Ja sam jako jako voljela Sienkiewiczevu knjigu kao mala, al Henryk je mogao komotno doć malo južnije od Poljske i smjestit tu svoju radnju. Kakva Afrika, kakvi bakrači! Pa ovdje ima sve što treba za dobar film i knjigu!

I dok sam tražila linkove za ovaj post, ne budi lijena, idem vidjeti što ima i Bosna i Hercegovina za ponuditi. Mislite da nema? Ima i ona prašumu! Ima ima, Perućica.

Znači, dvije prašume, dvije pustinje (ako uzmemo u obzir da imamo pustinju Blacu na Braču) koje su sve relativno blizu.
Je li tko posjetio išta od navedenog?
Ja bih išla na izlete!!

***********************

Yesterday I came across an article about some camels that will be bought for a Croatian desert, Đurđevački pijesci, where the camels will be used in a touristic promotion. I've never been there, and I have never rode the camel, so this is a perfect opportunity.

So, yesterday I talked about the desert and the camels, only to be told not only we have a desert, but in our neighborhood, in Serbia, there is a real, true jungle. It is really a jungle and it is called Vinatovača!

Can you imagine, there is an actual possibility to spend a long weekend, first in the desert and later in the jungle, and you don't need to go someplace far away with the plane, nor you need some vaccine. You can drive your car, spend some time in the Croatian desert and then drive further, to a jungle, and be at work Monday morning. And when your colleagues ask you how you've spent the weekend, you can say: "Oh, nothing special, we drove around and visited Croatian desert, rode some camels, and then went to a jungle."

When I was a kid, I loved Henryk Sienkiewicz's book In Desert and wilderness. But he didn't have to imagine some African places, he could easily put his characters just a little bit more south of Poland.

And while I was searching for some useful links for this post, I googled if there is something similar Bosnia and Herzegovina has to offer. And of course, they have a jungle too- Perućica!

So, in the middle of Europe we have two deserts (including the desert on the Croatian Brač island) and two jungles, and none of them is too far away.

Has anyone visited those places yet?
I'm so into traveling there!

Broj komentara: 12 :

 1. Nisam ništa od navedenog posjetila iako sam imala mogućnost otići do Đurđevačkih pijesaka baš onda je pada kiša grrr. Za prašume u našim krajevima prvi put čujem, ali naravno da bi bilo lijepo sve to vidjeti.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Ajme, koji peh, doć do pustinje i onda ti pada kiša..sorry :D
   Al bilo bi fora za vidjeti, zar ne? :)

   Izbriši
 2. Za Perucicu sam cula jos davno, ali je jos nisam posjetila. A namjeravam... nekad :-).
  Za ostala mjesta nisam ni cula :-(. Ima toliko lijepih mjesta na podrucju bivse YU koja su vrijedna obilaska.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Ma ima toliko lijepih mjesta po cijelom planetu, meni je zanimljivo ovo naše područje jer je raltivno bliže doći do prašuma po Srbiji i Bosni nego negdje drugdje. Osim toga, kod nas se lijepo vidi koliko propadanje industrije dobro djeluje na prirodu. Nažalost, to nije pozitivan indikator neke države, barem ne u ovom trenutku.

   Izbriši
 3. Meni je Perućica odavno na listi. Nešto sam kontala sad za 1. maj da obiđem barem dio NP Sutjeska. Ako budem uspjela bit će sigurno izvještaj na blogu. I stvarno prostor Jugoslavije je bio san snova za sve prirodnjake, jer sve što možeš zamisliti, Jugoslavija je imala.

  OdgovoriIzbriši
 4. NIsam imala pojma do sad! I jab s tobom, kad opet navratimo do Zg :-D Ja ovdje u isusenoj mocvari hihihi

  OdgovoriIzbriši
 5. čitam, čitam, i mislim moram ti sad reći za perućicu, i onda dođem do dijela gdje već znaš :/
  ne znam za neku treću prašumu...

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Bilo bi jako čudno da postoji i treća!
   A da postoji treća, mogli bismo komotno nad cijelim ovim prostorom stavit naziv nacionalni park i može nas ostatak svijeta promatrat ko neku čudnu skupinu gdje se stoljećima niš ne mijenja, a imamo i pustinje i prašume.

   Izbriši
 6. Čovjek stvarno uči dok je živ! Ja sam stvarno pobornik toga da čovjek zna što više o svojoj regiji, nekada odemo na drugi kraj svijeta, a pojma nemamo što sve ima blizu nas. Nisam pojma imala za tu prašumu u Srbiji, ali ni za onu u BIH...za hrvatsku pustinju sam čula, ali je nisam još posjetila..baš dobro što će nam dopremiti deve, sigurno će im tu biti ljepše nego u nekom zoološkom vrtu:).

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Vidiš ti koliko zanimljivih mjesta ima oko nas. Ma priroda je krasna stvar, ne bi u dva života stigla sve posjetiti što planiram ;)

   Izbriši

}, 10);