Tuesday, 14 July 2020

Kako sam oprala kapute u perilici, i sve je ispalo dobro. / How I washed my coats in the washing machine, and all turned out good.Ova godina je takva kakva je, i djelovala je na mnoge segmente života. Između svega ostalog bitnijeg, propustila sam odnijeti svoje kapute na kemijsko. S obzirom da ih obično nosim na čišćenje krajem zime, a nosim ih u jedan šoping centar, ideja da odem u gužvu sad, u vrijeme kad se opet krenuo povećavati broj zaraženih, mi se uopće nije sviđala.

Malo sam tražila po netu uskustva i savjete i našla da dosta ljudi pere kapute u vešmašini. Meni je to bilo nezamislivo, moje drage dobre kapute oprati u mašini i što ako sve pođe krivo?
No, kako je ljeto došlo, počela sam razmišljati da probam. Prvo sam probala s kaputom kojeg mi je bilo najmanje žao.
Moram naglasiti da su svi moji kaputi s visokim postotkom vune i zbilja mi nije bilo svejedno, no računala sam, ako ispadne da ih mogu prati doma, riješila sam čišćenje većine kaputa zauvijek.
Moja perilica ima preko deset godina i nema neki silan izbor programa, pa sam kapute prala na 30C za osjetljivo rublje (ima jedno pero pored sebe).
Stavila sam prati prvi, u navlaku za poplun, ubacila tekući deterdžent za vunu i čekala. I znate šta? Izašao je čist i mirisan i bez ijedne greške!! Nakon tog prvog, samo sam stavljala na pranje, jedan za drugim.

Ovaj sa slike je došao na red malo kasnije :) jer sam prvo riješila starije i tamnije. U mom slučaju zaista djeluje.
Nakon mašine, stavila bih kaput na sušilo da leži vodoravno, rukavi nisu visili, prvih pola dana barem. Tek zatim bih ih objesila na vješalicu pa na zrak.
Bilo mi je bitno, kako je vuna u pitanju, da se ne razvuku u nekom smjeru ili ne skoče. Nisu. Nisu se ofucali, ni potrgali. Pretpostavljam da u kemijskoj čistioni ih još malo opeglaju parom, ja to nisam radila.

Ne znam kako gledate na to, perete li već odavno tako kapute (tako perem sve jakne oduvijek, kapute nikad), možda vam ovo da ideju da i vi probate.
This year has been strange for almost six months now. Among many other, more important things, it has affected my coats and their dry cleaning.
I used to give my coats to the dry cleaning after every winter. This time, corona has shut down everything, including dry cleaning facilities, and by the end of the spring, I was googleing alternative ways to clean winter coats.

And I have found people stating that they had washed their wool coats in their washing machines, and the coats were fine.
So, I decided to give it a try.

First, I tried with the coat I like the least.  I put the coat in the duvet cover, add some liquid detergent for woolen wardrobe, and washed on the program for 30 C sensitive.
I didn't know how this will turn out, but it turned out fine.
After that, I just washed and washed and washed them all, one after the other.

I took care of air drying, putting them  horizontally on the clothes dryer, at least the first half of the day.
I checked if the wool fabric was good, but really, every washed coat was clean and fine.

From now on, I know I'll be dealing with my coats cleaning.

I hope this helps some of you, in case you have similar problems in these days of corona, but also after this ends.
My coats are made of  mostly wool, they are high quality and I usually wash our winter jackets in the washing machine, not the coats. It turns out, washing machine is also good for the coats.

4 comments :

  1. The coat of your choice is cool to use. I also like and have a coat like your model. I use it during the rainy season.
    Greetings from Indonesia.

    ReplyDelete
  2. Nisam probala prati vunene kapute u perilici, mislim da sam oprala samo neke krace kapute tako ali ne od vune. Koliko se sjecam neke sam prala i na ruke hladnom vodom. Mislim da ih nisam nosila na kemijsko. Odlicna ideja izbjeci kemijsko i super je ispalo. Probat cu i ja sve ih oprati na 30 stupnjeva.

    ReplyDelete

}, 10);