ponedjeljak, 16. rujna 2019.

Što obući na posao?/ What to wear to work?


Kad ne ulažem trud, uvijek izgledam jako ozbiljno na slikama. Naučila sam to prihvatiti, i na svaku nasmiješenu, prvo dođe nešto slika gdje izgledam kao s tjeralice :)

Kad se slikam za outfit postove za posao, to je uvijek ono što nosim, i bude svega.
Imate li dress code na poslu? Na ovom poslu ga službeno nemam i svašta se može nositi. 

Prije ovog posla radila sam u firmi gdje je traper bio zabranjen, kao i obuća otvorenih prstiju, mada me klijenti i partneri nikada nisu vidjeli jer nismo imali izravan kontakt. Isto tako, kada bi se događao neki bitni sastanak, dobili bismo dan ranije uputstva kako se trebamo našminkati i počešljati.
U toj firmi takvi mailovi više su bili pokazatelj ambicioznih ideja nekih kolega, koji su imali mišljenje kako bi sve to trebalo izgledati.
Zanimljivo, ni moja a ni druge firme, za koje sam čula da traže određena pravila doijevanja, nisu nudili financijsku injekciju da si ljude kupe odjeću kakvu firma zahtijeva za nošenje.
Dosad sam saznala za jednog poslodavca koji je mjesečno financirao svoje zaposlenike da odgovaraju dress codeu.

Zeznuto je to s odjećom ako radite u firmama koje imaju prohtjeve. Na primjer, ne smijete nositi istu stvar više od jednom u istom tjednu, jer se skuži. Ne radim na takvom mjestu pa ne znam  kako bih se nosila s tim, ali vjerujem da nije svim ljudima napeto imati toliko odjeće da njom pokrivaju i takve opcije.
Osim toga, neki su minimalisti ili imaju modnu kapsulu, i sve im je čisto i uredno i skladno, i sada bi trebali kupovati još stvari samo zato da se nešto ne ponovi u pet radnih dana.

U ovu firmu sam došla nakon te gdje mi je bio zabranjen traper i na početku sam izgledala pomalo gospođasto, definitivno ozbiljnije obučena od nekog prosjeka.
Skupila sam dovoljno visokih peta i šoseva, i trebalo je proći vremena da kupim i puno ležernije stvari.
Inače, nemam baš posebnu odjeću pored one za posao, uglavnom podižem i spuštam šminkom i nakitom ili nekim dodatkom, ali nemam neku odjeću "za van" (nije baš da i idem pretjerano van).
Imam odjeću, i onda ju nosim svuda.

Razmišljam kako će biti na idućem poslu, hoću li se morati opet prilagođavati, i kako je to zapravo bezveze, a nemaš izbora nego prihvatiti da na posao moraš nositi ozbiljnije ili vrlo ozbiljne stvari, svaki dan, ako uletiš na takvo radno mjesto.
Osim toga, svjesna sam da često sami radnici/e se vole zaigrati pa dignuti level oblačenja, mada im nitko ne kaže da moraju toliko ulagati ili toliko robe nakupovati.

Biti će zanimljivo vidjeti, ja u fazi nekupovanja novog, a pitanje je što me čeka negdje drugdje.
Možda sve prebacim na svjesno etičko kupovanje:)

Ako radite, ima li kod vas dress code? Postoje li pravila odijevanja, i paše li vam to ili ne? Što biste promijenili na svom poslu, da možete?

When I'm not making an effort, I always look so serious in pictures. With time, I've learned to accept it. Every time I'm taking pictures for the blog or Instagram, it takes 5 pictures to get one smiling.

When making outfit posts, I try to show the real outfits I wear to work. I have a very loose dress code where I work currently, so I am not  forced into business casual only or similar categories.

Before this company, I worked for one that had a more strict dress code. No jeans, no open toes shoes, with obligatory make up.
During my days there I have invested time and money into a more appropriate wardrobe, that I carried into the new work lace, where it was much looser atmosphere. It took me time to adjust, and start buying and wearing different clothes. I remember how I looked like in the beginning here, heels and dresses and skirts and everything looked much more strict.

It is hard to change wardrobe so much, when suddenly a person needs to wear jackets and heels and be dressed up all the time. Interesting fact, here in Croatia there are some companies with a serious dress code, but rarely I've heard about companies financially helping people to purchase such wardrobe.
There are work places where implicitly a person doesn't wear the same wardrobe twice in a work week, which can make a problem, especially in the beginning, when a person is only building the wardrobe.

I wonder how this will look like in my next work place, will there be a dress code and how will I adjust it to my "not buying new wardrobe" decision. Maybe I'll change the minds around me :)

Broj komentara: 11 :

 1. Super mi je ova kombinacija koju imaš, jako lijepa suknja. Zanimljiva tema o oblačenju na poslu. Stvarno ima firmi koje imaju svakakve prohtjeve, a nitko to ne plaća zaposlenicima. Ne vidim tu previše smisla. U školama obično nema nekoga oreviše strogog dresscoda, ali rijetko tko nosi traperice.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Misliš među zaposlenicima u školi? Nisam znala da se traper ne nosi.

   Izbriši
  2. Možda ovisi do škole, ali gdje sam ja radila bio je neki pravilnik o oblačenju i traper nije bio dozvoljen nastavnicima, djeci naravno da. Ja osobno ne vidim nikakav problem da nastavnik nosi traperice i košulju ili sako, to mi se čini skroz dobra kombinacija. Što se tiče djece mislim da njima nije dopuštena jedino uvredljiva odjeća (tipa neki problematički natpisi na majicama) i prekratka odjeća, ostalo je u redu. Sada sam u privatnoj školi i zasada nitko nije spominjao pravila oblačenja. Doduše još sam na nekoj vrsti stažiranja, još nisam potpisala ugovor, vidjet ćemo što bude.

   Izbriši
 2. Beautiful.
  www.rsrue.blogspot.com

  OdgovoriIzbriši
 3. Na mom poslu (velika IT firma) nema dress code. Kolege se uglavnom oblace casual, nema problema sa farmericama. Imamo redovno kontakte sa strankama, ali i nase stranke su lezerno obucene. Poneki manageri su u odijelu, sa ili bez kravate.
  Uputstva za sminku i frizuru za poslovni sastanak??? Bas me zanima sta je pisalo u takvim uputstvima!!!

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Uputstva su bila presjek oblačenja i šminkanja asistentice direktora, koja je mail i slala. Uglavnom, svi smo se trebali urediti kako se ona uređivala :D

   Izbriši

}, 10);