Sunday, 7 April 2019

Znate li zakrpati odjeću?/ Do you mend your clothes?

Zanimljivo mi je što se događa u svijetu, takozvani revival "starih" znanja. Smiješno mi je napisati staro znanje i onda napisati popravak odjeće, ali tako je. Masa ljudi ne zna zašiti gumb ili rupu na odjeći.
Ovaj link, ako ne govorite engleski, govori o tome da oko 60% Britanaca ne zna prišiti gumb,a pozivaju se na istraživanje iz 2017.

Sjećam se da je prije par godina osvanuo članak kako se u osnovne škole opet vraća domaćinstvo, što je odlična ideja, jer ispada da današnje generacije neće preživjeti  ako im pukne lastika na trenirci i nemaju doma nešto skuhano.

Kakvi ste vi s popravljanjem? Krpate li odjeću i znate li uopće zakrpati rupe po odjeći, čarapama, grudnjacima, šalovima? Malo mi je bedasto pitati, ali s obzirom na link gore, znate li prišiti gumb, i zamarate li se uopće s time ili jednostavno bacite takav komad i nosite i kupite drugi?
Što sve znate raditi, a da ne morate kupovati nove stvari? Koliko truda i volje ulažete u takve popravke, i je li to vaš način života?
Moram priznati da sam za puno stvari polovična, znam okvirno ali nije da svakodnevno popravljam. Rado bih naučila bolje šiti na mašini i bolje plesti, ali znam osnove. Ovo sa zakrpavanjem: jedno vrijeme sam redovito nedjeljom navečer krpala čarape i najlonke i prišivala otpale gumbe.
Dok su postojale lastike u donjem vešu, to sam redovito mijenjala.
Znam prenamijeniti odjeću, odrezati rukave i nogavice i dati komadu produljeni život.
Imam ugrađeni otpor da se neka stvar samo tako baci, jer se malo oštetila, što je karakteristika valjda većine Balkana.
Na slici je standardna kutija za igle, konce i škare. Imam ih nekoliko, limene kutije za kekse moraju postati kutije za konce, gdje bi drugdje oni stajali? ;)
I like the fact the "old knoledge" has it's revival. Recently I stumbled upon an article, claiming that 60% British don't know hot to mend and repair their clothes, sew a button or hole.
This article shows what today's generations know, and don't know.
I grew up with repetitive lessons how things can be mend, and it was a part of my childhood. I was shown and taught how to sew a button or a hole, and many other clothes related things.

I could be better, actually. I have a sewing machine and know the simple things, also this is the situation with knitting.
There were times when I used to sew the holes in my socks and tights every Sunday evening, it was almost a ritual.
I am strongly against tossing the clothes away the moment there is something broken or ripped. Clothes can be mend.Things can be repaired, and there is no need to just throw away our possession the second they're not in a perfect shape.

And while I'm talking about needles and threads, my whole life I keep them in tin cookie boxes. Is there any other way to save them? :)
In the picture above, the oldest tin box in my house, 40 years old.

6 comments :

 1. Znam prisiti dugme, zakrpiti rupu i to radim kad moram. Znam sivati na masini, to radim za zadovoljstvom.
  Nekad davno sam probala pletenje (ne ide mi bas od ruke), kukicanje (bas nikako), filcanje vune (eto tako)...ali se uvijek vracam sivacoj masini.
  To sam naucila od mame, ali nazalost nisam prenijela to znanje na sinove :-). Pa mi redovno donose stvari na reparaciju.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sinovi su mudri :)
   Mene heklanje nikad nije privlačilo, mada su svi oko mene to radili. Čak su me upisali u male vezilje u osnovnoj, što je završilo brzo i ružno :D

   Delete
 2. Da, znam zakrpati i prišiti dugme, a išla sam i na tečaj šivanja tako da sam naučila raditi i na mašini. Ja sam u osnovnoj školi obožavala ići na domaćinstvo, tu sam ušila svoju prvu suknju i bila sam tako ponosna na sebe. Drago mi je što se opet uvodi u školi. Razvoj fine motorike i mozga je znanstveno dokazan i jako je loše što današnja djeca puno vremena provode na mobitelu gdje koriste pokrete ruke prikladnije nižim vrstama primata. Viši primati znaju koristiti oruđa i finu motoriku, zato su i pametniji od nižih primata. Hoću reći da sve postoji s razlogom i te neke "starinske" vještine zapravo su generacijama poticale koordinaciju, motoriku i inteligenciju. Mene osobno svaki rad rukama smiruje.

  ReplyDelete
  Replies
  1. I mene rad rukama smiruje. slažem se s vraćanjem domaćinstva u školu, jer nije da se izmišljaju- uče stvari koje su korisne u svakodnevnom životu. Bravo za tečaj šivanja!

   Delete
  2. Svi tečajevi su super, uvijek je dobro naučiti nešto novo. Srećom danas postoji puno tih kreativnih radionica.

   Delete

}, 10);