petak, 27. svibnja 2016.

Pileća pašteta/ Chicken pate

Dugo sam se igrala idejom da probam složiti paštetu, svoju, domaću.
Mogli bismo reći da je ovo i pašteta i namaz, ja to nekako deblje stavim na krekere, al na kraju, naziv je manje bitan.

Za pileću paštetu koristila sam:
pileći file, ispečen na naglo u komadićima na malo ulja
maslac od kikirikija
maslinovo ulje
sol, papar, senf, namaz od hrena (ribani hren, dućanski)
usitnjeni peršin


Prvo sam meso izrezala na male komadiće i bacila na vatru, i nakon što se ispeklo, zblendala sam ga usitno u blenderu. To je bilo jako zabavno jer sam radila u pol 11 navečer i zaboravila sam kako je blender užasno glasan kućanski aparat. Nije pomoglo ni što sam preko njega bacila krpu. Možda sam trebala staviti jastuk :)
Uglavnom, uz meso stavite par žlica ulja, jer je meso krto i ja sam ga pekla bez puno masnoće. Na to sam dodala maslac od kikirikija, i idete za tim da ga bude dovoljno da smjesa bude gusta i glatka.
Senf i hren sam dodala kao kombinaciju sastojaka koje sam našla u nekoliko recepata (koji koriste mast i mliječne proizvode, pa se snalazim s djelomičnim receptima), i oni budu onaj spicy dio paštete. Sol i papar po želji, ja volim peršin i stavljam ga puno u jela, i meni je baš sjeo.

Ono što sam ja naučila iz ove paštete je, pripazite koliko soli stavljate jer soli ima i u maslacu od kikirikija, po meni je bilo mrvu previše no drugima je bilo sasvim ok. Isto tako, prije serviranja bi bilo dobro pustiti malo da stoji na sobnoj temperaturi, jer maslac je finiji kad je na sobnoj, pa je pašteta mazivija.
Mislim da ću drugi put probati ubaciti jedno kuhano jaje, ovaj put ga nije bilo u hladnjaku, a zapravo se može igrati sa sastojcima, i tu i je sva zabava u kuhanju, zar ne?

Uglavnom, ja sam jako zadovoljna.



I've been thinking about making my own home made pate for some time, and finally I have decided to try it out.
For a chicken pate you'll need chicken breasts, peanut butter, mustard, grated horse radish, olive oil, salt, pepper and parsley.

First, cut the meat into small pieces and bake it without the oil. When the meat is baked, blend it in the kitchen blender. Add the peanut butter, some olive oil, and other ingredients.
Pate should be thick and greased enough to be able to put it on the crackers or bread.

Peanut butter has salt in it, so be warned not to put too much salt. Also, pate will taste better if you keep it outside the fridge some time before serving.

Next time I'll add one boiled egg, this time I didn't because there were no eggs in my fridge, simple as that. But that's the whole thing: being creative while cooking, right?

Broj komentara: 6 :

  1. ja često napravim paštetu od piletine koja ostane...a miješam je sa svačim, ovisi o tome o što imam u kući...obično stavim bijeli luk, maslinovo ulje, sir (ponekad i dukatos ili obični jogurt), začine...i to je to. Baš se spremam pripremiti ručak (piletinu), mislila sam zarolati pileća prsa pa staviti malo sira u sredinu i to sve zamotati u alumijnsku foliju i u pećnicu na pola sata, sat...ne znam, vidjeti ćemo kako ispati. Često sam pripremala piletu u foliji, samo nisam sigurna kako točno da je napunim s sirom ( trebam li dodati i jaja?) Ne znam, probam ma bumo vidjeli:). Tvoja mi pašteta super izgleda, volim maslac od kikirikija.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Super su ti ideje što sve radiš s piletinom!

      Izbriši
  2. ostalo mi je piletine od jučer pa se mislim napraviti pašetu:)

    OdgovoriIzbriši
  3. Zvuci fino samo se plasim da mi taj kikiriki ne bude pretezak..kontam da mu malo cedjene limete nece smetati :) i mozda mrvica kajena..
    Eto, sad znam sta cemo za veceru :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A ja znam što ću idući put dodati :))

      Izbriši

}, 10);