četvrtak, 2. kolovoza 2018.

Katarina Velika/ Catherine the Great

Jako sam si željela posjetiti izložbu o Katarini Velikoj u Klovićvim dvorima, i posložila sam si cijeli jedan tjedan da si ovu želju ispunim. Klovićevi dvori imaju/imali su izložbu o liku i djelu ruske vladarice Katarine.


Ne znam koliko znate o Katarini Velikoj, ja sam shvatila da ne znam dovoljno kad sam krenula  iščitavati sve o njenoj političkoj karijeri na izložbi.
Katarina je bila udana za Petra III. i dugo vremena živjela je ajmo reći zanemareno na dvoru.
Tih 18 godina od početka braka žena je iskoristila za obrazovanje, naučila je ruski jezik i rusku povijest (ona je inače bila njemačka princeza). Katarina je bila privlačna i ambiciozna žena, koja se posvetila planu svrgavanja vlastitog muža s prijestolja, te je u tome i uspjela.
 Do trenutka kad se desio vojni puč, Katarina je ljubavnim aferama osigurala najbitnije muškarce iz političkih krugova da budu na njenoj strani, privukla je k sebi rusku narodnu gardu i dobila naklonost ruskog naroda. Dolaskom na vlast dolazi do razdoblja u kojemu suvereno vlada preko 30 godina, a rusija u njeno vrijeme prosperira.

Ovaj post bi mogao biti dugačak metar da sad napišem sve zanimljivosti. Zanimljivo je da se uvijek spominju njeni ljubavnici, dok se muškim vođama takve stvari uopće ne spočitavaju.
Ono što nisam znala je priča o Ermitažu. Naziv ermitaž dolazi od vrtnih paviljona u dvorcu( a još ranije povlači korijen iz francuskog jezika, gdje označava pustinjske nastambe, ako kog zanima).
Ermitaž je bio mjesto gdje je Katarina pozivala goste koje je htjela, a ne koje je morala. Uvela je svoja pravila, s minimumom etikete, a posluge a je bila u najmanjem broju.
 Haljine su njene, meni su zanimljive i vidi se kako je vrijeme prolazilo, kako su svečane haljine bivale sve raskošnije s više podsuknji i širim koloturima (pogledajte sliku niže).
Njena moć i utjecaj bili su veliki i impresivni. Što je poželjela uglavnom je i ostvarila, pa tako u Ermitažu postoji Rafaelov hodnik, preslik onog iz Vatikana. Katarina ga je vidjela, poželila, dobila Papinu dozvolu za gradnju istog, i preslika se sagradila vrlo brzo.

Njena strast su bile kameje, koje je izrađivala iz minerala. Meni je bilo zanimljivo čitati kako je, kao, zarazila cijeli dvr kamejama, najednom su se svima svidjele. Hajde da vidim tko će doći Katarini i reći da joj hobi i nije baš nešto. Naravno da su se svi navukli na izrađivanje kameja, cijeli dvor je brusio kamenje :) Da je Katarina voljela origami, svi bi poludili za izradom stvari od papira, zar ne?

Osim strasti za kameje, nije pokazivala slične strasti za kartanje, a kockala je samo u dijamante.


Klovicevi dvori museum had an exhibition on Catherine the Great, a Russian empress.
I was really looking forward to it and planned it ahead and after organizing a whole week I finally managed to go and enjoy it.
It was a well organized exhibition with a lot of things lend from Ermitaz.
I didn't know that much about Catherine before, so I found interesting reading and hearing about her biography.

Her biography is impressive. Married very young into a bad marriage, she thought herself 18 years everything, from Russian language and literature to everything politics related, and when the time came, she was prepared to deal with her husband and take the throne herself.

Good looking and eloquent, she had numerous lovers, a thing people like to mention always, not mentioning often the same thing when the dominant figure is male.
She was a good politician and did many things for her new country, and knew also how to communicate with people.
The whole exhibition shows how her life was led, in private time and on the court, how she dealt with problems and how many changes Russia has gone through while she was the empress.

Ermitaz is one of the interesting things. Ermitaz was a part of her royal court where she held less official dinners with less etiquette, inviting who she wanted, having the least possible quantity of servants at those dinners. Ermitaz was her private life, where many not so private things were planned.

I highly reccommend visiting the exhibition, if for nothing else, then the wardrobe.Broj komentara: 7 :

 1. Odgovori
  1. Ogroman je tekst, znam :D
   I srezala sam ga kolikosam mogla, ali izložba je velika i cijela ta priča je ogromna.

   Izbriši
 2. Interesantan i poucan tekst....sad sam nesto naucila o Katarini Velikoj :-)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Ako ikad budeš u mogućnosti, posjeti Ermitaž. Ja sam baš pod dojmom svega.

   Izbriši
 3. ja sam o njoj čitala i jako mi je zanimljiva, a pogledala sam i dvije novije ruske serije, odlično su snimljenje. Ja sam ih ppgledala na YouTube-u, a mislim da jedna bila krenula i na HRT-u. Da, njoj spočitavaju ljubavnike, ali u to vrijeme je bilo uobičajeno za ljude iz visokih slojeva društva da imaju puno ljubavnika, pogotovo jer su im brakovi bili uvijek dogovoreni, tako je da je za njih možda to bilo ono što je za ljude danas neke veze prije braka....a osim toga ona je tim vezama ostvarila svoje ciljeve, a i za bivše ljubavnike se dobro pobrinula, osigurala im ženidbe i posjede. Baš bi voljela posjetiti ovu izložbu i malo turistički doći u Zagreb, ali zasada ništa od toga.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Mislim da je izložba već završila, tako da neće ništa izgubiti nedolaskom u Zagreb :)
   Slažem se s tobom, jako zanimljiva ličnost, koristila je sva sredstva za probitak i djelovala unutar okvira svog vremena.
   Dođi nam u Zagreb kad ti bude bolje ;)

   Izbriši
 4. Gledala sam jednom BBC documentary o njoj,fascinantna žena!! I hvala ti za ovaj divan post. I ja sam mislila da li bi mogla na tu izložbu ako još bude u rujnu. Divno mi je vidjeti takve povijesne izložbe jer se uvjerili jer nešto nauči, barem ja tako...
  Jednom davno u gimnaziji sam u Rijeci u Guvrenerovoj palači vidjeli izložbu o Habsburgovcima i njihove portrete i bas sam uzivala...

  OdgovoriIzbriši

}, 10);