subota, 20. srpnja 2019.

Renovacija kišobrana/ A renovated umbrella

Naslijedila sam mamin kišobran. 
Ima 35+ godina, ogroman je (110 cm promjer tkanine) i u odličnom stanju, osim tkanine. Godine su učinile svoje, i tkanina je bila sva ofucana i potrgana. Dugo sam tražila nekog tko uopće popravlja kišobrane u ovo vrijeme, a trebalo je skoro jednako dugo da se popravi. 
Trenutno sam u razdoblju, štogod da odlučim napraviti, treba mi duplo više vremena i živaca. Taj majstor je renovirao radnju, pa su zaboravili na mene, pa nije bilo tkanine za tako velik kišobran, pa su opet zaboravili na kišobran.. U međuvremenu sam bila do njih, odabrati tkaninu, i od 3 ponuđene ova mi se najviše svidjela. 

Ručka je od kornjačevine i htjela sam nešto da se slaže. Super je ispalo, zadovoljna sam. Sviđa mi se mogućnost da se stvari poprave, bez instant kupovine novog. Kako reče majstor kišobranar, više ne rade ovako dobre kišobrane 
Ova ideja stvarala se u meni skoro godinu dana, i uklapa se u trenutno aktualno mišljenje o nekupovanju novog (ako zbilja nije potrebno).

Naravno, postoje i stare stvari koje nisu kvalitetne i šrot su, i nema smisla tako nešto čuvati i nadalje samo zato jer je staro. Ali, ako je dobro, volim dati šansu za još malo života.

Osim ovog, imam još dva velika kišobrana. Jedan je Hrvatski kišobran, otišao je samo gumb za vezivanje pa se otvori čim ga pogledaš, i drugi je dar, divan crni kišobran s točkicama po rubu.
S malim kišobranima nisam imala sreće, svi su filmski letili u nekim pljuskovima i (ljetnim) olujama, često zbilja nasred raskršća bi se preklopio u svim smjerovima, i onda bi vjetar odnio gornji dio dok bih ja trčala za njim s onim štapom u ruci.
Imala sam period, dok sam pješačila na posao i trebao mi je mali kišobran za svaki slučaj, da bih godišnje kupila 3-4, a nisam ih gubila, ali su se lomili kao da kupujem igračke od grančica, a ne nešto što treba štititi od kiše.

Kako su (i) kišobrani postali potrošna roba?


I inherited an umbrella from my mum. 
The umbrella is really big and 35+ years old, in a great shape, only the fabric was thorn and dirty. I decided not to throw it away. Instead, I looked for somebody fixing umbrellas. 
It took me some time, these days whatever I do, I need double the time and nerves, but I did it. I chose the fabric that goes well with the handle, and after a few months of wait (told you, nothing goes smooth right now) I finally got it yesterday. I like how it looks, it is big enough for 2 people, and I like mending things Instead of throwing it into garbage and just buying a new one. Besides, they don't do it like this anymore.
While I was walking to work several years ago, I need small umbrellas, just in case.
There was a period when I was buying 3-4 umbrellas a year, because when storm and rains came, I was the one loosing the upper part of my umbrella, often on  zebra, while walking across the street, and running after my umbrella part.
Somehow it got normal to have umbrellas that last very short amount of time, and then die on some rainy day.

How did we get here, to have stuff that are made to last so short?

Broj komentara: 12 :

 1. Divno. Divna ti koja si udahnula zivot starom kisobranu.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Hvala ti. Mene je, pak, ovaj "novi" kišobran baš jako razveselio :)

   Izbriši
 2. Bas je sladak, sa tim novim saricama 😍

  https://aandymm.blogspot.com/?m=1

  OdgovoriIzbriši
 3. odlicna ideja popraviti stari kisobran, bas je lijep i bilo bi ga steta ne popraviti...i ja se pitam kako su kisobrani postali potrosna roba. Slazem se sa svime sto si napisala! Kod nas muz kupuje kisobrane, on se bolje u to razumije i stvarno oni koje kupi duze traju ali mi se cesto dogodi da mi takve kisobrane ukradu pa moram kupovati nove.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Hvala! Tebi kradu kišobrane? Onda mora da su neki dobri ;)

   Izbriši
 4. Great post, Thanks for sharing,
  I'm following you! X.

  OdgovoriIzbriši
 5. A great post! I love your blog < 3
  I am following you and invite you to me
  https://milentry-blog.blogspot.com

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Thank you, Karolina!
   I'll follow you back, sure :)

   Izbriši
 6. oh wow... very creative!
  https://sepatuholig.blogspot.com/
  IG @gracenjio

  OdgovoriIzbriši

}, 10);