nedjelja, 14. srpnja 2019.

Veganski obrok/ A vegan meal


Dugo nisam već pisala post o hrani koju jedem. Ovo je veganski obrok, mada bi netko ovo komotno mogao nazvati vegetarijanskim ili "samo povrće" obrokom. Tak svejedno.
Radi se o tome da se trudim većinu dana u tjednu ne jesti meso, jedem ga u prosjeku 2 ili 3 dana, a ostalo su vegetarijanska ili veganska jela.
Imam dojam da je danas veganstvo postalo ponekad nešto za reklamiranje. Zapravo, vjerujem da su mnogi naši preci jeli veganski jer za više nisu imali, i nije da otkrivam(o) toplu vodu.
Danas, kad se spomene veganska prehrana, najčešće dobijemo uz članak neke kvinoje i biljke s drugog kraja planeta, dok, zapravo, prosječna osoba s ovih prostora stoljećima jede veganski grah i zelje, žgance i zelje, krumpir i blitvu i puno drugih sličnh obroka.
Nije da nam je meso oduvijek bilo na stolu, pa nam se sad bezmesni obrok servira kao neko zapadno otkriće.


Ja sam u ovo sve ušla s dijagnozom multiple, koja (dijagnoza) ovih dana puni 7 godina. Promijenila sam prehranu, izbacila dosta toga (ima u ranijim postovima) i eto, dobro sam. Ne razmišljam previše o svemu tome baš zbog toga jer sam dobro, ali otkad sam izbacila crveno meso i mliječne proizvode, nisam se okrenula za tom hranom. Kako je vrijeme prolazilo, sve me više ideja o jedenju mesa počela smetati, ali  jer ga još uvijek trebam i jedem ga, pa sam u fazi smanjivanja koliko ide.
Po meni, hrana je prebitan faktor za (svačije) zdravlje, i previše stvari se dešava zbog onog što jedemo.

Problem zna biti kad netko odluči hraniti se drugačije, a okolina to dočeka na nož pa uvjerava da se bez mesa, mlijeka, kruha, šećera, što je već u igri- ne može. Tešk je mijenjati tuđe umove, jedva svoje mijenjamo.

Uglavnom, na dane kad ne jedem meso, ovako izgleda jedan prosječan obrok. Ovo su sve grilani sastojci: narandžasti batat, cikla i paprika, izgrilano na tavi uz sol i papar. Uz to salata. Zasitno je i fino i paše kad je vani real feel 45 C.
Ideja za dugo vruće ljeto, kad ne znate što biste jeli.

It's been a while since I wrote about my meals. This is a vegan meal, although you could also simply name it a "vegetable meal". Naming meals vegan tend to give a certain weight. Too often I get the feeling, when someone talks about vegan food, people expect quinoa and some other food from the other side of the planet, when, in fact, our own ancestors had mostly vegan diet most of their lives.
We seem to forget that the usual peasant didn't have meet on their table every day in a week, not even in a month. They ate plants, most of the times, or at least they were vegetarians, not by choice.

That all being said, this is a vegan meal I like to prepare on days when I don't  know what to eat.
It is easy to prepare, everything is grilled: sweet potato, beet and home grown pepper, with just a bit of olive oil, salt and pepper.

I am not vegan. I started changing my diet with being diagnosed with MS, seven years ago. I feel great, and have changed quite a lot my diet, excluding most of the meat and all dairy products.
I am eating less and less meat, but still am consuming it. It works for me.
In my opinion, stuff we eat has a tremendous impact on our body and our health, and we should be aware of the connection.

This is an idea for too hot summer days, when you have no idea what to have for lunch or dinner.4 komentara :

 1. Super je ovaj recept, volim povrće sa grilla...i potpuno se slažem s napisanim. Naši su preci jeli mesu jednom ili dvaput tjedno, često piletinu, a ostalo bi bilo za posebne prilike. Nekada sam bila vegetarijanac, ali shvatila sam da mi ipak bolje odgovara jesti meso povremeno, no ne jedem ga jako često. Zapravo nisam protiv mesa kao mesa, ali mislim da nije dobro pretjerivati sa njim. Ipak smo mi svežderi, a ne isključivo mesojedi.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Pa da, nisu prije jeli mesa koliko se danas jede, i bilo je manje krvožilnih bolesti. I većina tih ljudi je duže živjela ili su još i danas živa. Nije neka novoizmišljena teorija. Manje je više :)

   Izbriši
 2. Yum. I want to try it.
  www.rsrue.blogspot.com

  OdgovoriIzbriši

}, 10);