ponedjeljak, 4. srpnja 2016.

Zec, kelj, krumpir/ Rabbit, kale, potato


Zvuči ko naziv neke predstave ! :)
Zapravo, u danima kad ljeto udara na najjače, nemam baš volje ni jesti ni spremati hranu.

Bubrezi mi, iz nikom poznatog razloga, čudno rade i luče puno previše urata, pa sam na još restriktivnijoj prehrani i morala sam izbaciti sve grahorice (i smanjiti kavu, i izbaciti crno vino) i osim što  pokušavam živjeti i pritom biti normalna s jednom šalicom kave dnevno, izazov je složiti obroke da imaju sve što mi treba, a da ipak budem sita.

Mislim da sam već ovu zimu počela pričati o kelju. Kelj i ja smo se u međuvremenu skompali, ima brdo dobrih stvari u sebi (meni bitno, sadrži puno kalcija i željeza, C vitamin i vitamine B kompleksa).

Ovo je skuhani krumpir i pofureni kelj, koji su nakon termičke obrade pretvoreni u püre (pire :D ).
Zec je bačen na tavu, ispečen za malo vremena, i kombinacija uz krumpir i kelj je ispala super.
Uz to, pola tone zelene salate. S obzirom koliko zelenja jedem trenutno, osjećam se ko kakva kravica.
Imate li neku ideju kako još spremati zeca? Ja ga ili pečem na naglo ili u saftu, ne pada mi na pamet neki treći način.






************************

This sounds like a show title! :)
In days when the summer is in its peak, I have less an urge to eat, and even lesser will to prepare meals.

At the moment my kidneys are acting weird, and while no one knows why they produce way to much urates, I'm on an even more restrictive diet and have cut off all beans and red wine, and have reduced my coffee to only one cup a day.
Besides the fact I'm trying to stay awake and be normal with just one coffee, it is also difficult combining food to have all necessary things and eat enough.

I have written about kale back in winter. In the meantime, kale and I became best friends, I eat it very often, mostly because I am allowed and it is full with calcium, iron, vitamin B complex and vitamin C.

I have boiled potatoes and kale (kale for just a few minutes) and have smashed them together after boiling. The rabbit is baked. I don't know too many ways how to prepare a rabbit. I usually either bake it in the pan or prepare it with vegetables in a stew.
This combination turned out great, I was satisfied.

Broj komentara: 8 :

  1. Skuham ga u juhi s povrćem. Malo neke masnoće zagrijavam zajedno s kiselim vrhnjem (ne znam jedeš li ga). Kad se otopi, začinim sa solju i malo papra, dodam nasjeckani češnjak i peršin i kuhano meso. Malo ga uvaljam u umak i gotovo. U juhu ukuham malo riže ili neku tjesteninu, a kuhano povrće ili nasjeckam pa jedemo u juhici ili ga poslužim uz meso i umak. Ovakav umak i meso kombiniram najčešće s rižom ili kuhanim krumpirima.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ovo je super ideja, hvala ti:)
      Ne jedem vrhnje, ali zamijeniti ću ga nečim sličnim.

      Izbriši
  2. My Cup of Beauty4. srpnja 2016. u 18:44

    ne znam da li sam zeca ikad kuhala/pekla. Mozda jednom davno. ne znam vise ni gdje bih ga kupila. Imamo ovdje srnetine i drugih ptica,ali zeceve ne znam gdje mi se prodaju u okolici, tako da ih ne mogu skuhat. Zapravo prakticki sam zaboravila na njih dok me sad nisi podsjetila. Meni se jako svidja onaj dio: brdo salate :-D
    Ovaj umak od Anonimne zvuci jako dobro :-D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Moj susjed uzgaja zečeve, pa znam da je iz prirodnog uzgoja. Zapravo ga jedem jako rijetko- par puta na godinu, pa svaki put pokušam nešto s njim smisliti. Ovo od Anonimne:) i meni zvuči dobro, budem probala.
      Sigurno i kod tebe gore ima zecova, raspitaj se ;)

      Izbriši
  3. isprobano...fino...
    http://cabbagetreefarm.blogspot.hr/2009/02/jamie-olivers-essex-fried-rabbit.html

    OdgovoriIzbriši
  4. nisam nikada spremala zeca, ali znam da ga je baka svake nedjelje spremala u saftu (umaku) s njokama ( i obavezno bi došao njen brat sa svojom ženom na ručak, on je volio divljač i to je bila njihova tradicija). Sada kakav je bio saft/umak ne sjećam se točno, znam samo da je trebalo zeca prvo staviti u vinski ocat (kvasinu) da omekša...možda bi se mogao skuhati s umakom od rajčica, to mi se nekako uvijek čini kao dobra kombinacija s mesom.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. dobra ti je ovo ideja s namakanjem u ocat, budem probala!
      I da, s umakom od rajčica je dobar, to je već provjereno ;)

      Izbriši

}, 10);