četvrtak, 16. studenoga 2017.

O ovcama./ On sheep

Počet ću ovako: moja pas do danas nije vidjela ovce izbliza.
Prije tjedan dva vidjela sam stada ovaca kako se šeću po okolnim brdima, i podsjetilo me na velika stada koja su znala u jesen i proljeće prolaziti od Bosne kroz Hrvatsku, toliko velika stada da bi promet stao, a mi smo pješačili u osnovnu školu (po snijegu od metra, uzbrdo u oba smjera).
I jučer vidim ja ofce kako šeću iza moje kuće, taman između mene i Mrežnice, taman po ruti kojom šećem pasitu. I danas ih vidim, i pričekam da prođu, i napokon prije posla izađemo, al šta, ofce su bile taman izvan mog vidokruga. I naravno da ih je ova vidjela/nanjušila/čula.
Vidim pastira čobana, vičući pitam mogu li ju pustiti, jer vidim da čovjek ima tri psa, a znam da ti ovčari znaju biti svakakvi.


I više pastir čoban da je sve u redu, i zaleti se Čika, trči oko Lare ( bernardinac šarplaninac tornjačica nešto) i kao, obje mašu repom i dan je lijep, mada kiša počinje.
I nekako u tom trenutku Čika skuži ovce, a ovce imaju super mentalitet krda, i zaleti se ravno u njih.
U idućem trenutku 200 ovaca trči ko nespašeno, a trče onako kako se kreće roj letećih kukaca ili jato ptica ili stado ovaca trkačica, formiraju oblike i klize preko brda gore dolje i jedino im vidiš guzice dok jure u tri ** i moja pas ode za njima.

Pastir se dere i trči sa svom opremom, ja u sebi brojim kolika je šteta ako netko pogazi dvjesto ovaca, od ta tri psa ova najveća hoda pored gazde jer #prioriteti, jedan hrvatski ovčar trči trčanja radi, a treći stoji pored mene, potpuno zbunjen.
Mislim, meni je bilo smiješno, pa sam se smijala samo u sebi, jer Čika jednako tako natjerava srne, ali zaista nije bio trenutak vikati pastiru čobanu da ona tako ganja i srne i da je ok, jer nije bilo ok.
Kad ih je dovoljno izganjala, par sto metara dalje, u drugu općinu, Čika se vratila i natjerala ovog hrvatskog ovčara u grmlje.

Onda je, na putu doma, jer sam ju konačno vezala, pojela pola ovčjih govana koje je našla, a u drugu polovicu se uvaljala #goals.
Otišle smo odmah doma jer nisam uspjela iz tri uvodne rečenice s njim procijeniti koliki je pastir čoban zajebant i je li i njemu ovo bilo zabavno. Pol sata kasnije vidjela sam da ih je uspio vratiti na početno mjesto. Čini mi se da su ovce postale fit, kreću se ko profi maratonci.
Postoji mogućnost, kako je Čika djelo skupine autora, da je neki predak bio i ovčar.


I'll begin this post with a statement that my dog saw sheep today for the first time.

A few weeks ago I saw a shepherd on a nearby hills with sheep. Today they migrated between my house and the river where I usually walk my dog.
I waited till I didn't see them anymore, and then walked out. Of course, they were hidden and very present.

And, of course, Chica saw them/ smelled them/ heard them/all of the before mentioned.

I yelled politely if it was ok to let my dog meet the three dogs that walked along the sheep, and the guy said yes. Well, the sniffing lasted for 5 minuted, and then my Chica saw the herd.
Next thing you know, she was running right into the heard, and 200 sheep started running like mad.

Herders didn't do much, one stand by the shepherd ( priorities), one ran along and the third stayed with me, completely confused.

It look hilarious, so many sheep running up and down, as if no one thinks about their moves. I knew this was the way my dogs acts when there are fawns in the meadows, but it was not the situation to say "It's ok!". I was worried if all these sheep would run into some cars, and how much would it cost to pay for two hundred ran over sheep.

The shepherd ran with all his equipment and I started calling Chica and eventually, after she drove them away for a few hundred meters, she came back, happy and smelling of sheep.

I've put her on the leash and immediately went home. I couldn't tell if the shepherd found it as funny as I did.

Later, I watched from my window, how long took them to come back. But I must say, those sheep walked like pro runners :)

Since my dog has so many different ancestors, I'd say one of them must have been a herder.Broj komentara: 5 :

 1. Umrla sam od smijeha :D S Čikom nikad dosadno...

  OdgovoriIzbriši
 2. Jao nasmijah se do suza! :) Ja poznajem i poznavala sam puno hrvatskih ovčara tako da znam koliko ludi psi mogu biti i koliko su im važne te ovce! ..a one opet ništa ne kontaju i samo trče bilo kamo -nije važno- samo da je u čoporu! :D
  Tebi je Mrežnica u bašći? Sretnice!

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Da, Mrežnica je prilično blizu, što ima svoje dobre i poplavne strane. Trenutno se, kao, nešto radi po tom pitanju, ali vjerovat ću kad vidim obećani nasip i kanal, do tad ništa.
   Meni je priroda bitna, mogućnost da stanem na prozor ili balkon i gledam u zeleno, i da mogu gledati prirodu kako se mijenja kroz godinu. S te strane kuća u prirodi je super.
   Onda imaš dana da te magla obavije i malo je spooky :D

   Izbriši
  2. Ja nagovaram muža da kraj Mrežnice kupimo kuću, a on dijete velegrada i betona pa se otima! Meni zvuči to sve super-uključujući maglu. :)

   Izbriši

}, 10);