četvrtak, 24. studenoga 2016.

Gdje kupujete hranu?/ Where do you buy your food?U duhu afere za aferom u kojem je otkrivena salmonela (nekoliko puta, jedno dijete umrlo) i staro meso koje je pokušalo uć u susjednu zemlju, zanima me kako i gdje nabavljate hranu.
Jeste li promijenili mjesta kupovine otkad su se zaredale otkrivene salmonele?

Kako inače kupujete, pazite li da je hrvatsko (ili domaće, ovisno u kojoj zemlji živite) ili vam nije bitno?

Trudim se kupovati hrvatsko, koliko je to moguće po pitanju hrane.
Ne kupujem smrznuto meso, ali kad čitam da ga odmrznu, kako da znam da je svježe? Ok, ja ne jedem svinjetinu i govedinu, pa je manja šansa da netko smrzava pile na 20 godina.

Što se tiče povrća, trudim se kupovati naše, no nisam sigurna da je to uvijek tako.
Na primjer, za zemlju porijekla na cijeni, piše da stoji na ambalaži, a na ambalaži jedno veliko ništa.
Dođe li vam da prestanete jesti meso?

Croatia is having one affair after another where old meat is being found in stores, and eggs containing salmonella, which led to a death of one child.

Where do  you purchase your food? Do you care about its origin?

I give my best to purchase Croatian food, but sometimes it is not that simple. On some occasions I simply can't find the needed information on the articles, or we don't  even produce such food.
I don't know if there is some food health affairs in your country, but it interests me wether this yould change your opinion on eating meat.

Broj komentara: 5 :

 1. Dođe mi da... ali kad previše volim salame. Bez šnicli bih se i snašla, ali bez salame ne. Od svježeg mesa već sigurnih 10 godina jedem samo piletinu i to samo pileća prsa od domaćeg Cekina, tako da ću unatoč svemu i dalje nastaviti to kupovati, ali da mi je svejedno nije. Otkad je počelo sve to sa salmonelom, ne kupujem više jaja, nekako me previše strah. Kad god mogu kupujem domaće bilo hranu, bilo nešto drugo. Kao bolje je, podupirem domaću proizvodnju i sl., ali u ovakvim situacijama uvijek je prisutan crv sumnje koje kaže da je dosta jedan zaražen komad mesa, jedno zaraženo jaje... ali bolje ne previše misliti o svemu tome ;)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Čak i da je zaraženo, salmonela se ubija ispravnom termičkom obradom, tako da, ako skuhaš jaja na tvrdo,mislim da nemaš straha.
   I ja volim kupovati hrvatsko, i manji je carbon print i pomažem nekome ovdje da preživi, ali deklaracije više nisu garancija i to me smeta..zapravo, za neke stvari jednostavno više ne znaš.

   Izbriši
 2. nisam neki ljubitelj mesa, ali me pomalo sve ovo ipak plaši, ne samo zboh nas, već zbog cijele jedne generacije koja odrasta samo na takvoj "modernoj" hrani....baš sada u petak kada sam bila u bolnici na terapiji, medicinska sestra mi kaže da je porast karcinoma i imunoloških bolesti zbog prehrane....i mislim da ima istine u tome. Nisam za teorije zavjere, ali ima jako puno nezdrave i nekvalitetne hrane u dućanima, pogotovo iz EU koja se rješava svoga mesa zamrznutoga 50 godina i koristi nas kao odlagalište otpada.

  Da odgovorim na pitanje, kupujem domaću hranu kad mogu, ali iskreno to baš i nije često. Mislim poznajem ljude koji prodaju mlijeko, povrće i slično pa kupim od njih kad nešto imaju, ali nije to stalno. Opet većinu stvari kupim u dućanu.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. hrana je lijek i otrov, slažem se, i ono što jedemo određuje naše zdravlje.
   meni je samo čudno i smiješno u isto vrijeme, kako smo godinama prihvaćali raznu "hranu" i sad nam je čudno što je zdravlje mnogih uništeno.

   Izbriši
 3. Well.... mogla bi svasta napisat i jos ne bi sve rekla.
  Na srecu imamo local market ovdje svaki cetvrtak- dodju nam greengrocers kojih vise prakticki i nema... Od njih kupim vca i malo povrca kad stignem. Oni to nabasve of London Market, one za povrce- ne sjecam se kako se zove napamet...
  Onda svake druge subote imamo local farmer's market koji su local i prodaju svoje s farmi. Pa imamo tako veggie guys i meat lady od kojih kupimo redovito. Imas i games meat- srnetine i jos svasta nesto: ribe, cheese and butter... Abs bi mogla jedan post napisat kad ulovim vremena (jos jurcam za tim vremenom)... Imam slika spremnih na bacanje... Imamo pie lady- s divnim vocnim pitama i friskim vocem i medom, jaja od eggman svaki cetvrtak i svaku subotu... kupimo od domacih/lokalnih kad mozemo jer idu cestom, a ne avionom.

  Kad ne stignemo na market, ima butchers od kojeg mozemo kupit bacon i sunke, i jaja ako nismo u supermarketu jer nemamo vremena pa idemo u kupnju navecer....
  Hrana... da otrov i lijek... Ali ima jos puno drugih faktora kod nastanka raka, ne samo hrana; ali svakako igra velik dio. No, to je vec druga diskusija za drugo vrijeme...
  Znam da bi muz branio EU i da je grozno da se to radi manjim zemljama kao sto je nasa (mislim na HR, ne na UK). Ne bi se trbalo ili smjelo dogadjati, ali ako se dogadja, na zalost, malo me stvari iznenadjuje...
  Odlican post, as always, Zuba!

  OdgovoriIzbriši

}, 10);