srijeda, 4. prosinca 2019.

Kratka zimska jakna/ A short winter jacket


 Imam jednu kratku zimsku jaknu. Ona je neuništiva.
Kupila sam ju davne 2004. godine u Celju, išli smo na izlet tamo u neki šoping centar, tada još Zara nije postojala u Hrvatskoj.
Trebala mi je jakna, odabrala sam ovu. Svidjela mi se jer je jednostavna, ima fora kroj ovratnika- velik je i preklapa se, a može se nabrati nekim vezicama sa strane.

Pojma nisam imala da je zbilja neuništiva. Ta jakna je otporna na vjetar, kišu, hladnoću, s nje leti i voda i šalovi i naramenice torbe, a kad pješačim u njoj, za 15 minuta se moram raskopčati jer zakuham, pa idem dalje razdrljena ko kakav drvodječa.

Prošlo je 15 godina i jakna se nije pomaknula s mjesta, osim što je malo apšisala smeđa boja na ovratniku pa baca na zeleno, al izgleda odlično i s tim.
Nemam realan razlog kupiti novu. Godine prolaze, lijepe jakne se pojavljuju i nestaju u ponudama dućana, ja nemam srca kupiti neku drugu jer ova radi odličan posao.

Ovo me dovoodi do daljnjih par zaključaka. Nije da nisam isprobavala neke druge kratke jakne.
Ne mogu ući u isti broj koji ova moja jakna ima.  Većina jakni je napravljena s čudnom duljinom rukava da se uglavnom osjećam kao orangutan. Što je to s današnjom modnom industrijom, da je većina nogavica prekratka, i očito su i rukavi problem?

Drugo. Kad sam kupila ovu Zarinu jaknu nisam imala u planu da će ovoliko trajati, ali vjerujem da ni Zara nije planirala da će joj proizvodi ovoliko trajati. Na početku Zare, ili bar Zare kad sam ju ja postala svjesna, nekakva Zara i H&M proizvodili su i prodavali artikle koji meni još i danas stoje u ormaru i imam ih i nosim više od 15 godina. Na početku, oni su bili fashion brandovi, a sad su fast fashion brandovi. Razlika je u tome što danas jedna Zara ima novu ponudu u svakom tjednu tekuće godine. Nema se baš vremena za proizvodnju nečeg što će trajati ne znam kako dugo.
Svjesna sam da nema profita ako napraviš sve da traje desetljećima, ali zaboravila sam koliko je na početku ta roba bila dobra.

Znam da uglavnom ovdje pišem kritički o fast fashion brandovima, zato je ovo dobar primjer da se može i drugačije.

Imate li kakav komad robe koji se ne da i ne umire i ne trga se i traje godinama? Odbijate li kupiti nešto slično dok god je živ?
A long long time ago, 15 years ago to be precise, I needed a short winter jacket. Back then there was no Zara store in Croatia, so a few of us went to a journey to Slovenia, where a shopping mall in Celje (a town) was having Zara store.


I liked how it looks like, the colour and the shape, and this oversize collar, so I've bought it. I had no idea it will be alive and great looking for 15 years.
Years pass by, this jacket doesn't get old. It looks the same, only the colour on the collar is a bit changed, but it looks even better.

This Zara winter jacket is windproof, waterproof, I can't put the scarf or a purse on it- everything slides down.It is so warm I have to zip it down after 15 minutes of walk.
The jacket stayed in such a great shape throughout the years, I had no reason to buy another jacket. I have tried a few, and few showed up in these 15 years which I liked, but didn't buy.
I have concluded a few things. First, Zara and H&M  and similar brand can make and did make wardrobe that last long. it just doesn't make any profit, making articles that will be great for decades.

Long before Zara became a fast fashion brand, it was a good fashion brand, making a good quality clothes.

Second, how things have changed. I have tried some winter jackets  and I can't fit into the same size this jacket in the picture is. Besides, today's winter jackets tend to have short sleeves, which I really can't understand. Come to think of it, today's fashion prefers shorter jacket sleeves and shorter trouser legs, and I really don't understand why. I stood in these winter jackets looking like an orangutan, with my bare arms showing from the too short jacket sleeves.

I wore this jacket today and remembered how good it is. How often do you have such a chance, to purchase a wardrobe article that will last for 15 years? In the beginning, or at least in the beginning of my knowing H&M, Zara and similar brands, I purchased some clothes there that still last and I wear them 10, 15 years later. I have forgotten it was normal back then.


Usually I write here more critically about fast fashion brands, I think it is good reminding and showing how it was in the beginning, and giving an example they can do better.

2 komentara :

  1. da, imam jaknu kratku toplu jaknu koja je neunistiva. Kupila sam ju na snizenju i tek sam kasnije vidjela da je od ceske marke Ski Pro koja radi odjecu za snijeg i sponzor je Ceske skijaske reprezentacije.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ivana, kasnim točno mjesec dana s odgovorom, ali malo sam bila offline :) Vjerujem da tako nešto kao tvoja jakna i jest neuništivo, veći je problem što više nema pravih zima sa snijegom :)

      Izbriši

}, 10);